Bliži se 15. Međunarodni festival dokumentarnog filma “ZagrebDox” koji se održava svake godine krajem veljače odnosno početkom ožujka u Zagrebu. Tako će ove godine svoj 15. rođendan obilježiti u kinu Kaptol Boutique Cinema od 24. veljače do 3. ožujka i predstaviti dokumentarce cijeloga svijeta.

“U ovih petnaest godina prikazali smo više od 2 tisuće dokumentaraca, koje je pogledalo više od 190 tisuća gledatelja. To otprilike znači da smo pregledali 15 tisuća filmova kako bismo publici predstavili najbolje, najvažnije i najzanimljivije iz svjetske dokumentarne produkcije. Činjenica da smo još uvijek tu znači da su se naši radni sati isplatili i da su gledatelji prepoznali trud i kvalitetu koji stoje iza imena ZagrebDox. To ćemo ove godine proslaviti još jednim sjajnim festivalom.” Izjavio je Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa.

Na svom 15. izdanju festival će u osam dana ponuditi više od sto filmova i ugostiti brojne domaće i inozemne autore. Ovogodišnja tema festivala posvećuje se velikom ukrajinskom dokumentaristu Sergeju Loznici, a autorsku večer nagrađivanom hrvatskom redatelju Nebojši Slijepčeviću.

Muziku podržava

Osim natjecateljskog dijela, ZagrebDox pruža i niz već popularnih službenih programa. Neki od njih su Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox, a ove godine pridružuju im se novi posebni programi: Poznati o poznatima, Slow Dox i Ljubav i moda.

Dokumentarni filmovi koji se mogu pogledati na ZagrebDoxu

Ako ne znaš još koji filmovi te čekaju na festivalu, tu smo mi da ti pomognemo. Uzmi teku i počni raditi plan za sve dane. Na festival dolaze dokumentarci koji su uvršteni i u programe uglednih međunarodnih filmskih festivala kao što su Sundance, Berlinale i Trst. Tako sa Sundancea i Berlinalea u regionalnoj konkurenciji dolazi “Veerin čarobni život” redatelja Tonislava Hristova. U istoj konkurenciji naći će se i kosovski film “U srediniSamira Karahode i “Kamene govornikeIgora Drljače, nastao u koprodukciji Kanade i Bosne i Hercegovine. ”U sredini” prati braću i sinove koji žive u inozemstvu i grade identične kuće kako bi izrazili jednakost u obitelji. Ovo je prvi kosovski film koji je ušao u službenu konkurenciju Berlinalea, a regionalnu premijeru imat će upravo na ZagrebDoxu. ”Kameni govornici” prikazuju razvoj alternativnog turizma u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Film je premijerno prikazan na fetivalu u Torontu.

Kameni govornici

S filmskog festivala u Trstu stižu “Bodlijkava žicaNikolausa Geyrhaltera, film koji prikazuje aktualnu temu izbjeglica i “Putinovi svjedoci“, koji prati događaje od 31. prosinca 1999. kada je Jeljcin predao vlast Putinu. Vitalija Manskog, dok će regionalna konkurencija ugostiti “Mađarsku 2018.Esztera Hajdua.

U posebnom programu festivala Poznati o poznatima gledat će se filmovi od nekih najzvučnijih autora današnjice. Wim Wenders portretira u svom najnovijem biografskom filmu “Papa Franjo, čovjek od riječi”, katoličkog poglavara, njemački redatelj Werner Herzog u “Susret s Gorbačovom” stavlja u središte Mihaila Gorbačova, posljednjeg predsjednika Sovjetskog Saveza. “U potrazi za Bergmanom” osobni je hommage velike predstavnice novog njemačkog filma Margarethe von Trotta. Eugene Jarecki, predstavlja film “Kralj“, u njemu raspravlja s brojnim poznatim ličnostima o Presleyjevom životu i smrti. “El Pepe, jedan uzvišeni život“, film Emira Kusturice također se ne smije propustiti u ovoj kategoriji. 

Što je Glazbeni globus i kakav program priprema?

Ljubitelji glazbe i filma znaju kako je Glazbeni lonac među najpopularnijim službenim programima ZagrebDoxa. Ove godine donosi šest sjajnih glazbenih dokumentaraca, od glazbenog genija Arvo Pärta i zakulisne priče o karizmatičnoj svjetskoj mezzosopranistici Ceciliji Bartoli preko megapopularnog i ekscesnog Studija 54. Očekuje se svjetska premijera dokumentarnog filma “Svijet Arvo Pärta” u režiji Paula Hegemana, gdje će se prikazati život i rad najizvođenijeg živućeg skladatelja na svijetu. U program se ubraja “Cecilia Bartolli“, film redatelja Fabija De Luce. Naravno, u program se ne ubraja samo klasična glazba, prikazat će se također “Studio 54“, legendarni njujorški klub koji je bio središte hedonizma 70-ih godina. U klub su zalazile kultne zvijezde poput Andyja Warhola, Micka Jaggera i Debbie Harry, a redateljske palice ovoga filma pronašle su se u rukama Matta Tyrnauera. Predstavit će se i “Pilas“, film o malom kolumbijskom ženskom orkestru španjolske redateljice Lorene Cervere i “Gdje si, João Gilberto?“, film francuskog redatelja Georgesa Gachota, koji gledatelje vodi kroz vruće ulice Rija. “Mantra, zvuk u tišini” redateljice Georgije Wyss u filmu prikazuje mantru kao element spiritualizacije i meditacije, također istražuje nove glazbene žanrove.

