Jučer su bili popularni The Beatles s pjesmom ”Yesterday”, danas je slavan Ed Sheeran, a sutra će svi pričati o filmu ”Yesterday” s Edom Sheeranom, Lily James i glazbom Beatlesa!

Pjesma ”Yesterday” snimana je 14.06.1965., a snimka je dovršena 17.06., prije točno 54 godine. S vremenom, ova pjesma Beatlesa postala je legendarna, neki su je proglasili i najboljom pop pjesmom svih vremena. Obrađivali su je najveći izvođači, od Marvina Gayea i Franka Sinatre do Boba Dylana i Arethe Franklin, a mi smo izbrojali preko 4000 obrada.

Muziku podržava

Baš prema pjesmi ”Yesterday” nazvan je novi film koji slavi pjesme Beatlesa. Glazbena komedija ”Yesterday” priča je s fantastičnom premisom – što bi bilo kada se svijet ne bi sjećao pjesama Beatlesa? Glavni junak je Jack Malik (Himesh Patel), neuspješni kantautor čije pjesme ne privlače širu publiku, no nakon jedne nesreće otkriva da su Beatlesi izbrisani iz prošlosti i nitko ne zna njihove pjesme, a tražilica pod ‘beatles’ izbacuje originalno značenje riječi – kukce kornjaše! Jack onda počinje izvoditi hitove Beatlesa i pravi se da ih je on napisao, pa postaje velika zvijezda i slavljeni autor. No, hoće li Malik (na Beatlese nalik) nastaviti glumiti do kraja života i hoće li velika laž ugroziti njegovu vezu s Ellie  (Lily James) koja je uvijek vjerovala u njega?

Redatelj filma je Danny Boyle,  poznat po kultnom ”Trainspottingu” koji je pun kultne glazbe (Iggy Pop, David Bowie, Joy Division). Osim tog ‘crnjaka’, Boyle je snimio i feel good komediju ”Milijunaš s ulice” koja mu je donila Oscara. ”Yesterday” ima i scenarista koji je stručnjak za komedije – Richarda Curtisa. Filmofili ga cijene kao autora ”Crne Guje”, a široke mase ga poznaju kao scenarista romantičnih komedija ”Notting Hill” i ”Zapravo ljubav”. Glavni glumac filma je Himesh Patel koji je britanskoj publici poznat po ulogama u serijama, ali svjetsku pa i hrvatsku publiku više će privući Lily James koja iza sebe ima brojne hitove, uključujući i mjuzikl ”Mamma Mia 2” u kojem je pjevala i plesala na hrvatskim lokacijama.

Ipak, najviše pažnje u castingu privući će Ed Sheeran koji u filmu glumi samog sebe tj. rock zvijezdu koja je sretna što je upoznala kolegu koji stvara odličnu glazbu pa mu čak predlaže i neke ideje – npr. da pjesmu ”Hey, Jude” preimenuje u ”Hey, Dude”! Za one koji ne znaju – Sheeran je strašno uspješni glazbenik koji je postigao neke rekorde kojima je nadmašio i Beatlese.

”Yesterday” mu je prva veća uloga na filmu, no već se pojavljivao i u velikim filmovima i serijama – nastupio je i pjevao u ”Hobitu: Smaugovoj pustoši” i u ”Igri prijestolja” te je, naravno, poput svih velikih faca gostovao i u ”Simpsonima”. Pomaže i što se skompao s Dannyjem Boyleom pa je u film ubacio i svoju suprugu Cherry Seaborn koja se nakratko pojavljuje kao statistica.

Za kraj treba spomenuti da će uz film izaći i soundtrack na kojem će biti score (tj. originalna filmska glazba) Daniela Pembertona i brojne pjesme The Beatlesa, ali u izvedbi glavnog glumca Himesha Patela. Patela ćete moći čuti kako zajedno s Lily James pjeva ”I Want To Hold Your Hand” a samostalno će otpjevati ”Let It Be”, ”Here Comes The Sun”, ”Help!”, ”A Hard Day’s Night” i, naravno, nekoliko verzija pjesme ”Yesterday”. “Oh, I believe… in yesterday”.

Muziku podržava