Viacom vs. YouTube – tužba od milijardu dolara

Muzika.hr
3587

Prije dvije godine, medijski div Viacom tužio je YouTube zbog autorskim pravom zaštićenih uradaka koji su se ondje mogli naći.

Tada je sud presudio u korist YouTubea, no slučaj je ponovno otvoren: drugostupanjski sud poništio je presudu zbog neodgovarajućeg sastava porote koja bi – u drugim okolnostima – znala da YouTube u biti krši autorska prava. U prijevodu, tužba vrijedna milijardu dolara opet je aktualna.

Njihov se sukob povlačio po sudu, Viacom je tražio da YouTube makne sve zaštićene uratke, a onda je YouTube pokazao dokaze koji upućuju da je Viacom zatražio da zbog kršenja autorskog prava maknu i one uratke koje je uploadao – sam Viacom.

Mnogi su tada govorili da je Viacomov jedini cilj domoći se što više novca jer poznato je kako financijski ne stoje baš najbolje, a slučaj će biti osobito zanimljiv kada se zna da je Google, inače vlasnik YouTubea, sklopio ugovor s Paramountom kojim mu daje za pravo iznajmljivati video uratke na YouTubeu, a vlasnik Paramounta je nitko drugi već Viacom.

Muziku podržava