Više prihoda od vinila nego od YouTubea

3183

Ljubitelje zvuka kakav pružaju gramofonske ploče obradovat će podatak koji kaže da prodaja gramofonskih ploča danas generira više prihoda od internetskih streaming servisa.

Prodaja vinila u Velikoj Britaniji u kontinuiranom je porastu osmu godinu zaredom – više od dva milijuna gramofonskih ploča prodano je prošle, 2015. godine, što za British Phonographic Industry (BPI) predstavlja najveći porast još od 1994., godine Oasisa, Bon Jovija i The Beautiful Southa.

2.1 milijun prodanih gramofonskih ploča britanskoj glazbenoj industriji donijelo je prihode u visini od 25.1 milijuna funti, što je više od 24.4 milijuna funti koje su od svojih korisnika uprihodili internetski streaming servisi kao što je YouTube.

Muziku podržava

BPI je u međuvremenu izvjestio da je streamanje glazbe između 2014. i 2015. poraslo za 88% te britanskoj glazbenoj industriji prošle godine uprihodilo 26.6 milijarde funti.

Dominantne tehnološke platforme kao što je YouTube u poziciji su da mogu zloupotrijebiti zaštitu odgovornosti kao autorska utočišta i diktirati uvjete kako bi mogli prigrabiti vrijednost od glazbe za sebe, na račun izvođača.

Dugoročne posljedice ovoga bit će ozbiljne te donijeti smanjenje ulaganja u novu glazbu, otežavajući većini izvođača mogućnost zarađivanja za život, i potkopati rast inovativnijih servisa kao što su Spotify i Apple Music koji plaćaju poštenije za glazbu koju koriste” izjavio je čelnik BPI-a Geoff Taylor govoreći o streaming platformama kao o nečemu što je urušilo glazbeno tržište.

Međutim, glasnogovornik YouTubea za list The Guardian rekao je: “Godinama je glazbena industrija gubila milijune dolara zbog porasta piratstva. Zahvaljujući našem sustavu za upravljanje pravima, Content ID-u, nositelji prava imaju kompletnu kontrolu nad svojom glazbom na YouTubeu i lako mogu odlučiti hoće li ukloniti sadržaj, ili profitirati od njega.

Muziku podržava