Umro legendarni soul glazbenik Edwin Starr

2327

Legenda soula, Edwin Starr umro je u dobi od 61 godine od, kako se sumnja, srčanog udara. Starr je rođen u Americi, a mnogo godina živio je u Velikoj Britniji. Poznat je po tome što je bio jedan od prvih glazbenika koji je potpisao za izdavačku etiketu Motown record. Snimati je počeo davnih 50-tih., a najpoznatije su mu pjesme “War” i “Contact”.

Edwin Starr je umro u svom domu u Warwickshire blizu Nottinghama u Engleskoj. Pravim imenom Charles Hatcher, Starr je glazbenu karijeru započeo u The Future Tones 1957. Ali nakon samo jednog izdanog singla pozvan je u vojsku gdje je ostao tri godine. Nakon vojne službe otišao je na dvogodišnju turneju i to prije nego što je potpisao prvi samostalni ugovor 1965. godine.

Njegova dugogodišnja managerica, Lilian Kyle kaže: “Edwin je umro između 14 i 15 sati u srijedu (02. travanj). Bolničari su se trudili da ga ožive, ali on se jednostavno nije vratio. Svi smo u šoku. Još ne možemo shvatiti što se dogodilo”. Lilian je još dodala da se Starr baš planirao odmoriti nakon povratka iz Njemačke

Muziku podržava

Starrov uvjerljivo najveći hit bila je pjesma “War” iz 1970., jedna od najvećih i najboljih anti-ratnih pjesama ikad napisanih. U njoj sje Edwin zapitao “what is it good for?”. Mnogi moderni glazbenici posegnuli su za tom pjesmom u ovim turbulentnim vremenima. Hitovi “Contact” “H.A.P.P.Y Radio” sedamdesetih su dospjele su među prvih 10 na top ljestvicama tog doba.

Edwin Starr najviše je volio nastupati uživo i na Soul festivalima, a upravo ovog vikenda održao je sva koncerta u Stuttgart pred više od 16 000 ljudi.

Rock zvijezda sedamesetih Suzi Quatro, koja je Starra poznavala još iz tinejdžerskih dana u Detroitu, vodit će Tribute za preminulog pjevača. Suzi kaže: “Bio je najbolji. Nitko nije bio bolji na pozornici od njega. Bio je najbolji čovjek kojeg ste mogli poželjeti upoznati.”

Bliski Edwinow prijatelj, Paul Carvell kaže: “Njegova smrt došla je kao potpuni šok. Njegovo zdravlje nije baš bilo najbolje posljednje vrijeme, ali je on to držao podalje od većine ljudi te i dalje davao sve od sebe prilikom nastupa.” “Još jedna zvijezda je na nebu noćas.” – dodao je.

Muziku podržava