Vinnie Fiorello (Less Than Jake): “Nakon 20 godina osjećaj je još uvijek isti”

983

Povodom izlaska novog Less Than Jake albuma, devetog u karijeri, popričali smo s bubnjarom i tekstopiscem benda, Vinniejem Fiorellom.

Kakav je osjećaj biti dio muzičke scene više od 20 godina, jeste ikad mislili da bi Less Than Jake mogao toliko opstati?
Nikad ne razmišljaš o budućnosti kad počinješ svirati – živiš za taj trenutak kreativnosti i strasti i jednostavno se izgubiš u akordima i ritmovima. Nakon 20 godina na sceni osjećamo se odlično! Vrijeme je proletjelo, no osjećaj je još uvijek isti kao kad smo započeli.

Opet ste na Fat Wreck Chords, kakav je osjećaj vratiti se?
Kao da nismo ni otišli. Bilo je opušteno i ovaj povratak je bio potpuno prirodan. Rad s Fatom za nas je pun pogodak.

Što nam možeš reći o novom albumu, “See The Light“? Kompilacijski album “Greetings and Salutations” krasila je kohezija, osjećaj pravog albuma.
See The Light” također je kohezivan, muzički i lirički. Postavili smo se tako da ovaj album bude jedna zaokružena i promišljena cjelina. Počeli smo pisati i pjesme su se organički izgradile. Nakon nekoliko mjeseci pisanja zaputili smo se u Rogerov (op.a., Roger Lima – basist) studio koji se nalazi u našem rodnom gradu Gainesvilleu u Floridi.

Cover i naslov ploče daju naslutiti kako je ovo nešto ozbiljniji album. Odakle dolazi inspiracija?
Najviše se radi o vjeri – ne u religijskom smislu – već vjeri u to kako će sve biti u redu unatoč svemu što se dogodi.

Inače si ti pisac pjesama u bendu, u kojoj mjeri ti se ostatak benda pridružio?
Da, obično meni sine hrpa ideja i onda ih momci modificiraju i prilagode. Radimo zajedno.

Muziku podržava

Album koji ste izdali u 2006., “In With The Out Crowd“, smatran je vašim najslabijim albumom, kako gledaš na to?
Na tom albumu ima odličnih pjesama, no jednostavno su previše studijski obrađene. Mislim da se slušatelj mora u potpunosti ubaciti u pjesmu i prijeći preko studijskih trikova i blještave produkcije.

Koji ti je omiljeni album od ovih devet koje ste izdali?
Nemam omiljeni album, ali imam puno omiljenih pjesama koje su mi urezane u pamćenje zbog uspomena s kojima ih povezujem.

Što ti je od novijih izdanja privuklo pozornost?
Preporučujem Red City Radio – “Titles” i Pentimento – “Inside The Sea”, ne samo zato što sam pomogao izbaciti te albume, već zato što dečki pišu odlične pjesme.

Još uvijek skupljaš Pez? Koji ti je omiljeni dispenzer? Sjećam se da su bili hit kad sam bio klinac. Sad imam jednog, Homera Simpsona.
Obožavam Pez, imam masivnu kolekciju. Cijena im je razumna i lako ih je skupljati, no sada ih ima previše. Trenutno mi je omiljeni dispenzer u obliku naranče. Nekako me podsjeća na staru Floridu iz ’60-ih.

U travnju ove godine po prvi put posjetili ste Hrvatsku i činilo se da se dobro zabavljate...
Bilo je jako zabavno, grad je živ, a publika energična. Definitivno bih se volio vratit.

Eto, toliko od Vinnieja iz Less Than Jakea koji su dobrodošli vratiti se u Hrvatsku kad god požele!

Muziku podržava