Tom Morello vs. Phil Labonte: Kada rock/metal zajednica krene razglabati protiv kapitalizma ili komunizma

domination
1022

Rijetko tko se do sada usudio išta prigovoriti ekipi iz Rage Against the Machine, velikim borcima za ljudska prava, protivnicima globalizacije i kapitalizma i aktivistima koji su osnovali brojne udruge i na svakojake načine promovirali svoja stajališta.

Onda se dogodio famozni 11. rujna i mnogi Amerikanci su unaprijed kritizirali njihove anti-američke statove s pitanjima “I što sad imate za reći?!” Budući da Zach de la Rocha funkcionira na nekakvim čudnim underground sferama, najistaknutiji član ispao je Tom Morello.

Čovjek je kreirao nekoliko glazbeno-aktivističkih projekata – solo karijeru The Nightwatchman, bend Street Sweeper Social Club zajedno s Boots Rileyem, te neprofitnu udrugu Axis of Justice koju je osnovao s Serj Tankianom iz System of a Down.

Zadnje gdje se čulo za njega bili su akustični nastupi na “Occupy Wall Street”, nakon čega su otrovni jezici počeli brojati dolare na njegovom računu koje je zaradio boreći se upravo protiv njih. I sada su se u vrijeđaomu počeli uključivati i likovi s rock scene putem svojih profila na društvenim mrežama.

Muziku podržava

Najdalje je otišao Phil Labonte, vokal All That Remains koji je Morella nazvao jednostavno – komunjarom. I to zato što je izvrijeđao republikanca Paual Ryana, unatoč činjenjici da je ovaj rekao kako su mu Rage Against the Machine omiljeni bend. Idemo po redu.

Morello o Paulu Ryanu: “Njegova ljubav prema RATM je zanimljiva jer je on utjelovljenje upravo onoga protiv čega se RATM bori! Isto kao što je Charles Manson volio The Beatlese, ili Guverner Chris Christie Brucea Springsteena, ali ih očito nisu razumjeli. Baš me zanima koja mu je naša najdraža pjesma! Ona gdje optužujemo genocid nad Indijancima, ona gdje smo protiv američkog imperijalizma ili pak naša obrada ‘Fuck the Police’? Toliko odličnih izbora za puštanje na njihovim republikanskim sastancima! Ali, nemojte me krivo shvatiti! Ima Ryan puno Rage-a u sebi! Bijes prema ženama, prema imigrantima, prema radnicima, prema homoseksualcima, prema siromašnica, prema našem okolišu. Jedino prema čemu nije bijesan je privilegirana elita ispred koje nastupa kako bi mu financirala kampanju!”

Phil Labonte o Morellu: “Morello je komunist i budala. Cijelu sustav stavio mu je povez preko očiju! Ne kažem da je glup, ali je budala ako misli da nam je vlada u dobrom stanju s demokratom u uredu.”

Nakon što je dobio i sljedbenika i oštrih osuda, sve skupa probao je dodatno pojasniti: “Ljudi me napadaju jer je Morello išao na Harvard, a ja nisam. Valjda to znači da je on u pravu, a ja sam idiot. Pa i George Bush je išao na Harvard! Čini li ga to briljantnim? Da, nisam ni mislio… Ja ne podržavam Romney/Ryan kandidaturu, neka bude jasno! Nisam republikanac, a bome nisam ni statist (oblik vladavine u kojem zauzimate ekonomsku ili socijalnu politiku, a često se naziva kao suprotnosti anarhizmu, op.a.). Desničarima sam liberalist zbog svojeg mišljenja prema drogama, homo brakovima i useljenicima, a ljevičarima sam ‘desničarska budala’ radi stavova prema oružju i fiskalnoj politici. Zato sam protiv obje krajnosti!

Toma nisam upoznao, pa ga nisam ni napao na privatnoj razini, već radi njegovih političkih uvjerenja. Naravno, vjerujem da su i njegove namjere dobre. To što sam ga nazvao komunistom ne bi trebalo nikome smetati, jer to i sam za sebe kaže. Ionako, taj naziv ne bi trebao biti uvreda, jer je to ideologija koju netko podržava. Ako se varam ili ako je Morello samo socijalist – ispričavam se.

Ali, njegove poruke da bi radnici trebali zauzeti tvornice čine se kao poziv da većina pokori ili napadne manjinu, takozvanu 1%. Amoralno je agresijom i krađom boriti se protiv iste te agresije i krađe. Valjda bi moć tih 1% trebalo ograničiti tako da Vladi onemogućimo da im radi usluge svakojakim zakonima i legislativom.

Slažem se sa njegovim stavovima protiv američkog imperijalizma, ali onda se čovjek nada da bi Ryan i ekipa mogli američkom vojskom podržati Zapatiste. Nije li to kontradikcija?! U jednom dijelu svijeta to mu smeta, a u drugom se nada istome?

Vlada predstavlja nasilje, kojeg na neki način promovira i Tom pod krinkom mira i jedinstva. To je ono na što sam htio ukazati…”

Muziku podržava