Zrće ima novog koncesionara – konzorcij Josipa Klemma

Muzika.hr
3123

Konzorcij Cocomo koji se sastoji od šest poduzeća među kojima je i tvrtka Josipa Klemma dobio je, kao najbolji ponuditelj, koncesiju za najpopularniju hrvatsku plažu za partijanje Zrće na dvadeset godina.

Svakako je važno za istaknuti kako se radi o koncesiji nad samom plažom, a ne nad klubovima koji se tamo nalaze.

Tvrtka Cocomo čiji je direktor Josip Šonje, službeni je nositelj ponude, a odluku o koncesiji potvrdilo je Stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru te ju je jučer potvrdila i Skupština Ličko-senjske županije, no gradonačelnik Novalje, Ante Dabo najavio je podizanje tužbe iz razloga što nije donesen urbanistički plan uređenja plaže te smatra kako koncesija treba biti dodijeljena u skladu sa zakonom jer time što je u natječaju navedeno da se koncesija daje za obavljanje turističkih, trgovačkih, ugostiteljskih i sportsko-rekreativnih djelatnosti, bez mogućnosti ograđivanja plaže i naplate ulaznica, Županija je preuzela ovlasti obavljanja poslova prostornog planiranja.

Muziku podržava

Početna cijena koncesije za gospodarsko korištenje plaže Zrće, vjerojatno najveće sezonske tvornice novca na Jadranu, na 20 godina bila je 65,5 milijuna kuna (fiksni i varijabilni dio). Ponuda pobjednika Cocoma, ističu sami ponuditelji, teži 1,3 milijuna kuna za fiksni dio naknade, 3,6 posto godišnjeg prometa te ukupno oko 98 milijuna kuna ulaganja, od čega oko 25 milijuna kuna u prve dvije godine.

Prije odluke o najboljoj ponudi postignut je dogovor s vlasnicima klubova na Zrću koji su okupljeni u konzorcij Black Sheep s Agrokorovim Roto Dynamic i Velprom te se neće žaliti na rezultate natječaja, a konzorcij Cocomo treba ispoštovati uvjet da na prostoru plaže neće graditi nove klubove koji bi bili konkurencija postojećima, već samo dodatne sadržaje.

U Novalji su s gradonačelnikom navodno razgovarali i Cocomo i Black Sheep, kako bi našli zajednički jezik, ali prvog čovjeka Novalje nisu uspjeli ‘slomiti’ – tužba nije povučena i čeka se potez suda.

Da je Zrće prava tvornica novca, pokazuju i prihodi od lokalnih poreza koji su nametnuti ugostiteljima. Samo od poreza na potrošnju alkoholnih pića lani je ostvareno 2,5 milijuna kuna, dok je nekoliko godina ranije ta brojka iznosila 850.000 kuna.

Također, zanimljiv je podatak činjenica kako klubovi na Zrću već 10 godina surađuju sa zaštitarima iz tvrtke Klemm Sigurnost.

Muziku podržava