Zlatna Koogla sve bliže – nove vijesti

1380

Osim 30-ak nastupajućih izvođača raspoređenih u 4 festivalska dana Zlatne Koogle 2006, mnoštva nominiranih, sastavni i važni dio festivala bit će i brojni prezenteri iz svijeta glazbe, filma, književnosti i medija uopće. Također će prisutni iz inozemstva u real timeu vidjeti Franz Ferdinand, Nick Cavea, Basement Jaxx, Mercury Rev, The Hives, Prodigy, De La Soul, Roger Sancheza, Jon Spencer Blues Explosion, koji su se obratili publici Zlatne Koogle.

Uz goste iznenađenja i nastupe prezentera čiji se identitet čuva do samog kraja i dana nastupa, neki se ipak znaju: novinar, književnik i glazbenik Ante Perković (Večer Zlatnih Dama, 30.3., Aquarius), redatelj Dalibor Matanić (NAJbolji novi izvođač, 31.3., KSET), starleta Franciska Svašta (Centar, 1.4., Tvornica), DJ Jay C-a (DJ Battle i NAJbolji DJ, 2.4., Aquarius).

A poznati su neki i od učesnika Zlatne Koogle: Mirela Priselac-Remi (Elemental), voditeljica i model Iva Jerković, momci iz Hladnog piva, Massimo Savić, književnik Roman Simić, TV voditelji Tomislav Jelinčić, Aleksandar Stanković, glumačka all star ekipa Leona Paraminski, Jadranka Đokić, Leon Lučev…

Muziku podržava

A evo i izjava nominiranih izvođača:
Alex Kopranos (Franz Ferdinand), nominirani u kategorijama “Najbolji inozemni album, pjesma, izvođač”: “Hi to everybody in Croatia at Zlatna Koogla award and thank you for nominating us for best rock act, best international rock band, best song, and album. Tha’s really nice of you…”

Remi (Elemental), nominirani u kategoriji “Najbolji koncert” i “Vox Populi”: “Nagrada je insprirajuća jer nadahnjuje umjetnike da zaplove morima kreativnih sokova i otkriju sebe kao jedinku nasukanu na plažu hrvatske glazbene scene koja će potvrdu naći u obliku Zlatne Sfere koja je zapravo varljiva kocka. Njezina varljivost oblika simbolizira varljivost slave koja je danas tu, sutra nije. Danas kocka, sutra kugla. Domaća glazbena scena ima mnogo lica, od kojih su mnoga ružna. Zlatna Koogla kao takva podiže razinu svijesti slušatelja upućujući na posljednje trendove i najuzvišenija dostignuća, bez kompromisa. Nagrađenima nudi zadovoljstvo i krunu minulog rada, kojim se oni tad ponose, uzdignutog čela i vrijeđa koje se pote.”

Edi Maružin (Gustafi), nominirani u kategoriji “Najbolji duo ili skupina”: “Svaka takva vrsta zbivanja su potrebna HR sceni, posebno ako se razlikuju od drugih i ako se ne bude išlo u hiperprodukciju i inflaciju istih. Dobro je što postoji takvo nešto sto se po načinu glasanja i po glasačkom tijelu razlikuje od Porina i postojećih drugih nagrada. Očekujem dobru i iskrenu zabavu sa puno dobre vibracije i visokooktanske energije. Publici i glasačima: Slušajte i glasajte za kvalitetu, rad i talent. Ne dozvolite da vas obrlate foliranje, kreveljenje, glupost i primitivizam, bigbraderi i TV, ni ostali mediji. Ne dozvolite da vas uvedu u širokopotrošnu robu i na vama još i zarađuju. Ostanite svoji i sa svojima.Volite Gustafe.”

Saša Antić (TBF), nominirani u kategoriji “Najbolji koncert” i “Vox Populi”: “Alo ekipa, svaka čast na Kugli i to je sve super lipo šta se radi.”

Diyala Obeid, nominirana u kategoriji “NAJboljeg novog izvođača”: “Divno priznanje za samostvaralački rad, obilježje posljednjih 7 godina na underground sceni. Otkriveno je novo blago: Zlatna Koogla! Upoznata Vašim pristupom i radom Zlatna Koogla dostiže sve bistriji uvid u kvalitet koja bi mogla podići nivo na našoj glazbenoj sceni. Uostalom…opravdano nastavljate obećanim!”

Damir Martinović-Mrle (LET3), nominirani u 9 kategorija: “Mi ne znamo što je Kugla. Nismo još bili. To ćemo tek vidjeti.”

Mihael Prosen (The Father), nominirani u kategoriji “Najbolji izvođač, novi izvođač, video spot, website”: “Potreba za ovakvom nagradom je neupitna, zvala se ona Zlatna Koogla ili nekako drugačije, bitna stvar je da većina u njoj prepoznaje objektivnost i nepristranost, te kvalitetu kao najbitniji faktor pri odlučivanju odabira nominiranih, a mislim da će se velika većina složiti da te tri stavke najviše nedostaju našoj sceni, otprilike koliko voda nedostaje pustinji! Mi smovrlo počašćeni što smo nominirani na ovakvoj manifestaciji. Nismo baš zadovoljni stanjem na našoj sceni i naravno da ovakva nagrada na svaki način doprinosi glazbenoj sceni. A da li podiže kvalitetu… pa mislim da da, i mislim da velika većina novih izvođača svojom kvalitetom to i dokazuje, u zadnjih godinu dana desilo se dosta pozitivnih stvari i izdanja. Sigurno je da se i Zlatnoj Koogli mora pripisati dio zasluga za to.”

Kebra (Obojeni program), gosti: “Mi dolazimo iz jedne zemlje koja mnogo toga nema, pa ni sličnu manifestaciju. Zlatna Koogla je idealan način za uspostavljanje muzičkih sistema vrednosti. Naravno da bi se sve dovelo na svoje mesto (a to nije mali posao) treba stvoriti infrastrukturu, čitavu mrežu, od muzičara, koncertnih prostora, izdavača, medija, muzičkih delatnika i publike. Kao što rekoh to nije jednostavan posao, ali mislim da se Zlatna Koogla prepoznaje kao nosilac takve ideje. Ozbiljna posvećenost radu donosi i ozbiljne rezultate.”

A tu je i ultimativna glazbena kompilacija: “Zlatna Koogla 2006 – DOPrinos glazbi s potpisom” sastavljena od pjesama nominiranih i gostiju ovogodišnjeg festivala, te atraktivna nagradna igra koja se održava na službenim stranicama nagrade Zlatna Koogla.

Muziku podržava
Stisni