Uspješna europska turneja Laibacha završava u Ljubljani

946

Laibach mašina je točno po planu stigla do druge polovice europske turneje. Naravno da je novi dugoočekivani studijski album skupine Laibach “Wat” privukao veliki interes i pozornost kao i prijašnje ploče. To potvrđuje veliki broj nastupa na turneji, izvrstan odaziv publike, koja očito jako dobro poznaje nove skladbe. U mnogim stranim medijima se pojavljuju pozitivne recenzije albuma, a relevantni glazbeni magazini Laibachu posvećuju veliki broj stranica.

Prvi single “Tanz Mit Laibach” postao je klupski hit, videospot se emitira na brojnim televizijskim emisijama (na MTV-u ga također možemo vidjeti, ali samo u noćnim terminima, radi štetnog učinka stroboskopskog svjetlosnog efekta, upotrebljenog u videu?!).

Radi tako gustog rasporeda grupa je odlučila pomaknuti datum ljubljanskog koncerta. Prvi veliki koncert Laibacha, nakon šest godina, u glavnom gradu Slovenije, održat će se 14. studenog, u studiju ljubljanskog Viba Filma. Ta dvorana nije uobičajeno koncertno mjesto, a grupa ga je izabrala jer jedina tehnički ispunjava uvjete “WAT” koncertnog programa. Treba upozoriti da je kapacitet dvorane relativno mali, zato je realno očekivati da će sve ulaznice otići u pretprodaji. Podsjećamo vas da je, Laibach zadnji put nastupio u Ljubljani 1997. godine, kada je predstavio album “Jesus Christ Superstar” na velikoj pozornici Križanki.

Muziku podržava

S tim nastupom Laibach će zaključiti prvi dio turneje, koja pored pet uvodnih koncerata uključuje još 24 nastupa u većini zapadnoeuropskih zemalja (Engleska, Njemačka, Francuska, Nizozemska, Švedska, Norveška, Danska, Švicarska, Austrija). Prije ljubljaskog koncerta iščekujemo koncerte u Berlinu, gdje će grupa imati dva koncerta u dvorani Volksbuhne Teatra, zatim u središnjem pariškom koncertnom klubu La Locomotive, te u Londonu u legendarnoj Scali.

Konačno, zbog gore spomenutih razloga realno je očekivati da ćemo Laibach u Zagrebu gledati tek iduće godine.

Muziku podržava