Trijumf Green Dayja i na MTV EMA

3144

U četvrtak u Lisabonu održana je još jedna MTV-jeva dodjela nagrada – 12. European Music Awards. I ovoga puta su Green Day apsolutni pobjednici, no kako su nominirani i nagrađeni na EMA i MTV Video Music Awardsima (održanim par mjeseci ranije) uglavnom isti, taj podatak samo potvrđuje ono što se i moglo pretpostaviti.

Za razliku od napornog P-Diddyja (ili kako god se sada nazivao), europsku dodjelu nagrada vodio je znatno zanimljiviji domaćin – Borat Sagdiyev iz Kazahstana. Koji god bio njegov lik, Sacha Baron Cohen a.k.a Borat a.k.a. Ali G zadržava svoj prepoznatljivi humor, iznimno direktan i nerijetko neugodan. Madonnin nastup, koji je hirovita kraljica popa držala u strogoj tajnosti sve do izlaska na stage, ostat će, bez obzira na to što se aista potrudila, zapamćen po Boratovoj rečenici koja ga je popratila: “Zaista je hrabro započeti show sa transvestitom!“.

Izrazio je prisutnima dobrodošlicu na Eurosong 2005., najavio Pussycat Dolls kao ‘međunarodne prostitutke’, objasnio kako Shakira na kazahstanskom znači ‘vagina’ – svaki njegov izlazak na pozornicu iznova je nasmijavao publiku do suza (njegov bi samodopadni američki kolega mogao ponešto i naučiti od njega…).

Muziku podržava

Što se tiče samih nagrada – scenarij je vrlo blizak onome sa WMA – u 13 kategorija najpriželjkivanije dvije odnijeli su Green Day s albumom “American Idiot” – najbolji album i najbolji rock bend. The Black Eyed Peas proglašeni su najboljim pop izvođačima, Gorillaz najboljom grupom, a Shakira i Robbie Williams (očekivano) najboljom žensko, odnosno, najboljim muškim izvođačem.

Prestižnu nagradu Free Your Mind, koja se dodjeljuje glazbenicima koji se kroz svoj rad posebno zalažu za humanitarne ciljeve dobio je Sir Bob Geldof, organizator nedavno održanih Live 8 koncerata, a nagradu mu je uručila Madonna. Nova kategorija je ‘Najbolji Adriatic’, u kojoj se bira najbolji izvođač iz regije kojupokriva MTV Adria. Iako je u toj kategoriji bilo čak troje izvođača kojima smo držali fige malo više nego ostalima (Leut Magnetik, Massimo i Urban&4), nagradu je odnijela slovenska Siddharta. Potpuni popis nominiranih i nagrađenih možete naći na kraju članka.

Osim Madonne koja je svojim nastupom otvorila ovogodišnje EMA, uživo su nastupili i Coldplay, Pussycat Dolls, Akon, Green Day, Robbie Williams, The Black Eyed Peas, Foo Fightersi i Shakira, no najzanimljiviji nastup imali su Gorillaz – ‘nepostojeći’ bend zaživio je na stageu zahvaljujući ‘svemirskoj’ holografskoj tehnologiji – na pozornicu su projicirani njihovi 3D likovi u prirodnoj veličini, koji su otprašili hit “Feel Good Inc“. Čast da svojom svirkom zatvore ovogodišnju ceremoniju pripala je System Of A Downu nakon čega je Borat pristojno zahvalio svima: “…osim onim šupcima Uzbekistancima”.

Nominirani i nagrađeni na MTV EMA 2005:
Najbolji muški izvođač: Robbie Williams
Ostali nominirani:
50 Cent
Eminem
Moby
Snoop Dogg
Najbolji ženski izvođač: Shakira
Ostali nominirani:
Alicia Keys
Gwen Stefani
Mariah Carey
Missy Elliott
Najbolja skupina: Gorillaz
Ostali nominirani:
Coldplay
Green Day
The Black Eyed Peas
U2
Najbolji rock: Green Day
Ostali nominirani:
Coldplay
Foo Fighters
Franz Ferdinand
U2
Najbolji hip-hop: Snoop Dogg
Ostali nominirani:
50 Cent
Akon
Kanye West
Missy Elliott
Najbolja alternativa: System Of A Down
Ostali nominirani:
Beck
Bloc Party
Goldfrapp
The White Stripes
Najbolja pjesma: Coldplay “Speed Of Sound”
Ostali nominirani:
Gorillaz “Feel Good Inc”
James Blunt “You’re Beautiful”
Snoop Dogg (feat. Justin Timberlake) “Signs”
The Chemical Brothers “Galvanise'”
Najbolji R&B: Alicia Keys
Ostali nominirani:
John Legend
Mariah Carey
Mario
Usher
Najbolji pop: The Black Eyed Peas
Ostali nominirani:
Gorillaz
Gwen Stefani
Robbie Williams
Shakira
Najbolji album: Green Day “American Idiot”
Ostali nominirani:
50 Cent “The Massacre”
Coldplay “X&Y”
Gwen Stefani “Love. Angel. Music. Baby.”
U2 “How To Dismantle An Atomic Bomb”
Najbolji novi izvođač: James Blunt
Ostali nominirani:
Akon
Daniel Powter
Kaiser Chiefs
Rihanna
Najbolji video spot: The Chemical Brothers “Believe”
Ostali nominirani:
Beck “E-Pro”
Gorillaz “Feel Good Inc”
Gwen Stefani “What You Waiting For”
Rammstein “Keine Lust”
Najbolji UK & Irski izvođač: Coldplay
Ostali nominirani:
Gorillaz
Kaiser Chiefs
James Blunt
Stereophonics
Najbolji ‘Adriatic’: Siddharta
Ostali nominirani:
Leut Magnetik
Leeloojamais
Urban&4
Massimo

Muziku podržava