Već smo navikli slušati vijesti o gašenjima pogona kulturnog napretka ili pak požara u Lijepoj Našoj, a neki dan nas je zadesila vijest u kojoj se dogodilo – oboje.

Naime prema objavi Sinjskog Kulturnog Urbanog Pokreta (S.K.U.P), izgorjele su prostorije vojarne, u kojoj se odvijala mala, ali rastuća scena za nezavisne umjetnike. Iz S.K.U.P.-a kažu kako ni u najgorim snovima nisu mogli zamisliti kako će priča o Vojarni tako završiti.

“Vatra je u sat vremena doslovno progutala cijelu zgradu, unatoč ogromnoj kiši koja je padala cijelo vrijeme i vatrogascima koji su u najkraćem roku izašli na teren.  Brojni mladi na vijest o požaru dotrčali su do Vojarne, ali jednostavno nije bilo pomoći. Mogli smo samo gledati kako se urušava pred nama.

Muziku podržava

Vojarna je iznjedrila kompletnu sinjsku scenu kojom se danas diči Hrvatska. Tu je postojala sviraona u kojoj su svakodnevno vježbali mladi bendovi. Sad tog mjesta mladi više nemaju jer je izgorjela kompletna oprema, a ukupna šteta je negdje oko 50 tisuća kuna.”

Najveća šteta nije ona materijalna. Vojarna je Sinju značila puno. Kontaktirali smo momke iz sinjskog sastava M.O.R.T. kako bismo dobili izjavu.

“Teško je reći da ne bi bilo M.O.R.T.-a bez Vojarne, ali bilo bi nam puno teže. I financijski i organizacijski. A vjerojatno i kreativno, jer prostorija u kojoj ti nitko ne gleda na sat dok radiš probe znači puno. Uz to, svaki koncert daje bendu da mu rastu krila, a to je bilo idealno mjesto za novi bend, svatko je dobio priliku. Tako da će ovo puno više oštetiti mlade bendove koji sada nemaju gotovo nikakve uvjete za vježbanje i prve koncerte, skupljanje prijeko potrebnog iskustva. A i scenu u Hrvatskoj i regiji općenito, jer dosta je tu izvođača prošlo koji u privatnim klubovima teško da bi zasvirali.”

Mi se duboko nadamo kako Sinjanke i Sinjane ova nesreća neće obeshrabriti u njihovu djelovanju da obogate glazbenu scenu i ucrtaju u kartu Sinj kao respektabilan grad alternativne kulture.

 

0 Shares
Muziku podržava