Zamislite da Hrvatska uvodi heavy metal u književnost

domination
11335

I tako… Dođe profesor iz književnosti na predavanje, slegne ramenima radi generalne nezainteresiranosti studenata i kaže: “Ma znate što? Trebali bismo napraviti jedno predavanje na temu heavy metala!

Studenti začuđeno gledaju, odjednom im se više ne spava, razbuđuju se i razdragano počinju kliktati: “Da! Tako je! Može!Eto, nešto slično dogodilo se na West Texas A&M Sveučilištu, kada je profesor Martin Jacobsen odlučio heavy metal iskoristiti kao jedno predavanje iz književnosti. Učinio je to tako što je na predavanju pustio, koga drugoga nego – Iron Maiden i pjesmu “Out of a Silent Planet”.

Riječ je o pjesmi s albuma “Brave New World” iz 2000., a i album i pjesma referiraju se na književna djela. “Brave New World” je novela Aldousa Huxleya iz 1931. koja opisuje psihološku manipulaciju ljudima i prisilnu promjenu društva u nekim modernim vremenima, dok je “Out of a Silent Planet” također novela, SF tematike iz 30′ godina, a napisao ju je Clive Staples Lewis.

Na predavanju je profesor Jacobsen pustio pjesmu i prezentirao dijagrame s konstrukcijama riječi koje su studenti analizirali na različite načine.

Muziku podržava

Predavanje je izazvalo ultimativno pozitivne reakcije – toliko pozitivne da je sada Jacobsen dobio novi predmet “Uvod u knjiženovst: heavy metal kao književni pravac” (‘Introduction To Literature: Heavy Metal As A Literary Genre’).

“Heavy metal glazbenici redovito su inspiriani nekim od najvećih pisaca svih vremena, pa nije uopće pogrešno zaključiti da to nije samo vrsta glazbe, već i vrsta književnosti. Ako country glazba može biti oblikom folklora, i heavy metalu moramo dati slično priznanje” rekao je simpatični profesor.

Dok se mi po saborskim klupama i novinskim stupcima svađamo oko zdravstvenog odgoja, a studenti više razmišljaju o budućnosti besplatnog školovanja, nego o samom školovanju – postoji i neki napredni svijet. Toliko napredan da postoje fakulteti koji nisu sinonim za zatucanost i dosadna predavanja, a profesori slušaju puls studenata i ne boje se nečeg novog. Zbilja se može reći – Vrli novi svijet.

Muziku podržava