Još dan danas sjećam se histerije koja je vladala oko najave koncerta irskih rockera U2 na maksimirskom stadionu prije devet godina. 63.000 ulaznica po cijenama od 250 do vrtoglavih 2.000 kn pušteno je u prodaju, a koncert je rasprodan u rekordnom roku.

Na sreću fanova, U2 su uz 10. kolovoza 2009., dodali još jedan nastup, 9. kolovoza, smjestivši Zagreb kao neizostavnu destinaciju. Veliki interes je uslijedio naročito zbog činjenice da su nastupili u sklopu turneje “360 °” čime je zagrebački nastup bio jedini u regiji, što je sa sobom povuklo i dolazak brojnih fanova iz susjednih zemalja.

Takva ludnica kada je riječ o potražnji ulaznica na ovako prostranoj lokaciji, na našim prostorima rijetko da je bila viđena u ovakvoj mjeri. Ovi nastupi su sa sobom povukli i promociju 12. studijskog albuma “No Line On The Horizon”, jednog od najiščekivanijih albuma te godine.

9. kolovoza 2009. – Stadion Maksimir u Zagrebu
foto: Leonora Bedić
Muziku podržava

No osim impresivnog koncerta kada je riječ o zvuku i o samoj izvedbi, radilo se i o scenski zaista moćnom spektaklu. Ono što je krasilo “360 °” turneju bila je upravo pozornica s kojom su i sami najavili nešto zaista vrijedno pažnje. I tako je i bilo – oko 50 metara visoka konstrukcija nazvana “kandža” (eng. “The Claw”), težila je 190 tona i za nju je bilo potrebno stotinjak kamiona. S njom je ujedno i riješena jedna od najvećih glazbenih produkcija u Lijepoj našoj.

Prema kolegi Burčulu, njihova produkcija nadmašila je ‘babilonske mostove’ The Rolling Stonesa koji su sada već davne 1998. zasvirali na zagrebačkom Hipodromu. “Genijalna rasvjeta, disco-kugla pozicionirana na samom vrhu zdanja, impresivni vizuali, pomični mostovi i besprijekoran zvuk definitivno su odigrali ulogu petog člana sastava.” stoji u našem izvještaju kada je riječ o samoj produkciji.

foto: Leonora Bedić

Sada, pred novu turneju benda koja kreće u svibnju i s kojom promoviraju posljednje izdanje “Songs of Experience”, “The Claw” konstrukcija dobila je poseban status. Naime, postala je znamenitost u ‘Loveland Living Planet Aquarium’ u američkoj saveznoj državi Utah.

“Gorko-sladak je osjećaj gledati je kako odlazi, ali nam je drago što će unaprijediti misiju i viziju ‘Loveland Living Planet Aquarium’ kao dio svojeg proširenog kampusa” izjavio je Craig Evans kao tour menadžer benda povodom smještanja kandže u kampus akvarija.

461 Shares
Muziku podržava