Tužna muzika zapravo nas čini sretnima

Muzika.hr
3733

Zašto slušamo tužnu, melankoličnu muziku ako nas ona ustvari rastužuje još i više?!

Prema najnovijoj studiji znanstvenika iz Tokya slušanje tužne muzike ne pobuđuje u nama tugu, već upravo suprotno!Japanski znanstvenici su u želji da pruže bolje razumijevanje osjećaja tuge u muzici i kakav efekt na ljude ima istražili emotivne reakcije kod 44 volontera nakon slušanja tužne muzike podijelivši njihove emocije na percipirane i proživljene.Tužna muzika percipirana je kao tužna, no slušanje takve muzike pobudila je u ispitanicima uglavnom samo pozitivne osjećaje.

Prema prijašnjim istraživanjima ‘svakodnevne emocije’ neusporedive su s emocijama koje prouzrokuje muzika. U svakodnevnom životu emocije koje proživljavamo u direktnoj su vezi s objektom ili situacijom koji ih inciraju, dok prilikom slušanja muzike ne osjećamo prijetnju ili opasnost koju muzika prezentira. Tako čak i u slučaju kada određenu pjesmu povežemo s nekom osobnom tragičnom situacijom osjećajući pritom nevjerojatnu tugu, pozitivni osjećaji uslijed slušanja te pjesme možda nisu tako izraženi ali su uvijek prisutni.

Muziku podržava

Vodeći znanstvenik ove studije Ai Kawakami zaključuje da tuga proživljena kroz glazbu u slušatelju stvara jedinstven svijet u kojem se simulirani osjećaji razvijaju u emocionalno sigurnom okruženju, stoga se slušatelj zapravo osjeća ugodno odvojen od dramatične tematike.

Još jedan dokaz da muzika liječi dušu bila ona tužna ili vesela, tako da ‘volume up’ i uživajte.

Rad Kawakamija i suradnika objavljen je u časopisu “Frontiers in Psychology“.

Tekst: Tina Šilović

Muziku podržava