[Vikendom o filmovima i serijama piše filmski kritičar Siniša Paić]

Na YouTubeu ne morate gledati samo filmove, možete gledate i ljude koji pričaju o filmovima. I to ne mora biti dosadno, dapače – akademski kritičari se svađaju sa svojim kolegama, slavni redatelj satima zabavlja publiku uz svoje anegdote, a većina kritičara naprosto podivlja kada pogleda loše filmove pa ih onda žestoko sprdaju u svojim recenzijama. Najpopularniji filmski YouTuberi imaju preko milijun pretplatnika, a oni hrvatski tek počinju osvajati internet pa bi im vaša pomoć dobro došla.

1Chris Stuckmann

Chris Stuckmann je pravi ‘narodni’ kritičar koji pokriva i art-filmove i blockbustere, a ima preko milijun pretplatnika. Neskriveni obožavatelj “Ratova zvijezda” i animea obično govori svoje recenzije ispred svoje ogromne kolekcije Blu-rayeva, a pravi je majstor u režiranju videa na YouTubeu. Tako se često odjeva kao lik iz filma, snima kamerom iz ruke kada priča o hororima s ‘pronađenim snimkama’, a novi nastavak “Brzih i žestokih” recenzira – iz ženinog auta. Najzanimljiviji videi su oni u kojima pokušava razjasniti zagonetne filmove kao što su “Only God Forgives” i “Enemy”, a najzabavnija rubrika je Hilariocity u kojoj recenzira filmove koji su tako loši da je to strašno zabavno.

2Mark Kermode

Ovaj engleski kritičar ima doktorat iz anglistike na temu horora pa ga obožavatelji od milja zovu ‘The Good Doctor’. Obožava “Egzorcista” kojeg često spominje u recenzijama, a veliki je ljubitelj i “Blade Runnera” o kojem je napisao dokumentarac nakon kojeg je jasnije kako je nastala dilema ‘Rick Deckard – replikant ili čovjek?’. Objavio je i par knjiga i odradio nekoliko DVD komentara klasika, a njegove videorecenzije na YouTubeu se pamte i po prepucavanjima s ironičnim suvoditeljem Simonom Mayom. I kod njega su najzabavnije one recenzije u kojima bijesni zbog loših filmova koje je morao gledati i istrpiti.

3Nostalgia Critic, Channel Awesome

Kao što mu ime govori, ovaj kritičar se bavi  i starim filmovima, no ne nužno onim dobrima. Za zabavne i duhovite recenzije dobri su i oni loši filmovi s kojima se može dobro zezati.  Nostalgia Critic predstavlja i nove hitove, pa je tako “Ratove zvijezda: Posljednji Jedi” recenzirao zajedno s kolegom Chrisom Stuckmanom – naravno, uz puno jamranja i šaljivih komentara.

4What The Flick

Nije ‘What The Fuck’ nego ‘What The Flick’ i nije jedan kritičar nego nekoliko uglednih kritičarki i kritičara (Christy Lemire, Alonso Duralde, Ben Mankiewicz, Matt Atchity) koji raspravljaju o filmovima, vodeći se načelom ‘puno glava je pametnije od jedne’. Osim o filmovima, raspravljaju i o aktualnim serijama (“Twin Peaks”), a na kraju svatko od kritičara ostavlja ocjenu od 1 do 10 pa se računa i zbirna ocjena. Informativno i zabavno, baš kako bi i trebalo biti.

5Kevin Smith

DA, to je onaj Kevin Smith, redatelj “Trgovaca” i “Dogme”. Kao veliki filmofil, Smith je i u svojim filmovima nudio reference na svoje omiljene filmove, pa su tako junaci “Trgovaca” raspravljali o tome je li opravdano ubiti nevine radnike dok se uništava Zvijezda smrti u “Ratovima zvijezda”. Kao fan stripova i filmova, Smith nudi zaista velike komentare filmova pa tako punih dva sata raspravlja o filmskim ekranizacijama stripova ili komentira nove “Ratove zvijezda”, “Igru prijestolja” i novog Batmana (i to uz autoironični slogan ‘Fatman on Batman’). Smith ima dosta iskustva u stand-up nastupima pa su i njegovi komentari ludo zabavni.

6Kratki rezovi – Tonči Bibić

KRATKI REZOVI 1043 Tonči Bibić (23-12-2017) from Tonči Bibić on Vimeo.

Najveći filmski recenzent kod nas – uopće nije YouTuber! Na YouTubeu je samo simbolički prisutan, a glavni kanal ima na stranici Vimeo. Riječ je o Tončiju Bibiću koji je urednik, voditelj, producent i montažer filmske emisije “Kratki rezovi” koja se emitira preko 20 godina, još od 1995., a izgurala je preko 1000 izdanja. Ovaj ‘one man show’ se može vidjeti i na nekim lokalnim televizijama, no glavna platforma mu je internet, iako je Bibić stara škola pa ne voli ni Facebook a kamoli neke druge internetske mreže.

7Osvrtnik

Domaća verzija Chrisa Stuckmanna. Recenzije filmova u kinima i serija na televiziji, predstavljanje Blu-ray kolekcije, podcasti, liste najboljih i najgorih filmova… Efektni thumbnailsi i, kako sam autor kaže, ‘pokušaji humora’, sigurno će privući mlađu publiku multipleksa. Treba pohvaliti filmofilstvo, trud i kontinuirano objavljivanje videa, a Osvrtnik je već skupio preko 1000 pretplatnika pa mu želimo svijetlu budućnost!

 

0 Shares