[Vikendom o filmovima i serijama piše filmski kritičar Siniša Paić]

Upravo se navršava 20. godišnjica od premijere “Titanica”, filma koji je dokazao da se opsesije isplate. Isprva su svi vjerovali da će film koji prekoračuje sve predviđene rokove i budžete snimanja neslavno propasti, ali čovjek koji je stajao iza filma izborio se za “Titanic” po svom ukusu i ukusu publike. Taj čovjek je James Cameron, a njegova velika ambicioznost može se uspoređivati samo s njegovom velikom bespoštednošću. Na dodjeli Zlatnih globusa 2013. godine Amy Poehler je ispričala šalu o redateljici Kathryn Bigelow, naglasivši da ‘nije pratila kontroverze oko scena mučenja u filmu “Zero Dark Thirty”‘, ali kada je riječ o mučenju, ‘vjeruje ženi koja je tri godine provela udana za Jamesa Camerona‘. Ta šala dovoljno govori o tome kako Hollywood vidi Camerona – osim kao velikog heroja, i kao velikog mučitelja ekipe i glumaca.

Preko vode do filmske slobode

James Cameron se još kao dječak zanimao za tehnologiju i film, a kada je pogledao Lucasove “Ratove zvijezda” definitivno je odlučio postati filmaš. Isprva se bavio specijalnim efektima pa je tako radio efekte za film “Piranha II: The Spawning”, no onda je redatelj filma dobio otkaz, a Cameron priliku da režira svoj prvi dugometražni film. Jedina kvaka je bila u tome da je ekipa filma bila sastavljena od Talijana koji nisu znali engleski, a svu kontrolu nad filmom imao je producent Assonitis koji nije dopuštao Cameronu da vidi snimljen materijal i montira ga pa se Cameron praktički odrekao filma nad kojim nije imao kontrolu. Legenda kaže da je već onda Cameron provalio u montažnu sobu i pokušao montirati film prema svom planu pa je tako u svom prvom film Cameron pokazao da a) zna snimati u vodi i b) ima muda posvađati se s producentima. Prvi film nad kojim je imao potpunu kontrolu bio je “Terminator” (1984.)  koji je postao veliki hit, baš kao i “Aliens” kojeg je režirao 1986.

Muziku podržava

“Bezdan” je snimio 1989., novi film sniman pod vodom u kojem je Cameron širio granice filmske tehnologije, ali i pomicao granice zlostavljanja glumaca. Ed Harris se gotovo utopio dok je snimao jedan od podvodnih prizora, ali je Cameron nastavio snimati. Harris je navodno bio toliko bijesan da je udario Camerona u lice, a nakon snimanja odbio je ikad više surađivati s Cameronom, baš kao i Mary Elizabeth Mastrantonio koja je tijekom dugotrajnog snimanja zahtjevne scene zavikala: ‘Mi nismo životinje!‘. Film nije dobro prošao u kinima, ali se zato jako isplatio “Terminator 2” u kojem je Cameron opet pokazao da odlično radi s tehnologijom te je predstavio T-1000, ‘negativca od tekućeg metala’. Po običaju, s ljudima je bio manje strpljiv pa su članovi ekipe nosili majice s natpisom ‘Ne možete me uplašiti – radim za Jamesa Camerona!’

Titanski projekt

Sve to je bila velika vježba za projekt života – snimanje “Titanica”. Dok je istraživao morske dubine za potrebe snimanja “Bezdana”, upoznao je istraživača Roberta Ballarda, vođu posade koja je istraživala olupinu Titanica. Cameron se zaintrigirao za snimanje “Titanica” i predstavio producentima ideju o trosatnom ljubavnom epu uz slogan ‘Romeo i Julija na Titanicu’, a oni su bili više nego skeptični, ali su mu odobrili projekt. Cameron je napisao scenarij i počeo perfekcionistički snimati svoj ambiciozni film. Izgradio je kopiju broda, okupio vojsku statista te je zatražio (i dobio!) čak i posebnu rusku podmornicu. Uskoro je prekoračen planirani rok snimanja i odgođena ljetna premijera, a početni budžet od 110 milijuna dolara je udvostručen.

Novinari su počeli zbijati šale i predviđati ‘titansku katastrofu od filma’, a producenti su se pobojali da će “Titanic” za njih biti ono što je Ciminov “Vrata raja” bio za United Artists – film koji dovodi do bankrota studija. Čelnik studija Fox, Bill Mechanic, pokušao je predložiti Cameronu da skrati film, na što mu je Cameron odbrusio: ‘Ako si tako jebeno pametan, ti režiraj film‘ i odjurio sa seta. Mechanic je zaustavio snimanje filma i pričekao da se Cameron ohladi i vrati, a kasnije je komentirao njihov sastanak: ‘Da je imao pištolj u svojoj prikolici, on bi me upucao‘.

Cameron je počeo vjerovati da mu nakon “Titanica” više nitko neće dati novac za snimanje filmova, ali je odlučio dovršiti svoj film. Snimanje filmova je rat‘ – izjavio je – ‘velika bitka između biznisa i estetike. Poput generala koji vodi izgubljenu bitku, krenuo je naprijed, ne obazirući se na žrtve. Glumci i statisti snimali su po 20 sati na dan u ledenoj i prljavoj vodi i završavali pothlađeni, prehlađeni i ozlijeđeni. Kate Winslet se skoro udavila, dobila hipotermiju i zaradila toliko modrica da je izgledala poput prebijene žene. Nakon tog iskustva zaklela se da neće ponovno raditi s Cameronom, osim ako joj ne obećaju puno novaca. I ostali članovi ekipe bili su ogorčeni, netko je navodno ubo Camerona olovkom u lice, a nepoznati član ekipe stavio je PCP drogu u hranu pa je glumac Bill Paxton i još desetine ljudi završilo u bolnici. I Cameronu je od droge jedno oko posve pocrvenilo – izgledao je baš kao Terminator.

Ipak, žrtva se isplatila. Foxov čelnik Mechanic izračunao je da je “Titanic” najskuplji film u povijesti i da će nadoknaditi troškove jedino ako postane film s najvećom zaradom u povijesti. I postao je – 1998. je “Titanic” proglašen prvim filmom u povijesti koji je zaradio više od milijardu dolara, a nakon ponovne distribucije u 3D formatu premašio je i zaradu od 2 milijarde dolara. Nominiran je za rekordnih 14 Oscara, a zaradio ih je 11. Cameron ih je dobio 3 – za montažu, režiju i produkciju filma.

Nova plava pobjeda

Zadnji Cameronov veliki projekt nakon “Titanica” bio je SF ep “Avatar”. Cameron je opet snimao uz veliki budžet, primjenjivao nove tehnologije (3D, 4D, motion capture) i maltretirao članove ekipe kojima je pištoljem s čavlima zakucavao mobitele za zid, tako da nauče ne telefonirati na snimanju. Priča o plavim bićima dočekana je skeptično i opet se najavljivala velika katastrofa nakon što se saznalo da film ima budžet od preko 200 milijuna dolara. Rezultat? Zarada od 2 milijarde i 700 milijuna dolara te je tako Cameronov “Avatar” svrgnuo Cameronov “Titanic” s prvog mjesta na listi filmova s najvećom zaradom u povijesti. Naravno, već se planiraju čak 4 nastavka, a u “Avataru 2” glumit će i – Kate Winslet. Očito će dobiti veliki honorar zbog kojeg će revidirati prijašnja obećanja, a sada već svi vjeruju da će ‘ludi’ Cameron zaraditi nove milijarde…

Muziku podržava