Velika pomirba Metallice i Seana Parkera!

Muzika.hr
2489

Jedan od prvih poteza koji je Metallica napravila nakon preuzimanja kontrole nad svojim pjesmama bio je stavljanje čitavog kataloga na Spotify, servis gdje glavnu riječ ima Sean Parker, jedan od suosnivača nekadašnjeg Napstera.

Parker je krajem prošlog stoljeća postao prava ‘babaroga’ glazbenog biznisa: on i Shawn Fanning osmislili su 1999. softver kojim su korisnici mogli besplatno preko interneta razmjenjivati MP3 datoteke.

Najglasnija u zaštiti autorskih prava bila je upravo Metallica koja je 2000. tužila Napster koji se dvije godine kasnije – pritisnut sve većim tužbama – povukao s tržišta. Sve do nedavno neuspješno se pokušavao nametnuti kao legalni servis za prodaju glazbe.

Krajem ovog tjedna, u istoj su se prostoriji našli Lars Urlich (bubnjar Metallice) i Sean Parker. Zakopali su ‘ratnu sjekiru’ i naglasili da je njihov prijašnji odnos bio ‘samo nesporazum’.

Muziku podržava

“Nikada nije bila riječ o novcu, već o kontroli” kazao je Ulrich.

Izgladivši sve probleme, Metallica je na Spotify donijela svih devet studijskih albuma, live albume, singlove i remikse, te neke suradnje (recimo “We Did It Again” gdje im društvo prave Swiss Beatz i Ja Rule).

Muziku podržava