Varg Vikernes oslobođen zbog nedostatka dokaza

1352

Nakon što su dva dana zadržani na ispitivanju zbog sumnji u planiranje terorističkog čina, Varg Vikernes i supruga Marie Cachet pušteni su iz francuskog pritvora zbog nedostatka dokaza koji bi upućivali na djelo za koje ih se sumnjičilo.

Podsjećamo, uhićeni su u utorak, nakon što je Marie, inače članica streljačkog društva, legalno kupila četiri puške, a iz francuskog Ministarstva unutarnjih poslova potvrdili su da je Varg bio praćen duže vrijeme.

Varg i Marie uhićeni su na svojoj farmi, blizu grada Salon-la-Toura na jugozapadu Francuske, a slučaj je, zbog povezivanja Varga i Andersa Breivika poprimio široke svjetske razmjere i izazvao golemi interes u medijima. I to iz razloga jer je, navodno, Varg bio među 530 primatelja Breivikovog manifesta, pa ga se čak i senzacionalistički nazivalo ‘neonacistom i(li) norveškim ekstremistom povezanim s masovnim ubojicom’.

Bez obzira što je Varg javno na internetu osudio Breivika i njegov suludi čin iz srpnja 2011., kada je ubio 77 ljudi.

Muziku podržava

Vargov bivši odvjetnik John Christian Elden iz Norveške ubrzo je nakon uhićenja poručio kako ima malo pravih temelja za Vargovo uhićenje, što se na kraju pokazalo točnim, a susjedi su ga novinarima opisali kao ‘obiteljskog čovjeka koji živi miran život sa ženom i djecom‘.

Varg se s obitelji u Francusku doselio 2010. iz Norveške, gdje je živio jedno vrijeme nakon što je 2009. pušten iz zatvora u kojem je bio od početka 1994. zbog ubojstva gitariste Mayhema Euronymousa, koje datira iz kolovoza 1993.

Muziku podržava