Zagreb Jazz Festival nudi dokazane velikane

3755

Jesenski dani, kraj listopada i početak studenog izgleda da su u Zagrebu postali mamac za jazz. Uz dva već tradicionalna jazz događanja, Međunarodne dane jazza i NO Jazz Festival, u glazbeni kalendar grada upisuje se i novi, Zagreb Jazz Festival. Ideja koja stoji iza ovog festivala jest Zagrebu predstaviti u četiri večeri četiri velika svjetska jazz imena koja su u posljednjih četiri desetljeća ostavili dubok trag na američkoj i međunarodnoj jazz sceni.

Koncerti će se održavati od 2. do 5. studenog u dvorani ZeKaeM-a u Teslinoj 7 s početkom u 21h, a blagajna ZeKaeM-a mjesto je na kojem se mogu nabaviti i ulaznice. Ulaznice za svaku večer pojedinačno mogu se kupiti po 150, 175 i 200 Kn, a festivalske ulaznice za sve četiri večeri po 500, 600 i 700 Kuna. Program je namijenjen ponajviše ljubiteljima jazza koji su ostali zakinuti za koncerte velikih i dugogodišnjim postojanjem na sceni dokazanih, prvenstveno američkih jazz glazbenika nakon ukidanja Zagreb Jazz Faira početkom ’90-ih.

Za navedenu cijenu može se poslušati kako nakon mnogo godina iskustva zvuče bivši Milesovi glazbenici Ron Carter i Jack DeJohnette, zatim je tu World Saxophone Quartet, originalno a capella kvartet saksofona, koji danas svira u nešto proširenoj postavi, te Archie Shepp koji je svoj put prošao od angažiranog glasnogovornika free jazza do konačnog povratka standardima i to je Archie kakav se može doživjeti danas.

Muziku podržava

Ovakav skup velikih jazz imena na jednom mjestu rijetko se može vidjeti. Šteta je samo što je ovaj festival svojim terminom uletio u termin jednog od postojećih jazz događanja u Zagrebu, gradu koji u prosjeku pati od nedostatka jazz zbivanja. Ovoga puta će ljubitelji jazza biti prisiljeni birati koncert na koji otići, a samim time ostati će zakinuti za onaj propušteni. Šteta!

Zagreb Jazz Festival
2.-5.11.2005. u 21h, ZeKaeM

2.11. – Ron Carter Foursight
Ron Carter, bas
Stephen Scott, klavir
Steve Kroon, udaraljke
Payton Crossley, bubnjevi

3.11. – Jack DeJohnette Quartet
Jack DeJohnette, bubnjevi,
John Patitucci, bas
Jerome Harris, bas
Danilo Perez, klavir

4.11. – World Saxophone Quartet
Oliver Lake, alt saksofon
David Murray, tenor saksofon, bas klarinet
Hamiet Bluiett, bariton saksofon
Bruce Williams, alt i sopran saksofon
Craig Harris, trombon
Jamaaladeen Tacuma, bas
Lee Pearson, bubnjevi

5.11. – Archie Shepp Quartet
Archie Shepp, tenor saksofon
Tom McClung, klavir
Wayne Dockery, bas
Steve McCraven, bubnjevi

Muziku podržava