Tomo (IDM Music) o novom pravilu za glazbeni sadržaj

Edo Plovanić
2049

Europski parlament je na sjednici 4. veljače usvojio nova pravila o kolektivnom upravljanju autorskim pravima i dozvolama za internetsko korištenje glazbenih djela gdje se zakonom omogućuje istovremeno licenciranje glazbenog sadržaja u svim članicama EU te osigurati da su prava umjetnika bolje zaštićena i njihove autorske naknade plaćene na vrijeme.

Koliko se to, zapravo, odnosi na naše tržište, odgovorio je Tomo Johannes in der Muhlen iz agencije IDM Music, specijalizirane za muzički publishing:

“EU parlament je izglasao nešto što u praksi već postoji 3 godine. Tu se nama ništa nije promjenilo. Ideja iza odluke je u načelu dobra, ali u praksi je još kompliciranija nego što je bilo prije za male i lokalne internet providere.

Muziku podržava

Razlog tome je da Apple, Google i drugi mogu otići, recimo u Englesku, i riješiti prava za cijelu EU na jednom mjestu, ali hrvatski provider mora naći dvadesetak ‘agencija’ (umjesto društva kolektivne zaštite) i riješavati prava s njima umjesto da to bude s jedinstvenim institucijom – kao što je ZAMP. To je za male još kompliciranije i skuplje na kraju.

Ono što je ustvari najvažnije, a nije uključeno u odluku je da ti isti servisi trebaju biti prisutni u cijeloj EU. Tako da je u praksi Apple dobio prava za EU i na kraju je odabarao samo zemlje koje su mu zanimljive.

ZAMP već dugo radi na tome da dovede sve servise u Hrvatsku, ali upravo ta nova odluka otežava situaciju jer vanjske agencije nemaju interesa za našu regiju.”

Muziku podržava
Stisni