Timo Joos (Bleeding Red): “Nismo i ne želimo biti ‘trendy’ bend”

945

Bleeding Red njemački je bend koji je na sceni šest godina, a iza sebe ima objavljen EP “Bleeding Red” (2008.) i dugosvirajući album “Evolution’s Crown” (2012.). Bend dolazi iz Schwäbisch Gmünda, iz pokrajine Baden-Württemberg, a glazba mu je mješavina stilova u kojoj dominiraju ekstremniji metal žanrovi.

Hrvatski fanovi imali su ga prigodu pogledati nedavno na Metalfestu u Zadru, a, uz ostalo, i o tim dojmovima progovorio je gitarist/pjevač Timo Joos.

Na sceni ste šest godina. Kako je sve to izgledalo na početku kada ste odlučili osnovati bend?
Michael (basist) i ja imali smo cover bend kad sam ja imao 13, a on 15 godina. Nedugo zatim počeli smo raditi vlastite pjesme i zabilježili nekoliko manjih koncerata u našim lokalnim krugovima. Krajem 2007., te dolaskom Florija Miltza (menadžer benda, op.a.), koji je bio oduševljen našim koncertom, dolazi do ozbiljnije suradnje i rada na vlastitim pjesmama, što je rezultiralo našim prvim EP-em, početkom 2008.godine.U ožujku ove godine objavili ste prvi studijski album “Evolution’s Crown“. Možeš li mi ga opisati ukratko, te izdvojiti neke udarne pjesme?
Album je jako teško opisati, jer se glazba sastoji od dosta podžanrova, uglavnom ekstremnijih metal pravaca, a također ima i mnogo depresivnih dijelova. Prevladavaju melodija i brzina. Također mi je teško izdvojiti udarne pjesme, jer o tome uvelike ovisi i moje raspoloženje, ali nekako mi je “Involution” najdraža, valjda i zbog toga jer publika na svakom koncertu ‘podivlja’ tijekom njenog izvođenja.

U vašoj glazbi ima dosta thrash, death, pa i black metala. Jeste li željeli kombinirati sve te pravce i fuzionirati ih u jednu cjelinu koja bi bila nesvakidašnja na ionako već preplavljenoj metal sceni, te na taj način privući pozornost ili je jednostavno tako ispalo?
Nismo mnogo razmišljali u kojem će pravcu ići naša glazba. Radimo pjesme iz srca i nismo opterećeni time hoćemo li biti unikatan bend na sceni, jer je jako velika, tako da danas ima puno ‘trendy’ bendova, a mi ne želimo biti takvi.

Koliko ste vremena proveli u studiju snimajući album? Jeste li bili nervozni, uzbuđeni, budući da se radi o vašem premijernom dugosvirajućem izdanju?
Ne znam točan broj dana, jer je snimanje prekidano u više navrata po nekoliko dana. Nismo bili, ‘ajmo reći, četiri tjedna u studiju po nekoliko sati i tako završili snimanje. Išlo je u epizodama. Nismo bili nervozni jer imamo iskustvo sa snimanja EPa, a uzbuđeni smo bili.

Jeste li zadovoljni vašom diskografskom kućom Rock Road Records? Kakav vam je ugovor, obavezuje li vas unaprijed na snimanje nekoliko albuma?
Sama činjenica da su nam dali veliku slobodu u radu, odgovara nam u potpunosti. Nisu nam odmah u startu nametnuli svoja pravila i granice. Želimo s njima surađivati i dalje. Nadam se da ćemo dok budemo pod njima snimiti još nekoliko albuma.

Muziku podržava

Dosad ste svirali na velikim festivalima uglavnom po Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, a ove godine prvi put ste svirali u Hrvatskoj na Metalfestu u Zadru. Kakvi su tvoji dojmovi iz Zadra?
Naš nastup u Zadru bio je odlično iskustvo za nas. Bili smo sva tri dana tamo i lijepo se zabavili. Od gledanja bendova, do kupanja u moru. Spojili smo rad i odmor. Kada smo mi nastupali, na glavnom stageu je svirao Behemoth, pa nas nije gledalo mnogo ljudi. Ako ima netko tko ovo čita, a da nas je gledao, zahvaljujem mu se! Zvuk je bio odličan na malom stageu, a puhao je i lagani vjetar, što mi se jako svidjelo jer je preko dana bilo jako vruće.

Možeš li izdvojiti bendove koji su utjecali na vašu karijeru, a i na tebe samog?
Što se bendova tiče, najveći utjecaj na nas imaju Dissection, Immortal, te rana Metallica i Iron Maiden. Meni osobno je najdraža i najviše utjecaja imala je švedska i norveška scena, kako death, tako black metal, s već gore spomenutim bendovima.

Kako doživljavaš njemačku death metal scenu? Ima li bendova koje možeš izdvojiti kao favorite?
Sviđa mi se i podržavam je. Najdraži bend mi je Parasite Inc. Svidio mi se njihov prvi album. Oni imaju iskren pristup metalu, a to se vidi po njihovim tekstovima. Svirali smo dosta puta zajedno.

Vaš prvi album je sasvim solidno izdanje, nadam se da ćete na sceni ostati još dugo. Prepuštam ti završnu riječ i želim svako dobro.
Hvala tebi za intervju. Bilo bi nam drago ako u Hrvatskoj ima ljudi koji će podržati naš rad, poslušati naše pjesme. Zaista se nadam da ćemo opet doći svirati kod vas. Keep metal alive!

Muziku podržava