Milena Dravić, diva jugoslavenske kinematografije, preminula je noćas u Beogradu. Kako javlja Blic, glumica je umrla u bolnici nakon duže bolesti u 79. godini života.

U karijeri koja je trajala pola stoljeća ostvarila je ikonične uloge u nekim od najpoznatijih jugoslavenskih filmova, a bila je i kazališna i TV glumica. Prošle je godine objavljena monografija o Dravić i opusu kojim se svrstala u vrhove kinematografije ovih prostora.

Muziku podržava

Najveća među jugoslavenskim divama zapamćena je po legendarnim ulogama u filmovima poput Bulajićeve “Bitke na Neretvi” nominirane za Oscara te “W.R. Misterije organizma”, kontroverznog  filma  ‘crnog vala’ koji je stekao kultni status izvan Jugoslavije zbog proučavanja odnosa komunizma i seksualnosti. Glumila je i u filmovima “Prekobrojna”, “Vrata ostaju otvorena”, “Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji”, “Sutjeska”, “Jutro” i mnogim drugima.

Milena Dravić bila je udana za Dragana Nikolića, također doajena srpskog i jugoslavenskog filma. Nikolić je preminuo 2016. godine, u isto vrijeme kada Dravić počinje borbu sa svojom bolešću.

311 Shares
Muziku podržava