Žanrovski put oko svijeta Tonija Starešinića

Muzika. hr - Glasno i jasno!
567

Toni Starešinić ime je koje se posljednjih godina veže uz mnoge sastave: Punk Data, Tobogan, Chui i Mangroove. Duo Mangroove dijeli sa svojom suprugom Željkom, a jazz trio Chui ovo ljeto čekaju nastupi na Velvet festivalu (Punat, Krk), zatim na Cresu (Plavica 16.8.) te na Dimensionsu u uvali Punta Christo. Toni se profilirao kao umjetnik koji uživa u svim raznovsrnim glazbenim izričajima kojima se bave njegovi bendovi i pri stvaranju glazbe ne pristaje na kompromise.

Priliku za poslušati njegov rad imate već u srijedu, 21. lipnja u večernjim satima na Cvjetnom trgu u Zagrebu gdje će Mangroove nastupiti povodom Svjetskog Dana glazbe.

„Evo kolekcije dvadesetak pjesama i bendova za koje sam se sjetio da sam ih slušao u zadnje vrijeme. Stalno dolaze nove odlične stvari, pojavljuju se novi odlični bendovi i ova lista će se sigurno ubrzo promijeniti. Svaki sastav koji sam slušao i u čijoj sam glazbi pronašao nešto što mi se svidjelo utjecao je na moj glazbeni ukus, pa samim time i na glazbu koju stvaram sa Chuiem i Mangrooveom” – rekao nam je Toni.

Muziku podržava

Otkrio nam je i što će nas dočekati kad stavimo njegove sluške i pritisnemo play.

“Jazz, funk, elektronika, ambijentalna glazba, soul, progresivni rock su definitivno glazba kojom se hranim otkad sam počeo formirati svoj vlastiti glazbeni ukus. Na ovoj listi je moj omiljeni orguljaš Booker T. Jones koji je na sceni još od davnih šezdesetih i prvog rock instrumentalnog hita Green Onions, a tu je na listi sa pjesmom Representing Mephis s albuma na kojeg ga prate The Roots. Pa je tu moj najdraži bend Medeski Martin & Wood pred kojima sam imao prilike sa Chuiem zasvirati kao predgrupa na Vip Zagreb Jazz festivalu. Tu je ECM ambijentala švicarskog Ronina, povratak Milesa Davisa kroz trubu Erika Truffazza u njegovoj pjesmi King B, sofisticirani vokal Jamesa Blakea, space avanture Jaga Jazzista i The Cinematic Orchestra, skandinavska rapsodija iz prstiju prerano preminulog Esbjorna Svenssona, prekrasni neo soul Andersona Paaka, futuristički jazz Chicago Undergrounda i Bowiejev pozdrav s ovim svijetom.
Uživajte!”

Muziku podržava