U2 primili Amnesty International nagradu

domination
1578

Nakon što irske legende rock glazbe već godinama ne skrivaju svoju sklonost prema borbi za ljudska prava i pomaganju zemljama trećeg svijeta, u Santiagu su primili i cijenjeno priznanje. Čileanska novoizabrana predsjednica Michelle Bachelet, kao izaslanik organizacije za promicanje ljudskih prava, netom prije njihovog nastupa na Nacionalnom stadionu pred više od 75 000 ljudi, uručila im je nagradu uz riječi: “Da je više ljudi kao što ste vi, svijet bi bio puno bolje mjesto“.

Nešto ranije, sadašnji i još uvijek službeni predsjednik Ricardo Lagos je u svojim odajama nagradio frontmana U2, Bono Voxa za veliki doprinos i predanost humanitarnim akcijama diljem svijeta. Dobio je nagradu Pabla Nerude, Nobelovca za književnost, čiju je pjesmu pročitao pred oduševljenim fanovima.

Za mjesto održavanja koncerta U2 su izabrali upravo Nacionalni stadion iz još jedne simbolike. Naime, to mjesto je između 1973. i 1990. bilo poprište velikog koncentracijskog logora gdje su bili mučeni svi koji su tamo zatvoreni pod sumnjom da se suprotstavljaju režimu tadašnjeg diktatora Augusta Pinocheta.

Muziku podržava