Osvježiti se možete uz filmske projekcije na svim mogućim lokacijama – u Areni, na otoku, u šumi, na plaži, u bazenu, ispred auta, na rijeci i u – Zoološkom vrtu!

Kad dođu ljetne vrućine, pametno je pobjeći od sunca u klimatizirane multiplekse, no ako pričekate večer – možete uživati u ljetnim kinima na otvorenom! Tako je i u Hrvatskoj, gdje je tradicija ljetnih projekcija obično vezana uz festivale.

Festivali – fešte na otvorenom!

foto: Pula Film Festival (Facebook)

Naš najstariji filmski festival je Pulski filmski festival koji se od 1954. održava na velebnoj lokaciji za ljetne projekcije – u pulskoj Areni. Isprva zamišljena kao lokacija za gladijatorske borbe, u vrijeme Jugoslavije postala je pozornica za svečane premijere jugoslavenskih filmova te je imala ogroman značaj za ondašnju kinematografiju. Veliku Arenu punili su filmaši iz cijele države, lokalci, turisti, filmofili, ali i brojni vojnici JNA koji su oduševljeno pljeskali partizanskim spektaklima, ali i zviždali art filmovima pa su se ‘finiji’ redatelji autorskih filmova osjećali gotovo kao gladijatori pred krvožednom publikom.

Za vrijeme rata i osamostaljenja Hrvatske došlo je do krize i hrvatske kinematografije i Pulskog festivala, ali su se oboje izvukli. Isprva je bilo teško napuniti Arenu za vrijeme projekcije hrvatskog filma, ali je s vremenom porasla i kvaliteta i kvantiteta hrvatske kinematografije, a povećanju broja gledatelja pomoglo je i to što su se, osim domaćih filmova, u Areni prikazivali i holivudski hitovi.

Od mora do mora

Kino Mediteran (Bol na Braču)

Za vrijeme krize nacionalnog festivala i raspada kinomreže osnovan je i festival u Motovunu. Taj istarski gradić poslužio je kao pozornica za open air projekcije brojnih art i nezavisnih filmova, a njegova publika nije dolazila s crvenog tepiha već su je uglavnom činili studenti koji su dijelom gledali filmove, a dijelom partijali nakon projekcija.

Trend ljetnih festivala  s vremenom se proširio po cijeloj obali. Liburnia Film Festival je festival hrvatskih dokumentaraca koji se održava na Ljetnoj pozornici Opatije, Festival mediteranskog filma Split održava se na Ljetnom kinu Bačvice, a Dalmatia Film Festival je najraznovrsniji glede lokacija – počinje  s besplatnim projekcijama na otvorenom na otoku Braču, nastavlja se s projekcijama na glavnom trgu u Pirovcu, a završava s projekcijama na Omiškoj gradskoj plaži.

Zaživio je i projekt revitalizacije kina, Kino Mediteran čiji je glavni cilj oživiti kino dvorane i dovesti filmske programe u manje sredine diljem Dalmacije gdje su kina odavno zatvorena. Projekt se trenutno održava na tridesetak lokacija, a programi se, naravno, većinom održavaju u ljetnim mjesecima i na otvorenom.

Kontinentalna ljetna kina

foto: Riječno kino uz Karlovačko (Facebook)

Ljetna kina rade i u unutrašnosti Hrvatske. Prvo Karlovačko riječno kino održano je 2011. godine u Foginovom kupalištu, a besplatan program se odvija i na kupalištima u Slunju, Ozlju, Dugoj Resi i Kamanju te na drvenom mostu na Korani.

Osim kraj kupališta, ljetna kina imamo i na rijekama. Vukovar Film Festival je Festival podunavskih zemalja koji se, osim u raznim lokalnim kinima, odvija i na turističkom brodu Bajadera koji plovi Dunavom. Festival se odvija i na vukovarskoj Adi, pješčanom otoku na Dunavu, a prvih godina odvijao se i na riječnom šlepu na Dunavu.

