Više od 9.000 koncerata Grateful Deada online

Stjepan Vrečko
1493

“Naša je publika slična ljudima koji vole sladić. Ne vole ga svi, no oni koji ga vole – zbilja ga vole” riječi su kojima je Jerry Garcia, pokojni frontmen Grateful Deada, opisao glazbu svog benda.

Ukoliko se ubrajate u skupinu koja voli zasladiti život Slatkim korijenom (ili što bi Amerikanci rekli ‘licorice’), vjerojatno će vas razveseliti vijest da trenutno na stranicama Internet Archive’s Grateful Dead collection možete besplatno preslušati više od devet tisuća (!) koncerata legendarnog benda.Nastupi su kronološki poredani od 1965. pa sve do 1995. godine, a po svemu sudeći, arhiva će samo rasti. Koncerte koji su snimljeni iz publike možete i downloadati, dok su oni koncerti preuzeti s miksete ton majstora dostupni samo kao stream.

Prema nekim podacima, Grateful Dead jedni su od izvođača s najvećim brojem bootlega na svijetu, a za razliku od većine kolega, Jerry Garcia poticao je snimanje njihovih koncerata ostavljajući prostor bootlegerima oko tonskog pulta vođen mišlju “ako već snimaju, barem neka zvuči dobro“.

Muziku podržava