Veronika Desinićka – folkorni balet s pjevanjem

4050

9. i 10. ožujka u HNK u Varaždinu i 12. ožujka u KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, Ansambl LADO premijerno će predstaviti priču o Veroniki Desinićkoj u obliku folkornog baleta s pjevanjem. Radi se o spoju klasičnog i folklornog nastalog iz skladateljskog pera Davora Bobića i koreografa Dinka Bogdanića.

Iako je do sada više puta sudjelovao u produkcijama hrvatskih glazbeno-scenskih djela, opera i baleta te filmskih uradaka, Ansambl LADO prvi put u svojoj povijesti na scenu postavlja djelo koje izlazi iz užih okvira njegove primarne djelatnosti, a opet, teško da bi itko bolje od LADA ostvario zamisao varaždinskog skladatelja Davora Bobića da poznatu hrvatsku legendu pretoči u čudesan spoj klasičnog i folklornog.

Tako nastaje folklorni balet s pjevanjem Veronika Desinićka, priča temeljena na mješavini povijesnih činjenica i narodne legende o strasnoj, ali zabranjenoj ljubavi između plemića Fridrika, sina moćnog velikaša, grofa Hermana II. Celjskog, i Veronike, prekrasne pučanke koja je živjela podno Velikog Tabora. Optužen za ubojstvo prve žene Elizabete, Fridrik bježi s Veronikom i u tajnosti organizira vjenčanje. Grof Herman šalje vojsku po njih, Fridrika baca u tamnicu, a Veroniku daje zadaviti i zazidati u zidove Velikog Tabora.

Bobićevo djelo je kombinacija dvaju različitih zvukova, klasičnog i tradicijskog, i dviju plesnih koncepcija, baletne i folklorne. Uz angažman vrhunskih hrvatskih majstora glazbeno-scenske umjetnosti, koreografa Dinka Bogdanića, kostimografkinja Ike Škomrlj i Dijane Kosec-Bourek, dizajnera svjetla Denija Šesnića i scenografa Žorža Draušnika, u projektu sudjeluju i članovi Orkestra Hrvatske vojske te bubnjarski ansambl Rudiment iz Varaždina.

Muziku podržava

Ulaznice su u slobodnoj prodaji, za 10. ožujka, po cijeni od 100 i 150 kuna na blagajni HNK-a u Varaždinu, te po 100, 120 i 150 kuna na blagajni KD Vatroslava Lisinskog.

Predstave počinju u 19.30 sati.

Muziku podržava
Stisni