I Zagreb je ljetni grad

foto: animafest.hr

Last but not leasti Zagreb je grad ljetnih kina. Hrvatski festival s najvećim svjetskim ugledom je Animafest koji nije samo velika promocija animiranog filma, već i promocija kina na svježem zraku. Projekcije se, osim u art kinima (Europa, Tuškanac, Kinoteka), odvijaju i na Ribnjaku, Ljetnom kinu Gradec, Open Air lokacijama pored kulturnih centara u Travnom i u Dubravi te u Art parku. Proteklih godina projekcije su se održavale i u parku Zrinjevac, no ove godine projekcije će se održavati u Ljetnom kinu Tuškanac.

Šumsko kino Tuškanac

foto: fantastic-zagreb.com

Ljetno kino Tuškanac je u biti zagrebačka Ljetna pozornica Tuškanac (Dubravkin put bb) u kojoj se znaju održavati i kazališni mjuzikli i koncerti, no uglavnom je to lokacija za ljetne filmske projekcije. Baš kao i Pula, otvorena je 1954., no prestala je s programima oko 1970. i bila je zapuštena pune 42 godine do restauracije i novog otvorenja 2012. Tijekom ljeta se uglavnom odvijaju reprizni programi poput Revije europskog filma ili projekcija glazbenih filmova, no glavna atrakcija je sigurno popularni Fantastic Film Festival. Ovaj žanrovski festival nudi projekcije klasika kao što su ”Zabranjeni planet” i ”Pakleni šund”, ali i premijere horora, SF-a i trilera. S obzirom da je ovo ljetno kino smješteno usred šume, a projekcije se odvijaju kada padne mrak – jezovita atmosfera je zajamčena!

Može u parku, autu ili bazenu

DriveINkino Zagreb, foto: Fotosekcija KSET-a

Projekcije na otvorenom tradicionalno organizira i Screen on the Green koji, kao što mu ime i govori, održava projekcije na zelenim površinama u Zagrebu. Gledatelji mogu gledati filmove na platnima postavljenim na Jarunu, Parku Maksimir i Trgu dr. Franje Tuđmana, a novost su i projekcije na Sveučilišnoj livadi kod NSK i u Ljetnom kinu Tuškanac. Prije projekcija održavaju se i koncerti.

Ponudu kina na otvorenom obogatila je i Hrvatska studentska asocijacija koja tijekom proljetnih mjeseci organizira DriveINkino Zagreb, s besplatnim projekcijama na poligonu kod ‘Kockice’ u Cvjetnom naselju, pa tako i Hrvati mogu pratiti kinoprojekcije iz svojih autiju.

Najoriginalnije projekcije na otvorenom nudi Motovun Film Festival koji kao najavu festivala u Motovunu održava skrivene projekcije na posebnim lokacijama u Zagrebu. Tako se proteklih godina MFF dokumentarac o afričkim životinjama  ”Ta divna stvorenja” prikazao u zagrebačkom Zoološkom vrtu, a horor ”Ralje” mogao se pogledati – u bazenu na Šalati!

A najviše filmova u sezoni pušta Ljetno kino Gradec na Katarininom trgu na Gornjem gradu. To ljetno kino zna trajati i preko mjesec dana te svakodnevno prikazuje raznovrsne filmove, među kojima su i glazbeni dokumentarci i koncertni filmovi poput klasika ”Stop Making Sense”.

A ima li novih ljetnih kina u planu? Naravno da ima – gradonačelnik Bandić je najavio uređenje obale Save u dužini od 7 kilometara, te “neku Copacabanu, nešto poput Zrća u Zagrebu. Najavio je djevojke u toplesu koje će cijelu noć plesati uz njegovog omiljenog pjevača Julija Iglesiasa te plažu na otvorenom, dva bazena, pozornicu za koncerte i – ljetno kino! S obzirom da Bandić očito namjerava vladati Zagrebom do smrti, možda dočekamo i ovaj projekt!

Vikendom bindžate uz Muziku i Vip Now.

84 Shares