Videoskop – VJ festival u Zagrebu

Edo Plovanić
1358

Multimedijalni institut i confusion u sklopu festivala slobodne kulture, znanosti i tehnologije “Sloboda stvaralaštvu” (www.slobodastvaralastvu.net) predstavljaju treći po redu video event Videoskop, koji će se održati zadnji dan festivala, u nedjelju 05. veljače u Kinu Zagreb s početkom u 22h, a ulaz će biti u potpunosti besplatan.

Videoskop?
Videoskop je promocija VJ-inga, kao oblika video izražavanja, koji prerasta svoju ‘prvobitnu’ funkciju popratnog sadržaja na koncertima / partyjma / promocijama /itd. i upoznaje širu publiku s ovim oblikom video izričaja. Koncipiran je kao kino-projekcija unutar koje će desetak VJ-a (ili timova) prezentirati svoje video materijale nastupom uživo (od pripremljenih materijala video će biti stvaran na licu mjesta i projiciran na kino platno). Naravno, glazbom će ih pratiti kolege DJ-i ili live glazbenici, ali ovaj put glazba će pratiti video a ne obrnuto (kao što je slučaj u klubovima, VJ-evom prirodnom habitatu).

Videoskop se prvi put održao u travnju 2003.g. u kinu Central i jasno pokazao da postoji interes s obje strane (i VJ-a i publike) za ovakvim svježim konceptom video večeri. Nastavak je uslijedio u sklopu manifestacije Operacija: grad u rujnu prošle godine i pokazao da je VJ scena življa nego ikada. Od samog početka, osim što želimo publici ponuditi nešto sasvim novo i malo ih video-kultivirati, cilj nam je ujedno i motivirati VJ-je te im omogućiti rad na događanjima koja se konceptualno uvelike razlikuju od većine njihovih “gaža”.

Videoskop line-up (Video + Audio):
Ivan Marušić Klif
Abs No clips only bag full of tricks
VJ koji po prvi put nastupa na Videoskopu. Zanimljivost njegova rada i nastupa u živo je što ne koristi nikakve video klipove i VJ – softver.

Muziku podržava

.r. ‘_’
Veoma angažiran VJ u Beogradu… Resident u klubovima Plastic i Bassment… Uglavnom radi u Resolumeu, ali kada ima volje i vremena onda i u MX/MSP jitteru. S druge strane je video umjetnik koji eksperimentira i još uvijek snima sa SUPER 8 trakom… Obrađuje razni found footage kojim se snabdijeva po buvljacima i preko oglasa… Sve to kanalizira sa jako dobrim prijateljem kroz projekt pod nazivom AV.

lole.kee.bolek
Audio/vizualna grupacija proizašla iz zajedničke suradnje na profesionalnim projektima i druženja na raznim drugim projektima koji uključuju live performing, VJ-ing, DJ-ing, audio/video produkcija, grafički design i fotografija, web tehnologije, … Pod ovim nazivom djeluju od 2005.g., a ime uzimaju po popularnim likovima iz dječjih crtića iz razloga što su, poput njih, uvijek spremni na dobru zabavu i pustolovine.

onoxo
onoxo je naziv projekta iza kojeg stoji Vedran Kolac, a pokrenut je 2003. godine. Video radovi se mogu opisati kao audio reaktivne skulpture, koje referiraju na arhitekturu zadržavajući organsku kvalitetu. Radove objavljuje za net label EGOBOO.bits, Strukt Visual Network i priprema izdanje za Dalbin DVD label iz Pariza. http://www.onoxo.net

Liik
Viky (Viktorija Cop) i Liik (Ivan Lušičić); kompozitorica klasične glazbe magistrirala u Nizozemskoj i student zagrebačke arhitekture. Surađuju na interakciji glazbe i vizualizacija.

cho-cho
cho-cho (sa/st/zg) je ženska glava koja pomoću svoje dvije ruke, raznih igračaka, spravica i ilegalnog softvera stvara hipnotizirajući efekt pokretne slike. Platno voli odavno, a radi od jučer.

Kexie
Stvaranjem video projekcija bavi se kojih dvije-tri godine, uglavnom radi na čakovečkom području odakle i dolazi. VJ-ing smatra svojevrsnim hobijem koji joj omogućava kreativni razvoj, a uglavnom se koristi omniprisutnim Resolume-om. Glazbom je prati greendwarf, također iz Čakovca…

Xplode
Xplode je začetnik LoopJunkies tima u Splitu, kojeg je prvo osmislio kao skupinu VJ-eva, a da bi kasnije dobila VJ/DJ tim koji se sačinjava od 2 VJ-a i 3 DJ-a. Video stil koji preferira je uglavnom napadan i ‘mračan’ kakav i i priliči drum’n’bassu uz koji uglavnom radi. Nastupa u klubu KOCKA kao rezident VJ.

TheNotThereKid
…njegov rad je Pandorina kutija s igračkama… FUTRO, dadaizam, postMODEMizam, stripovi, memetička persuazija, blank magick, Letrasunset…medium is messy… …a DJ…,? please stand up!… ne kaze nista(statement) ..Marko Pelaić….(producirao “This Bilk Is Radioactive”).

Muziku podržava