Tri godine zatvora zbog downloada glazbe

Muzika.hr
1336

Ann Muir, 58-godišnja medicinska sestra i baka osmero unučadi postala je prva osoba u Škotskoj osuđena zbog ilegalnog preuzimanja glazbe.

Muir je osuđena na tri godine uvjetne kazne nakon što je priznala kako je s Interneta skinula više od 30.000 glazbenih datoteka vrijednosti oko 54.000 funti.

Nakon što je policija po nalogu Britanske fonografske industrije (BPI) i Međunarodne federacije fonografske industrije (IFPI) pretražila njezin dom, pronađeno je oko 7.500 datoteka s glazbom i oko 24.000 datoteka s glazbom za karaoke.

Muziku podržava

Njezini odvjetnici naveli su kako nije skidala glazbu da bi se mogla njome financijski okoristiti, već kako bi si ponovno podigla samopouzdanje narušeno depresijom. Istraga protiv Muir započela je 2008. godine tijekom najagresivnijeg razdoblja borbe protiv ilegalnog downloada. U međuvremenu, BPI, IFPI i njima slična tijela zadužena za nadzor koja postoje u svakoj državi, najčešće su odustajala od progona prepuštajući slučajeve državi.

Prema procjenama agencije Harris Interactive, prošle je godine u Velikoj Britaniji ilegalno preuzeto oko 1.2 milijardi glazbenih datoteka. BPI navodi kako je njihova vrijednost oko 984 milijuna funti, no ne navodi koliki je stvarni gubitak, odnosno koliko bi ih ljudi doista i kupilo preko nekog digitalnog servisa.

Muziku podržava