Osim u Glazbenom loncu, dokumentarni filmovi o glazbi pronaći će se i u drugim programima. U programu Poznati o poznatima gledat će se “Kralj“, glazbeno putovanje kroz Ameriku dvostrukog dobitnika velike nagrade žirija na Sundanceu, Eugenea Jareckog te priča i uspon o padovima kralja rock ‘n’ rolla, Elvisa Presleyja. Biografski dox donosi priču o poznatoj kantautorici i pop zvijezdi Kate Nash ”Kate Nash, podcijenjena djevojka”. “Umjetnik i perverznjak” moći će se pogledati u Kontroverznom doxu, film prati poznatog skladatelja simfonijske glazbe i njegovu suprugu i daje uvid u njihov život koji se nalazi između perverzije, ljubavi i umjetnosti.

Natjecateljski dio: Međunarodna i regionalna konkurencija

U međunarodnu konkurenciju ove godine uvršteno je više od 19 dokumentaraca, a gotovo pola autora ima do 35 godina, što najavljuje trend smjene generacija na svjetskoj dokumentarističkoj sceni. Dva filma mladih autora ujedno su i kandidati za ovogodišnju nagradu Oscar: “U procijepu” redatelja Bing Liua, atmosferični doku-hit sa Sundancea o američkim skejterima na pragu zrelosti koji je dosad osvojio gotovo 50 svjetskih nagrada, i britanski kratkometražni dokumentarac “Crna ovca“redatelja Eda Perkinsa koji postavlja teška i aktualna pitanja o rasi i identitetu.

Za Oscara nominiran je i dokumentarac o afroameričkoj zajednici u Alabami “Okrug Hale jutros, večeras” (“Hale County This Morning, This Evening”) RaMella Rossa, nagrađen i na festivalima Full Frame i Sundance.

Natjecateljski dio regionalne konkurencije uključuje 18 dokumentarnih filmova među kojima su i novi dokumentarac Gorana Devića, trostruki laureat DOK Leipziga i niz naslova prikazanih na prestižnim festivalima poput IDFA-e, Berlinalea, Sundancea, Visions du Réela, Locarna i Hot Docsa. Novi film Gorana Devića “U ime Republike Hrvatske“. Uz Devićev dokumentarac, za Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji natjecat će se još tri hrvatska naslova. Redateljice Marija Ratković Vidaković i Dinka Radonić potpisuju hrvatsko-švedsku koprodukciju “IKEA for YU” koja je prikazana na DOK Leipzigu, “Na kraju tame” Ranka Paukovića i “Susjedi” Tomislava Žaje.

ZagrebDox, kao i dosad, uz natjecateljski program donosi i niz popularnih službenih programaBiografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox, ADU Dox i Factumentarce.

Tko sve stiže na 15. ZagrebDox?

Niz slavnih imena i ove godine pojaviti će se na ZagrebDoxu. Međunarodna konkurencija ugostit će dansku redateljicu Cille Hannibal, bjeloruskog redatelja Andreja Kutsilu, poljsku redateljicu Jasminu Wojcik, francuskog redatelja Michela Toescu i iransku redateljicu Miriam Tafakory. U kino također stiže proslavljeni ukrajinski redatelj Sergej Loznica, autor koji je nagrađivan više puta na svjetskim festivalima poput Cannesa, austrijski dokumentarist Nikolaus Geyrhalter i latvijski autor te jedan od osnivača legendarne škole poetskog dokumentarnog filma u Rigi, Ivars Seleckis. Uz hrvatske redatelje Gorana Devića i Ranka Paukovića, u regionalnu konkurenciju stižu srpski redatelj Mladen Kovačević, Dušan Grubin i Jelena Maksimović. Iz Novog Sada stiže Želimir Žilnik, jedan od najznačajnijih srpskih nezavisnih redatelja koji je ove godine ujedno i član međunarodnog žirija ZagrebDoxa. Također dolaze i slovenski redatelji Nina Blažin i Peter Cerovšek, talijanske redateljice Claudia Tosi i Valentina Primavera, crnogorska redateljica Bojana Radulović, mađarska redateljica Eszter Hajdu i rumunjski redatelj Alexandru Mavrodineau.

Sergej Loznica

Međunarodni žiri čine još danski filmski savjetnik i kritičar Tue Steen Müller, ujedno je i predsjednik žirija i hrvatski redatelj Nebojša Slijepčević. Regionalni dio žirija čine bosanskohercegovački redatelj Nedžad Begović, v.d. direktorice Sheffield Doc/Festa Melanie Iredale i hrvatski TV novinar, redatelj i direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković. “Mladi žiri”, koji će odlučivati o dobitniku Malog pečata za najbolji film autora do 35 godina, čine srpski redatelj Marko Grba Singh, hrvatski redatelj Zorko Sirotić i danski redatelj Christian Sønderby Jepsen. Članovi FIPRESCI žirija su: talijanski filmski kritičar Roberto Tirapelle, ruska filmska kritičarka Irena Kotelovič i hrvatski filmski kritičar Dragan Jurak.

Glazbena događanja 

Nakon projekcije filmova također će se moći ostati i na brojnim glazbenim događanjima. Više o programu možeš saznati na ovom linku.

Ulaznice za 15. ZagrebDox mogu se pronaći na blagajnama kina Kaptol Boutique Cinema, na tiketomatima u predvorju kina, online na kaptolcinema.hr i putem mobilne aplikacije iCineStar. Na sva glazbena događanja u WOW Baru i na Dox Party u subotu, ulaz je besplatan.

Više o samome festivalu prati na službenoj ZagrebDox stranici.

Muziku podržava