Umro klavijaturist Buena Vista Social Cluba

Avatar
884

Kubanski klavijaturist Ruben Gonzalez, jedan od vodećih članova grupe glazbenika koji su formirali Buena Vista Social Club, umro je u 84. godini života. Gonzalez je svjetsku slavu stekao tek u devedesetima, ali njegova je karijera počela još 1940. u Havana Tropicana kabaretu.

Glazbenik koji je osnovao Buena Vista Social Club, Ry Cooder, opisao ga je kao najvećeg klavijaturista kojeg je imao prilike čuti. Ove je godine također preminuo još jedan član Buena Viste, Compay Segundo.

U pedesetima i šezdesetima Gonzalez je pokrenuo modernu kubansku glazbu, spajajući jazz i latino ritmove. Iz svijeta glazbe se namjeravao povući još 1996., ali ga je tada Ry Cooder zamolio da se prideuži Buena Vista Social Clubu. Unatoč problemima s artritisom i činjenici da u to vrijeme nije posjedovao vlastiti klavir, bio je oduševljen idejom i svako je jutro nestrpljivo čekao ispred studija da se otvori.

Nakon velikog uspjeha kojeg je postigao album, sudjelovao je na svjetskoj turneji zajedno s ostalim članovima Buena Viste, na veliko oduševljenje publike i kritičara. Njegovom i smrću Compaya Segunda, Kuba je ostala bez dva velika glazbenika koji su, u poslijednjim godinama svojih života, upoznali svijet sa zamalo zaboravljenom i zapostavljenom kubanskom glazbom.

Muziku podržava