Prema “Bibliji 21. stoljeća” Wikipediji, pet najprodavanijih albuma svih vremena su “Thriller” Michaela Jacksona, “Back in Black” AC/DC-a, “Bat Out of Hell” Meat Loafa, “The Dark Side of the Moon” Pink Floyda i “Bad” Michaela Jacksona. Koju god listu najprodavanijih albuma uzeli, koje god kultne albume razmatrali, svi ti albumi ipak nisu svake godine bili jednako popularni. Zato je zanimljivo dobiti okviran uvid u svaku godinu, kako bi se dobio dojam o razvoju trendova.

YouTube kanal “Data Is Beautiful” objavio je desetominutni video koji prikazuje razvoj prodaje albuma od 1969. godine do trećeg kvartala 2019. godine. Analizirali smo svaku dekadu, kako bi prikazali koji su izvođači u kojem desetljeću bili najuspješniji s brojem prodanih albuma (neka vam podaci s priloženih slika budu samo smjernica, u priloženom videu možete vidjeti kako su se brojke prodaje albuma pojedinih izvođača mijenjale iz kvartala u kvartal svake godine).

Sedamdesete

Povijest najprodavanijih albuma
foto: screenshot Data Is Beautiful YT
Muziku podržava

Sedamdesete su glazbena era u kojoj se rodio disco, jedan od najjačih žanrova ove dekade, osobito sredinom desetljeća. Uz disco, tu su bili funk, jazz fusion i soul, a uspješni su bili i glam rock, hard rock, progresivni rock i heavy metal. Unatoč tome, većina izvođača, čiji su albumi u tom razdoblju bili najprodavaniji, nisu spadali u te žanrove. Od 1969. do 1979. glazbeno tržište pomeli su Beatlesi, Elvis Presley, Simon & Garfunkel, Led Zeppelin, Elton John, Eaglesi i Fleetwood Mac.

Osamdesete

Povijest najprodavanijih albuma
foto: screenshot Data Is Beautiful YT

U osamdesetima počinje period dominacije Michaela Jacksona, koji je do kraja devedesetih, gotovo uvijek, bio među prva tri izvođača s najviše prodanih izdanja. U ovom razdoblju, izbacio je svoja dva najprodavanija albuma “Thriller” i “Bad”. Tijekom “novovalnih” i “dance” godina, uz Michaela Jacksona,  megalomanskoj popularnosti uživali su i Eaglesi, Pink Floydi, Queenovci, Elton John, Prince, Madonna i Bruce Springsteen.

Devedesete

Povijest najprodavanijih albuma
foto: screenshot Data Is Beautiful YT

Popularnost Michaela Jacksona u devedesetima i dalje je bila postojana, ali je krajem desetljeća počeo blijediti broj njegovih prodanih albuma. Tijekom devedesetih, s najvećim brojem albuma mogu se pohvaliti, uz kralja popa, Madonna, Queen, Metallica, Whitney Houston, Garth Brooks, Celine Dion, Elton John i Backstreet Boys.

00s

Povijest najprodavanijih albuma
foto: screenshot Data Is Beautiful YT

Ako pozornije pogledate snimku s počekta, uočit ćete kako se od 2000. godine lista sve brže mijenja i kako se pojavljuje više novijih imena. Dok se u osamdesetima i devedesetima Michael Jackson opravdano može nazvati glazbenim bogom, u 2000-ima je to Eminem. Među izvođačima s najviše prodanih albuma tih godina, nalazili su se još i Backstreet Boysi, Mariah Carey, Britney Spears, Lil Wayne, Jay-Z, Rihanna, Flo Rida i Lady Gaga.

2010s

Povijest najprodavanijih albuma
foto: screenshot Data Is Beautiful YT

U posljednjih deset godina, tržište je nakrcano izvođačima kao nikad prije i sve je teže “uspostaviti” vlast nad svjetskom publikom. Međutim, u vrhu su uspjeli opstati Rihanna i Drake. Osim njih, u 2010-ima najzastupljeniji su bili Kesha, Taylor Swift, Bruno Mars, Adele, One Direction, Ed Sheeran, Justin Bieber i Psy. Potonji je bio na svom vrhuncu 2013. kada je izašao Gangnam Style, dugo vremena najklikanija pjesma na YouTubeu, koja danas broji oko 3,4 milijarde pregleda.

Trenutno stanje

Povijest najprodavanijih albuma
foto: screenshot Data Is Beautiful YT

Vjerojatno su mnogi dojma kako je stanje prije 2000. godine bilo puno predvidljivije. Danas smo svjedoci vremena u kojem su do vrha dogurali K-pop zvijezde BTS i Luis Fonsi, ali raznolikost i nepredvidljivost je ipak čar (nekima propast) moderne svagdašnjice, zar ne?

Muziku podržava