Na današnji dan, 1976. godine, grupa The Who okitila se titulom najglasnijeg benda na svijetu.

U staro vrijeme rock’n’rolla, dok su se mnogi bendovi i obožavatelji vodili maksimom ‘što glasnije, to moćnije’, i Guinnessova je knjiga rekorda pratila zbivanja na koncertima. Mnogi su se bendovi najavljivali sucima iz Guinnessa nadajući se da će baš oni pobijediti u ratu decibelima.

Muziku podržava

Nije poznato jesu li The Who ciljano ušli u ovu bitku, ali zbog koncerta 31. svibnja 1976. na stadionu The Valley u Charltonu, Guinessova knjiga rekorda proglasila ih je najglasnijim bendom na svijetu. Mjerenja su pokazala da su momci iz benda ‘prašili’ 126 dB na udaljenosti 32 metra od zvučnika i time srušili prijašnji rekord Deep Purplea iz 1972. kada su u dvorani “Rainbow Theatre” sa 117 dB u nesvijest bacili troje posjetitelja.

Usporedbe radi, čujete li normalan razgovor s metar-dva udaljenosti, to je oko 60 dB, dok usisavate zuji vam 80 dB, rad pneumatskog čekića je oko 100-130 dB, uzlijetanje zrakoplova oko 120 dB koliko iznosi i prasak groma točno iznad promatrača. Znanstvenici kažu da preduga izloženost zvukovima iznad 85 dB može oštetiti sluh, pa ćemo se samo retorički zapitati kako to izgleda kada ste sat-dva na rock koncertu navedene glasnoće.

Nakon The Who, od 1984. službeno najglasniji bend na svijetu bio je Manowar. Oni su i 1994. zabilježili 129,5 dB, zatim 2008. na tonskoj probi sa 139 dB srušili vlastiti rekord. Motorhead je, pak, 1986. sa 130 dB oštetio zidove i konstrukciju Cleveland Variety Theatera. Dok se susjedi nisu pobunili zbog preglasne svirke, KISS su 2009. na koncertu u Ottawi dosegnuli 136 dB.

Ako se pitate tko danas drži službeni rekord najglasnijeg benda, odgovor je – nitko. Zbog opravdane bojazni da bi zbog mogućeg natjecanja bendova u glasnoći stradali fanovi, čelni ljudi Guinnessa još su tijekom osamdesetih ukinuli ovu kategoriju.

Muziku podržava