Zar će policija zabraniti Marilyn Mansonu ulaz u Hrvatsku?!!

2319

Nakon što je organizator koncerta Marilyn Manson u u pulskoj Areni 22. kolovoza otrpio pokušaje nelojalne konkurencije od strane direktora Histria festivala, protest sedam župa koji su temeljem tendencioznih izjava i površnih tumačenja Mansonovog rada i djela pozivali župane da skupljanjem dobrotvornih priloga spriječe održavanje koncerta, nakon što gradonačelnik Pule – Valter Drandić nije našao zakonsko uporište za spriječavanje koncerta, predsjednica rovinjske udruge Oaza – Eva Husak B. pokušava ishoditi policijske metode i policijsku zabranu nastupa svjetski relevantnog izvođača – Apeliramo na javnost, spriječite ih u namjerama!

Apsurd je tim veći jer je predsjednica udruge Oaza, podigla prekršajnu prijavu protiv Marilyn Mansona i organizatora koncerta udruge United, naslovila je na PU Istarsku, policijska postaja Pula, ‘Za rock koncert= svjetski priznat audiovizualni show = umjetničko djelo = događaj iz budućnosti koji se još nije zbio pokušavajući opravdati ishođenje zabrane održavanja koncerta jer apsolutno pogrešno smatra da se kod koncerta Marilyn Mansona radi o događanju “koje je u cjelosti usmjereno na vrijeđanje kršćanske, židovske i muslimanske vjere, odnosno vjerskih osjećaja i dostojanstva svakog građanina, kršćanske, židovske i muslimanske vjeroispovjesti.

Glavni predmet tog koncerta je, naime, omalovažavanje i vrijeđanje Boga i svetinja tih vjera i njihovih vjernika putem pjesama, simbola, slika, crteža i predmeta, koje navedeni glazbenik izvodi i izlaže na svojim priredbama.

Muziku podržava

Izvedba na tim koncertima je u cjelosti utemeljena na korištenju govornih, vizualnih i glazbenih elemenata koji su jasno povezani s rasnom i vjerskom mržnjom, nasiljem, svetogrđem i napadom na dostojanstvo ljudske osobe i ljudske zajednice, te su usmjereni na širenje idejnih, kulturnih i emocionalnih sadržaja vezanih uz mržnju, destrukciju i nasilje. Držimo da se na opisani način krše ustavna prava nas i svakog drugog vjernika, te se pozivamo na čl. 39 Ustava RH gdje se izričito navodi: “Zabranjeno je i kažnjivo svako pozivanje ili poticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu, ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.”

Temljem iznesenih pogrešnih interpretacija poziva se na čl. 28 st. 4 Zakona o javnom okupljanju prema kojem: “Načelnik policijske uprave rješenjem će zabraniti održavanje javne priredbe ako: 4.”postoji na razlozima utemeljena vjerojatnost da bi održavanje javne priredbe dovelo do izravne i zbiljske pogibelji po interese i sigurnost Republike Hrvatske te od nasilja i drugih oblika ozbiljnog remećenja javnog reda i mira, težeg kršenja javnog morala ili ozbiljnog ugrožavanja okoliša i zdravlja ljudi. Rješenje o zabrani može se donijeti najkasnije 48 sati prije početka javne priredbe.”

Temeljem toga urgira se i pokušava u subotu, 48 sati prije početka koncerta ishodovati od načelnika Policijske Uprave Pula zabrana koncerta, te pokušavaju iznuditi zabranu ulaska Marilyn Mansona u Hrvatsku.

Međutim, podnositelji prekršajne prijave previdjeli su činjenicu da se u slučaju koncerta Marilyn Mansona radi o umjetničkom djelu (bez obzira što se radi o pop kulturi i što se radi o rock izvođaču), te da kao takav ne može iz budućnosti podlijegati procesuiranju, jer uz sve poštovanje, još uvijek ne postoji institucija koja će biti moralnom vertikalom i ocjenjivati nečiji umjetnički akt kao bogohuljenje ako se radi o alternativnom pogledu na zapadnjačke civilizacijske tekovine.

Smatramo da su njihove objede i tumačenja djela i umjetnosti Marilyn Mansona deplasirana, da su njihove optužbe i osjećaj ugroženosti rezultati njihovog vlastitog neznanja, nesigurnosti, neinformiranosti i nepoznavanja materije o kojoj govore. Ustavno je pravo svakog građanina da se slobodno izrazi, da slobodno umjetnički djeluje, i pri tome ne vrijeđa niti omalovažava bilo čija moralna ili religijska uvjerenja, dostojanstvo ili bilo koji drugi oblik nesnošljivosti – što je slučaj s umjetnikom Brianom Warnerom alias Marilyn Mansonom.

20. srpnja 2005. uslijedilo je pozitivno rješenje od strane Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Puli, kojim se odobrava održavanje koncerta Marilyn Mansona u organizaciji udruge United u Amfiteatru u Puli 22.8.2205. godine. Time je sva potrebita papirologija ishođena i to na vrijeme, te nema apsolutno niti jednog pravnog razloga da se koncert koji je odobren 20. srpnja 2005., odjednom zabrani, osim u slučaju političkih pritisaka na pulske gradske strukture, te eventualnih policijskih zabrana.

Muziku podržava