“Third Sun from the Stone” grupe Chui i “Reka” Rebel Stara najbolja izdanja u 2015.

Muzika.hr
4584

Dani uoči božićnih blagdana vrijeme je kada ekipa portala Muzika.hr bira svoje ovogodišnje favorite.

Kao i prošle godine, izbor smo podijelili po danima pa ćete tako prvo saznati koja smo domaća/regionalna izdanja proglasili najboljima. Dan kasnije možete pročitati sve o najboljim stranim izdanjima, a nakon toga o događajima koji su obilježili proteklu godinu na domaćoj i svjetskoj razini. Za Badnjak ostavljamo prigodno ‘ufanje godine’, a iza Božića otkrivamo tko su nam najbolji ovogodišnji izvođači te pojedinačni izbor članova redakcije.

Kod izbora najboljih ovogodišnjih domaćih/regionalnih uradaka držali smo se riječi ‘izdanje’ koja pokriva širi spektar formata od pukog ‘albuma’, a kako izvođači danas svoja ostvarenja objavljuju na različite načine bilo bi nepravedno izostaviti bilo koga.U obzir smo uzeli izdanja objavljena od 1. siječnja do sredine prosinca 2015., a od silnih prijedloga redakcija je izabrala 20 najboljih. Ove godine nije toliko izražen samo jedan dominantni žanr koliko činjenica da se kvalitetnih albuma moglo pronaći u bilo kojem glazbenom spektru. Kraj godine donio je tijesnu bitku za vrh iz koje su za dlaku kao pobjednici izašli Chui koji tako imaju najbolje domaće izdanje. Najbolje regionalno izdanje imaju Rebel Star.

1) Chui – “Third Sun from the Stone

“Treći album Chuia produkt je klavijaturista Tonija Starešinića, bubnjara Janka Novoselića i saksofonista Vojkana Jocića. Kada ovakvom fusion bendu s primjesama progresive, rocka i psihodelije pridodate činjenicu da je sastavljen od ponajboljih glazbenih predstavnika domaće jazz scene, ne može se reći da će konačni produkt biti loš. Kreativnost trojca trenutno je na vrhuncu, a to se osjeti na ovom albumu. Granice koje Chuievci pomiču u svojoj glazbi dat će do znanja mnogima kako je potrebno puno utakmica pod nogama da se napravi jedan ovakav album koji bez problema može stajati uz rame s velikanima svjetske fusion scene” (iz recenzije objavljene u prosincu)2) Kandžija i Gole žene – “Nema labavo
“Kandžija u svojim stihovima na sarkastičan i pomalo ironičan način secira one najniže ljudske porive, potrebu za primitivizmom, nacionalizmom, uhljebizmom, i vjerojatno svakim izmom koji graniči sa suštinom ljudske gluposti. Riječ je o jednom od najraznovrsnijih Kandžijinih albuma na kojem su Gole žene u potpunosti obogatile zvuk, a “Nema labavo” slušatelja vuče na ponovno preslušavanje na gotovo svakodnevnoj bazi. Ovaj album praktički je kruna rada osječkog repera” (iz recenzije objavljene u prosincu)

Muziku podržava

3) Rebel Star – “Reka
“Kada preslušavamo albume Rebel Stara, lako možemo zaboraviti koja je godina jer albumi su im bezvremenski… Možda je to malo pretenciozno reći, ali što kazati o bendu koji svakim novim albumom guraju prema naprijed, sve su moćniji i bolji, a odlični su bili i na samom početku karijere. Jednostavno, ‘Reka’ dokazuje da se mnogo stvari vrlo lako mogu dovući do perfekcije, ako se zna što se radi. Sve je melodično, radiofonično, hitoidno…” (iz recenzije objavljene u srpnju)

4) Rundek Cargo Trio – “Mostovi
“Rundekov album je pravo eskapističko putovanje van orbite tužne svakodnevice, s letimičnim pogledima prema sebi i svojoj sredini iz koje je Rundek iznikao. Moment koji najbolje opisuje recentni rad Rundeka, Isabel i Vranića je fotografija na pozadini ovitka albuma: sve troje je u jednom zagrljaju jer je upravo to ono što opisuje sve note i riječi na ovom albumu: sve je zagrljeno i isprepleteno, a vjerujem da će Rundekova suradnja s Isabel i Vranićem biti označena kao ona sa Sacherom u Haustoru” (iz recenzije objavljene u lipnju)

