Zoran Predin o pjesmama s novog albuma

2806

Jedan od najpoznatijih slovenskih glazbenika, pjesnika i kantautora, Zoran Predin, upravo je objavio novi samostalan studijski album naslovljen “Žarnica za boljši jutri“. Praćen svojim dugogodišnjim sastavom Žive legende Predin je realizirao ukupno dvanaesti solo album, no prvi za diskografsku kuću Dallas Records s kojom je nedavno potpisao ugovor.

Sam autor deset novih skladbi, jednu po jednu, opisuje ovako:
Žarnica za boljši jutri” – Diktatura seljaštva nas zavija u mrak i kojem ćemo ponovo krvavo trebati svijetlo na kraju tunela.Odličan aranžam Danila Ženka dao je pjesmi, napisanoj 1979. u društvenoj klimi koja podsjeća na današnju, novi sjaj kojom se ponosno bori s hitovima na top listama.
Lepa, ko ti pride” – O osjećajima koje, vjerujem, svi poznamo. Tako su moći i lijepi da ih se bojimo. Kada nas preplave najbliže smo sebi, vječnosti i Bogu. Tada padaju sve maske i umiru svi strahovi. Uši hvala gitaru Marka Zoreca.
Ne mine niti dan“- pjesma posvećena mom ocu.
Puška iz koruze” – Prvo sam je htio nazvati “Dan ustanka”, ali bi time dobila širi pojam. Namjenjena je svima koji su u krizi srednjih godina kao opomena i savjet. U plesnom je ritmu tako da je upotrebljavamo u terapeutske svrhe za podizanje samo svjesti kroz fizičku aktivnost. Preporučam simučtano pjevanje refrena uz poskočni bas dr.Veblea.
Ostani danes tu” – Ova pjesma je poziv na građanski neposluh. Svako od nas je pokušao utjecati na sudbinu tako da je izašao iz uobičajnog života i griješio bez grijeha…
Živ pokopan” – Ovo je ključna pjesma albuma. U neku vrstu riječ je o himni mojim osjećajima nemoći kada pokušavam živjeti bez kompromisa.
Pivska sklanjatev” – Prvu štajersku pivsku pjesmu sam napisao po uzoru na gruzijske zdravice kojih je 36. Ideju kuham još od 8. ožujka 1989. kada sam s prijateljem u Gurdžamiju, 120 km južno od Tbilisija, prvi put ču te zdravice i pio uz njih. Po svakoj moraš iz roga eksati dva deci vina. Poslije devete smo naveliko povraćali sa balkona na drugom katu u čemu su nam se pridružili i domaćini.
Ciganska sirota” – Julija Klajnščak koja, iz dura u mol, pjeva ovu transformiranu gorenjsku narodnu pjesmu, ima tako lijep glas da se bez priprema našla na ovom albumu. Tematika nažalost nije tako aktualna. Ponosno vam je predstavljamo.
Pridi k meni” – Jedna od mojih najdražih ljubavnih pjesama. Odsvirali smo i snimili je iz prve. Nikakvih nasnimavanja, nikakvih dodataka. Verzija a la Bijelo dugme, blueserska balada posvećena duhu Novog vala koji je onedavno opet živ.
Rumeni blisk” – Naslovni song serije “Blisk” učinio mi se toliko zgodno da sam odlučio staviti na album. Sve postaje žuto. Legende se gase u poplavi tračeva i laži. Sve osim grlive Žive Horvat, jedine Žive legende među nama.

Muziku podržava