Warner Music kupljen za 3.3 milijarde dolara

Muzika.hr
1731

Tvrtka Access Industries ruskog tajkuna Leva Blavatnika kupila je trvtku Warner Music Group (WMG) za 3.3 milijarde dolara.

Blavatnik je tako preuzeo potpunu kontrolu nad trećom najvećom glazbenom kućom na svijetu (iza Universala i Sonya).

Naftni tajkun bivši je član uprave WMG-a, a cijena za 56 % dionica oko koje je postignut dogovor za milijardu i pol je viša od one predviđene iz siječnja ove godine kada je posrnuli glazbeni div najavio da traži novoga vlasnika.

Muziku podržava

“Uzbuđen sam što sam proširio svoj dugogodišnji angažman s Warner Music. Veliko je to društvo s velikim brojem izuzetnih umjetnika. Veselim se suradnji s njima” objavio je Blavatnik.

Iako će njegovo preuzimanje vjerojatno značiti i nove otkaze (WMG danas ima 3.700 zaposlenika, 2003. godine imali su ih 5.100), Blavatnik svoj optimizam, razlog za ulaganje i priliku za zaradu može potražiti u sve prisutnijoj digitalnoj distribuciji glazbe koja je u Sjedinjenim Državama u prva tri mjeseca 2011. za 9 % viša nego u istom razdoblju prošle godine.

WMG dom je izvođačima poput Red Hot Chili Peppersa, R.E.M.-a, Neila Younga, Madonne, Green Daya, Josha Grobana, Disturbeda, Linkin Parka, Musea i Fleetwood Maca, a izdavačke kuće Atlantic Records, Reprise Records, EastWest Records, ali i mnoge druge dio su njihovog glazbenog carstva.

Ugovor o preuzimanju bit će finaliziran u rujnu, a novi vlasnik Warnera nije htio komentirati navodno već planirano preuzimanje kuće EMI tijekom ove godine.

Muziku podržava