Tužba od 3,5 milijuna dolara za Muse zbog rock-opere

Muzika.hr
1714

The Resistence“, album grupe Muse iz 2009., pobrao je hvalospjeve fanova i kritike, no prog-rock priča o kolonizaciji Svemira možda nije njihova. Tako barem tvrdi Charles Bolfrass.

Još 2005. Bolfrass je napisao ‘svemirsku operu’ “Exogenesis” i obratio se nekolicini bendova za koje je smatrao da bi mogli skladati odgovarajuću glazbu. Jedan od tih bendova bio je i Muse koji ga je odbio. Četiri godine kasnije, pojavio se “The Resistence” s “Exogenesis I”, “Exogenesis II” i “Exogenesis III” u kojima je Bolfrass prepoznao svoj rad.

“Radnja opere govori o neminovnoj propasti čovječanstva paralelno s propašću planeta, te istraživanju i kolonizaciji Svemira. Glavni protagonisti priče s vremenom shvate kako su tek dio većeg ciklusa i da su njihove radnje bile unaprijed predodređene” glasi opis Bolfrassovod djela.

Muziku podržava

U svojoj tužbi vrijednoj 3,5 milijuna dolara, naveo je i popratni tekst albuma koji je napisao Matthew Bellamy: “It is a story of humanity coming to an end and everyone pinning their hopes on a group of astronauts who go out to explore space and spread humanity to another planet… Part 1 is a jaded acceptance that civilization will end. Part 2 is a desperate hope that sending the astronauts to find and populate other planets will be successful alongside the recognition that this is the last hope. Finally, Part 3 is when the astronauts realize that it is just one big cycle, and recognize that unless humanity can change it will happen all over again.”

Osim ideje i tekstova, Bolfrass navodi kako ni naslovnica albuma nije originalno njihova, već da potječe iz jedne od grafika njegove rock-opere.

Bend i izdavač albuma, Warner Music, brzo su se oglasili o ovom slučaju: “Ove tvrdnje nemaju nikakvog smisla i kategorički odbijamo optužbu. Nitko iz benda nikada nije dobio tu ponudu niti je vidio”. Također su najavili agresivnu obranu od ove optužbe.

Muziku podržava