Universal i Sony kupili EMI

Muzika.hr - Glasno i jasno!
792

Universal Music i Sony Music Entertainment kupili su diskografsku kuću EMI koja je već dugi niz godina u problemima zbog velikih gubitaka i lošeg poslovanja na tržištu.

EMI je godinama bio dom bendovima kao što su Coldplay, The Beatles, Pink Floyd i drugi, te etiketama poput Angel, Blue Note, Capitol, Parlophone i Virgin koje će se sada priključiti Universal Musicu.

EMI se sastoji od tzv. ‘music division‘ (etikete) i ‘publishing division‘ (izdavaštvo). Prve je kupio Universal Music za 1.9 milijardi dolara, dok je izdavaštvo za 2.2 milijarde dolara kupio Sony sa svojim partnerima (Estate of Michael Jackson; Mubadala Development Company PJSC; Jynwel Capital Limited; the Blackstone Group’s GSO Capital Partners LP; David Geffen).

Muziku podržava

Sredinom godine govorilo se da Warner ima u planu preuzeti EMI, no njegova ponuda od 2 milijarde dolara nije prošla.

EMI Group osnovana je 1931., a u veljači ove godine nakon zavrzlama s vlasničkim pravima koja datiraju još iz 2007. preuzela ju je banka Citigroup. Promjenom vlasnika, EMI-u se polako počeo zahvaljivati veliki broj izvođača: The Rolling Stones, Supergrass, a za ‘osvetu’ zbog odlaska Radioheada EMI je 2008. objavio ‘neželjeni’ best of album benda.

Joss Stone otkupila je svoj ugovor godinu dana kasnije, Queen su im rekli zbogom, Robbie Williams također, a posljednji u nizu je David Bowie.

Spomenut ćemo i uvijek zanimljivi ‘toplo-hladno’ odnos između grupe Pink Floyd i EMI-a koji se malo tuže zbog autorskih prava, malo zbog online prodaje pjesama, a onda potpišu novi ugovor kao da ništa nije bilo.

Muziku podržava
Stisni