ZAMP u 2012. naplatio manje nego u 2011. – 1 posto!

Muzika.hr
1227

Predstavljeno je Godišnje izvješća HDS ZAMP-a za 2012. po kojem sveukupni rezultat naplate autorskih naknada za proteklu godinu iznosi 103,2 milijuna kuna što je 1% niže nego što je naplaćeno 2011. godine.

Blagi pad u naplati kompenziran je smanjenjem troškova rada ZAMP-a i prihodima od kamata. Tako je iznos za raspodjelu za 2012. oko 3% veći u odnosu na 2011. i iznosio je 70,9 milijuna kuna. Taj se iznos dijeli na više od 94 tisuće autora i nositelja prava u zemlji i svijetu. U obračunu je sudjelovalo 5.311 hrvatskih autora a predočeni su i iznosi koje oni od naknada godišnje zarade u odnosu na godišnju hrvatsku bruto plaću.

U 2012. evidentirano je više od milijun izvođenja za oko 228 tisuća korištenih glazbenih djela. Uz te brojke, porastao je i broj poslovnih korisnika glazbe na više od 42 tisuće.

Muziku podržava

Najveći udio u naplati odnosio se na prava javnog priopćavanja. Prihodi od tih tzv. malih prava u odnosu na prethodnu godinu porasli su 1%, a gotovo pola toga naplaćeno je od televizijskih i radijskih postaja te od kabelske retransmisije. Slijedi naplata od poslovnih korisnika (hoteli, klubovi, ugostitelji, trgovci i sl.) i naplata od koncerata.

Pad od gotovo 19% u odnosu na prethodnu godinu zabilježen je kod prava reprodukcije (umnožavanja): najveća stavka tu su i dalje prihodi od naknade za privatno kopiranje koji su pali oko 11%, dok je kod klasične diskografije zabilježen pad od 25% u odnosu na 2011. Ona tako sada donosi 1,1% u ukupnoj svoti prikupljenih naknada.

Gotovo milijun kuna izdvojeno je u nezavisne glazbene projekte kojima se podupire raznolikost kulturnog stvaralaštva” rekao je glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban. HDS je realizirao i svoje vlastite projekte vrijedne preko 3 milijuna kuna. Istaknuto je i zadovoljstvo sve jačim uključivanjem članova u rad Društva.

U top 10 hrvatskih autora 2012. godine po zaradi ušli su, abecednim redom po prezimenima: Neno Belan, Miro Buljan, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Samir Kadribašić, Nenad Ninčević, Ante Pecotić i Zlatan Stipišić Gibonni.

Najemitiranije pjesme hrvatskih autora u 2012. godini su “Oceani ljubavi” Nene Belana, “Opet si pobijedila” u izvedbi Tonya Cetinskog i “Tišina” koju je otpjevao Massimo. Od 4. do 6. mjesta smjestile su se “Dat će nam bog” (Nina Badrić), “Iz jednog pogleda” (Massimo) i “Nebo” (Nina Badrić). Slijede “Veseljko” i “Grad spava” TBF-a, “Pobjeg’o sam” Opće opasnosti i “Zora bila” Tomislava Bralića i klape Intrada.

Prvo mjesto najemitiranijih stranih pjesama drži “Somebody That I Used To Know” Gotyea. Slijede “Next to Me” Emeli Sande i “Drive By” The Train. Na četvrto se mjesto smjestila “Je Veux” Zaz, a na peto “We Are Young” The Fun/Janelle Monae.

Na listi Top 10 pozivnih melodija hrvatskih autora u 2012. godini, čelno mjesto pripalo je pjesmi “Samo ljubav ostaje” Tončija Huljića i Marka Pecotića, zatim slijede pjesme u izvedbi Tomislava Bralića i klape Intrada, Dražena Zečića, Siniše Vuce, Tonya Cetinskog, Jelene Rozge, Prljavog kazališta, Danijele Martinović i Nine Badrić.

Potpuno Godišnje izvješće HDS ZAMP-a za 2012. pogledajte na Zamp.hr.

Muziku podržava