Trgovanje polovnih MP3 pjesama nije legalno

Muzika.hr
1905

Je li legalno prodati kolekciju starih MP3-ica? Slučaj ReDigi pokazao je da sud smatra kako se tom prodajom krše autorska prava izvođača.

ReDigi je trgovina polovnih ili ako vam je lakše ‘second hand’ pjesama i albuma, ali u digitalnom obliku. Ondje možete prodati svoje MP3 datoteke koje vam više ne trebaju, jednako kao što možete kupiti one koje su prodali drugi.

Capitol Records tužio je ReDigi navodeći kako ‘sustavno, opetovano i bez dozvole pripomažu korisnicima u kršenju autorskih prava’, na što su iz ReDigija odgovorili kako rade sve u skladu sa zakonom: ako ste vlasnik ‘nečega’, onda to ‘nešto’ možete i prodati, baš kako biste prodali fizički CD. Po njihovom tumačenju, moguće je dokazati da su te pjesme vaše, a kada ih odlučite prodati, jednostavno ih obrišete s računala.

Muziku podržava

Sudac u New Yorku nije se složio s tim tumačenjem te presudio po zakonu u korist Capitol Recordsa. Ključna stavka njegovog obrazloženja je ‘fonografska snimka’, pojam koji mnogi američki pravnici smatraju zastarjelim jer obuhvaća samo fizički primjerak, ali ne i onaj digitalni.

Američko pravilo ‘First Sale Doctrine’ kaže da vlasnik, uz ostale radnje, smije prodati ‘svoju fonografsku snimku’. Kako je riječ o jednom istom primjerku koji samo promijeni vlasnika, kršenja autorskih prava nema ukoliko vlasnik kolekcije CD-a istu odluči prodati.

Međutim, u digitalnom svijetu, upload MP3 snimke s računala u bazu ReDigija reproducira taj isti MP3, odnosno stvara novi zapis, što je – po definiciji suca – kršenje autorskih prava.

Odvjetnici ReDigija najavili su žalbu.

Muziku podržava