5) Bebe na Vole – “Time of Great Depression
“Minimalistički gitaristički odsvirani ispovjedni blues i folk, uz kakvu dodanu udaraljku ili klavir čini mračno i zavodljivo zvukovlje na tragu starih majstora: Johna Lee Hookera, Woodya Guthriea, Roberta Johnsona, uz povremeno zvukovno iznenađenje iz modernijeg doba. ‘Time of Great Depression’ tek je početak u odnosu na fantastične stvari koje Semijalac čini uživo” (iz recenzije objavljene u ožujku)

6) Vatra – “Zmajevi na vjetru
“Svojim sedmim albumom s novim pjesmama grupa definitivno ulazi u arenu često osporavanog, no izrazito zahtjevnog srednjostrujaškog popa i spremna je na sučeljavanje s najpoznatijim izvođačima te grane glazbe. Začini su na tragu grupa Muse, Kings of Leon, Coldplay, Depeche Mode te naravno U2, to je pop-muzika napisana i izvedena tako da je se nitko ne bi trebao sramiti” (iz recenzije objavljene u listopadu)

7) Hari & Fat Sons – “Songs for Bad Weather
“Ne znam kako bi se Harijev vokal snašao u nekom drugom žanru, ali u ovakvom indie popu idealno vodi svoje pjesme u kojima lirički propitkuje svoja sanjarenja, samoći, ljubavi i sličnim temama koje muče mnoge mlade individue” (iz recenzije objavljene u ožujku)

8) Gretta – “Boje i mirisi
“Od jednog pomalo dosadnjikavog benda, Gretta je izrasla u bend koji je spreman preuzeti radijski eter jer svakim novim singlom lakoćom dolaze u sam vrh ljestvice najemitiranijih pjesama u Hrvatskoj. Dečki iz benda su česti posjetitelji mnogih koncertnih zbivanja u Zagrebu, a vrlo često i odu u inozemstvo vidjeti svoje omiljene strane bendove uživo. Upravo kroz takvo iskustvo su sakupili cijeli niz ideja i motiva koje sad lakoćom pretaču u radiofonične pjesme koje ljudi potom pjevuše” (iz recenzije objavljene u studenom)

9) Žen – “Jantar
“Posebni kakvi jesu i na ovom se izdanju ističu svojim specifičnim zvukom kojeg je teško kategorizirati i žanrovski definirati. Svakako da se može iskristalizirati nešto poput post-rocka, dream-popa i syntha. Vidljivo je da ih je teško usporediti s nekim na našoj glazbenoj sceni jer ono što rade prelazi te okvire” (iz recenzije objavljene u rujnu)

10) Šank?! – “Naša stvar
“‘Naša stvar’ je četvrti album benda, a mogli su ga nazvati i ‘Vaša stvar’ jer su kroz svoj punk rock zvuk ponovno provukli mnoge socijalne teme na vrlo britak i upečatljiv način. Kad slušamo ove pjesme, vidimo da se i dalje kroz punk rock mogu pokušati raditi promjene, odnosno osvješćivati publiku, a upravo tu je bend najjači” (iz recenzije objavljene u svibnju)

Ostatak liste čine:
11) Auguste – “Sve što je nekad bilo važno
12) And The Kid – “Grand Mal
13) Vlasta Popić – “Kvadrat
14) Matija Dedić – “Matija svira Arsena”
15) ESC Life – “Access all Areas
16) Ti – “Život u dvoje
17) Otrovna Kristina – “Otrovna Kristina
18) F5 – “OrganiK
19) Them Moose Rush – “Three pi Two
20) Partibrejkers – “Sirotinjsko carstvo”

50 najboljih inozemnih albuma 2015. godine

Događaji u muzici koji su obilježili 2015.

Ufanje godine

Muziku podržava