Zagreb postaje grad poezije, barem na četiri dana

1308

Jučer je u zagrebačkoj gostionici Tip-Top održana novinska konferencija kojom je najavljen četvrti po redu festival Zagreb, grad poezije.

Na mjestu koje je Tin Ujević posjećivao do svoje smrti, okupili su se Goran Matović, autor i ravnatelj festivala, glumac Vili Matula, glazbenik Edin Karamazov, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Ivica Lovrić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, te najavili događaje koji će se pod nazivom Zagreb, grad poezije održavati od 17. do 20. siječnja na nekoliko lokacija.

Matović je istaknuo da mu je cilj bio okupiti ‘ljude koji su radili na afirmaciji poezije kroz različite medije’. Matula, koji se predstavlja kroz večer nazvanu ‘Maleš, Maleš’, je izjavio da su se u tom događanju ‘okupili umjetnici koji su u Malešovoj poeziji pronašli inspiraciju’ te da se nada da ova manifestacija neće ostati u sjeni Ujevića i Krleže.

Karamazov je konstatirao da je ‘fenomenalno da iza ovakve manifestacije stoji grad, jer je ona u ovo vrijeme kulturne malograđanštine itekako potrebna’. Gradonačelnik Bandić se zahvalio svima koji sudjeluju i dao im podršku.

Program:
Četvrtak, 17. siječnja, 20 h, Vip club
Antun Branko Šimić: Tamni pjevač
Govore: Goran Matović, Vedran Mlikota, Žarko Potočnjak
Skladala i pjeva: Lidija Bajuk
Film: A.B. Šimić
Zamisao i režija: Goran Matović

Muziku podržava

Petak, 18. siječnja, 18 h, gostionica Tip-Top
Ljudi za vratima gostionice
Pjesnici Sonja Manojlović i Sead Begović u poetskom dijalogu predstavljaju svoje nove knjige. Olovni ples je za ovu prigodu uglazbio njihove pjesme.

Petak, 18. siječnja, 20 h, Vip club
Maleš, Maleš
Pjesnička zbirka Vertigo: Branko Maleš
Violončelo i izvođenje: Stanko Kovačić
Truba, pijanino i izvođenje: Igor Pavlica
Bas i izvođenje: Samuel Sacher
Ples i izvođenje: Irma Omerzo
Pjevanje i izvođenje: Davorka Horvat
Izvođenje: D.B. Indoš, Vili Matula
Video izvođenje: I.M. Klif
Oblikovanje svjetla i tona: Zdenko Trandler

Subota, 19. siječnja, 20 h, Caffe U dvorištu
Priča o novom broju časopisa Poezija
Sudjeluju: Vesna Tominac Matačić, Zvonimir Mrkonjić, Tonko Maroević, Branimir Bošnjak, Ivan Rogić Nehajev, Branko Maleš, Kemal Mujičić Artnam, Damir Radić, Lana Derkač, Ana Brnardić, Ervin Jahić, Ivan Herceg…

Nedjelja, 20. siječnja, 20 h, Vip club
Skalpel kaosa
Na ovom scenskom susretu glumaca, pjesnika i glazbenika sudjeluju Edin Karamazov, Goran Matović, Vesna Tominac Matačić, Siniša Ružić, Dražen Katunarić, Tomica Bajsić, Nina Romić, Sara Renar, Dorta Jagić, Kristina Kegljen, Olovni ples…

Također će se u petak, 18. siječnja, na televiziji Z1 od 10:30 do 15:30 održati program “Govoreći o ljubavi” u kojem će sudjelovati Vesna Tominac Matačić, Goran Matović i Edin Karamazov, a u program će se uključiti osnovne i srednje škole.

Cijena ulaznica za događanja u Vip clubu bit će 30 kuna, dok je ulaz na ostala događanja besplatan.

Muziku podržava