Ujedinjeni Genesis na stadionskoj turneji

Stjepan Vrečko
1436

Kako se i očekivalo – Phil Collins, Mike Rutheford i Tony Banks iduće će ljeto započeti “Turn It On Again” turneju po stadionima širom Europe koju će 11. lipnja otvoriti nastupom na helsinškom Olimpijskom stadionu, a okončati besplatnim koncertom 14. srpnja nasuprot Koloseuma u Rimu.

I dok će datumi turneje po SAD-u biti naknadno objavljeni, Genesis će Europom proputovati kroz Finsku, Dansku, Njemačku, Švicarsku, Austriju, Mađarsku, Poljsku, Francusku, Nizozemsku, Veliku Britaniju, Italiju i Kneževinu Monaco (što će biti prvi koncert u povijesti na stadionu Louisa II.). Sveukupno dvadeset koncerata, koliko se očekuje i s one strane Atlantskog oceana, a trojnu jezgru grupe ojačat će bubnjar Chester Thompson i gitarist Daryl Steurmer.

Na press konferenciji u londonskom hotelu Mayfair, grupa je objavila kako je ideja o turneji zaživjela tek nakon što su pregovori o okupljanju u originalnoj postavi – Peterom Gabrielom i Steveom Hackettom – neslavno propali. Međutim, kako sami ističu to nipošto ne znači da su Gabriela prekrižili za sva vremena.

Muziku podržava

“Jedan dan pročitate kako je uz nas, drugi dan kako ipak nije” – kaže Collins o Gabrielu – “on je daleko najemotivniji od svih nas po tom pitanju. Sve što ćemo mi napraviti jest biti skupa i zajedničkim snagama izvesti par pjesama iz čistog užitka. No, otkako je Peter napustio Genesis, preokupiran je nekim svojim ‘filmovima’ i ponekad je presumnjičav da se vrati u prošlost i učini nešto što je čisti užitak.”

Za svoju prvu Genesis turneju nakon 1992., Phil Collins tvrdi kako nije novčano motivirana: “Da se radi o novcu, odradili bi više od dvadeset koncerata. Dovoljno smo situirani i ne moramo voditi brigu o svojim financijama.”

Paralelno s okupljanjem, izdavačka kuća EMI objavit će – u tri etape tijekom iduće godine – reizdanja četrnaest albuma grupe, a svaki će se sastojati od jednog SA (super audio) CD-a i jednog DVD. No, Genesis ne razmišljaju o novom albumu.

“Nemamo dugoročnih planova po tom pitanju” – kaže Rutheford – “sad je došlo pravo vrijeme za turneju, a poslije ćemo vidjeti. Godinama, dok su nas ispitivali o turneji, uvijek sam odgovarao s ‘Nikad ne reci nikad’… Trenutno nemamo planova o bilo kakvom novom materijalu, no – tko zna?”

Pretpostavlja se kako će turneja obuhvatiti pjesme sve od davne 1973., no najveći naglasak zasigurno će biti na hitovima s najuspješnijih albuma “Invisible Touch” (1986.) i “We Can’t Dance” (1991.)

Datumi turneje:
11. lipnja: Helsinki, Finska (Olimpijski stadion)
14. lipnja: Herning, Danska (Messecenter Herning)
15. lipnja: Hamburg, Njemačka (AOL Arena)
17. lipnja: Bern, Švicarska (Stade de Suisse)
18. lipnja: Linz, Austrija (Gugglestadium)
20. lipnja: Budimpešta, Mađarska (Stadion Ferenca Puškaša)
21. lipnja: Katowice, Poljska (Stadion Slaski)
23. lipnja: Hannover, Njemačka (AWD Arena)
26. lipnja: Dusseldorf, Njemačka (LTU Arena)
29. lipnja: Stuttgart, Njemačka (Stadion Gottlieb-Daimler)
30. lipnja: Pariz, Francuska (Park Prinčeva)
1. srpnja: Amsterdam, Nizozemska (Arena)
3. srpnja: Berlin, Njemačka (Olimpijski stadion)
4. srpnja: Leipzig, Njemačka (Zentralstadion)
5. srpnja: Frankfurt, Njemačka (Commerzbankarena)
7. srpnja: London, Velika Britanija (Twickenham)
8. srpnja: Manchester, Velika Britanija (Old Trafford)
10. srpnja: Munchen, Njemačka (Olimpijski stadion)
12. srpnja: Monaco (Stadion Louisa II.)
14. srpnja: Rim, Italija (Telecomcerto kod Koloseuma)

Muziku podržava