Za koncentraciju ne slušajte muziku koju volite

Muzika.hr
3072

Novi besplatan servis Focus@will (trenutno u beta verziji i dostupan samo za korisnike u SAD-u) za vas bira glazbu uz koju ćete biti koncentriraniji, primjerice, za vrijeme učenja.

Iza njega stoji Will Henshall (nekada davno član Londonbeata) koji kaže da dvije od tri osobe slušaju glazbu dok nešto rade, a čak 99% njihovog glazbenog izbora odvraća ih od primarnog posla.

Kako tvrdi, za produktivnost je ključno da dok radite ne slušate glazbu koju volite.

“Ukoliko volite jazz, nemojte ga slušati” objasnio je Henshall potkrijepivši izjavu tvrdnjom da glazba koju volite u vašem mozgu luči neurotransmiter dopamin koji doprinosi lutanju misli i smanjenju nivoa koncentracije.

Muziku podržava

Većina ljudi može biti fokusirana 20 do 30 minuta prije nego što mora na neki način predahnuti, no Focus@will smatra da vrijeme fokusiranosti može produžiti i na 100 minuta. To postižu tako što vas glazbom prvo lagano uvode u stanje pune koncentracije, a zatim nakon što ona počinje opadati ponovno stimuliraju mozak i tako u krug. Tonalitet, glasnoća, aranžmani, tempo, emotivni doživljaj samo su dio čimbenika koji su pritom uzeti u obzir.

Iza ove metode stoje dvije godine znanstvenog rada i istraživanja, a mnogi će pronaći manu u podatku da ne mogu sami birati pjesme i autore koje žele slušati: jedino što je moguće izabrati je žanr.

Muziku podržava