The Stranglers

6599

Proizašavši iz lokalne švedske grupe Johnny Sox, oformljeni u Guildfordu (Engleska) 1974. godine, The Stranglers su najdugovječnija, najuspješnija te jedna od najcjenjenijih i najutjecajnijih britanskih grupa proizašlih iz britanske pub rock scene sredine sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Svojim agresivnim, beskompromisnim i buntovnim stavom također su nekoliko godina kasnije odigrali jednu od ključnih uloga u nastanku britanske punk i new wave rock scene druge polovice sedamdesetih, da bi u svojem karakterističnom, nepredvidljivom stilu eksperimentirajući s raznim glazbenim stilovima, uključujući gothic-rock, indie-rock, synth-pop, country, psihodeliju i pop između ostaloga, postali jedna od glavnih atrakcija svjetske mainstream rock scene sljedećeg desetljeća iako se nisu uspjeli probiti na američko tržište.

Tijekom svojih 35. godina dugog postojanja za vrijeme kojega su postavu mijenjali nekoliko puta te se bavili svojim solo i side-projektima, do sada su izdali šesnaest studijskih, pregršt kompilacijskih i nekoliko live albuma od kojih polovica spada u ponajbolja ostvarenja suvremene rock glazbe uopće.

Muziku podržava

Pokazujući veliki interes za rock’n’roll glazbu kojom se na zgražanje svojih roditelja oduvijek želio baviti, još uvijek pohađajući školu (Williams Ellis School smještenu u londonskom predgrađu Highgate), budući osnivač, glavni vokalist, gitarist, tekstopisac te kompozitor The Stranglersa – Hugh Cornwell (r. Hugh Alan Cornwell, 28.8.1949., Kentish Town, London) zajedno sa svojim školskim prijateljem Richardom Thompsonom (budućim članom grupe Fairport Convention) u prvoj polovici šezdesetih godina dvadesetog stoljeća osniva kratkotrajnu grupu naziva Emile And The Detectives (imenovanu po poznatoj istoimenoj knjizi i filmu) u kojoj je svirao bas gitaru.

Nakon uspješnog završetka škole te razlaza s Thompsonom, u drugoj polovici šezdesetih odlazi na studij medicine koji ubrzo napušta kako bi početkom sljedećeg desetljeća na Bristol Universityu započeo studij biokemije, nakon čijeg se uspješnog završetka zbog nemogućnosti pronalaska posla u struci u domovini uputio na postdiplomski studij u švedski grad Lund te također zaposlio u jednoj bolnici u Göteborgu kao pomoćni laborant.

U to vrijeme (1972.) oformio je svoju sljedeću grupu – Johnny Sox u kojoj su uz njega na gitari također bila dva Amerikanca – bubnjar Mike iz Chicaga i vokalist Gyrth Godwin te dva Šveđana – basist Jan Knutsson i klavijaturist te također jedan od budućih osnivača The Stranglersa – Hans Warmling (22.7.1943., Švedska: ex-The Jackie Fountains) s kojim se sprijateljio dok je u istoj bolnici radio kao medicinski tehničar.

Kako mu se tadašnji način života nimalo nije sviđao, tijekom sljedeće godine daje otkaz u spomenutoj bolnici, prekida postdiplomski studij te se zajedno s grupom (bez Warmlinga koji je odlučio ostati u svojoj domovini Švedskoj) vraća natrag u London gdje do sredine 1974. godine održavaju nekoliko nastupa po lokalnim klubovima i pubovima tijekom kojih je Mikea iz Chicaga zamijenio Jet Black (r. Brian John Duffy, 26.8.1938., Ilford, Essex), u to vrijeme vlasnik male tvornice sladoleda i bivši jazz bubnjar.

Kako je Black imao slobodnog vremena napretek te ga je želio iskoristiti na nešto pametnije nego što je sladoled, ponudio je Cornwellu da se presele kod njega te osnuju vlastitu grupu. Na povratku s jedne svirke slučajno su naletjeli na autostopera Jean-Jacquesa Burnela (r. 21.2.1952., Notting Hill, London), bivšega klasičnog gitarista, sina roditelja Francuza i diplomanta povijesti i ekonomije na Bradford Universityu (Bradford), koji je ubrzo postao basist te također drugi vokalist benda.

Kako su nedugo zatim odnosi u grupi bivali sve napetiji, Godwin i Knutsson napuštaju grupu te se vraćaju natrag u Švedsku što je nagnalo Cornwella da uvjeri Blacka i Burnela kako im je Warmling potreban da upotpuni prazninu koja je nastala nakon Godwinova i Knutssonova odlaska. Nakon što je bio ponovo kontaktiran, Warmling je objeručke prihvatio poziv te se odmah zaputio u London.

Tako formirani, u obližnjem Guildfordu 11. rujna još uvijek aktualne 1974. godine mijenjaju ime u The Guildford Stranglers te do kraja godine ponovo po lokalnim londonskim klubovima i pubovima održavaju nekolicinu nastupa tijekom kojih su većinom izvodili obrade rock’n’roll standarda drugih izvođača poput “Johnny B. Goode” Chuck Berrya i “C’mon Everybody” Eddiea Cochrana između ostalih.

Kako nije bio zadovoljan njihovim novim smjerom te odbija njihov, posebno Cornwellov, prijedlog da nauči svirati svjetski megahit “Tie A Yellow Ribbon Round The Ole Oak Tree” – kolaboraciju američkog ženskog dua Dawn i Tonya Orlanda iz 1973. – Warmling je odlučio napustiti grupu te se vratiti natrag u Švedsku.

1975.
Iako nakon Warmlingova odlaska još uvijek nisu imali njegovu zamjenu, početkom godine skraćuju ime na The Stranglers te nakon što su u britanskom glazbenom tjedniku Melody Maker stavili oglas da kao soft-rock grupa traže klavijaturistu, u svibnju uvode Davea Greenfielda (r. David Paul Greenfield, 29.3.1949., Brighton, East Sussex) čiji će prepoznatljivi stil sviranja klavijatura kojega je usavršavao svirajući u vojnim bazama po Zapadnoj Njemačkoj često biti uspoređivan s onim Raya Manzareka iz The Doorsa te čijim je uvođenjem postava grupe konačno bila zaokružena.

U jesen aktualne godine sklopivši ugovor s Albion menadžmentom, tijekom studenog i prosinca po Londonu i okolici održavaju nekolicinu žestokih i nabrijanih koncerata počevši postupno graditi svoje veliko i lojalno sljedbeništvo.

1976.
Veljača (29): Nakon gotovo godinu dana sviranja po manjim klubovima, tijekom koncerta “Special Leap Year Concert” na kojem su također nastupili Deaf School, Nasty Pop i Jive Bombers, u londonskoj Roundhouse održavaju svoj prvi nastup u jednoj većoj dvorani.
Ožujak: Sviraju na londonskom Hornsey Art Collegeu gdje su ih pratili The Vibrators kojima je to bio prvi nastup ikada.
Svibanj (16-17): U londonskoj dvorani Roundhouse nastupaju kao predgrupa Patti Smith.
(19): Iz birminghamskog Bogartsa otiskuju se na sedmodnevnu turneju po Velikoj Britaniji koja će završiti u Gaiety Theatreu u Leicesteru 28. istog mjeseca.
Lipanj (17): Zajedno s Ian Dury & The Blockheads i The Sex Pistols nastupaju na Midsummer Music Festivalu održanom u londonskoj Walthamstow Assembly Hall.

Srpanj (4): Zajedno s The Flamin’ Groovies i The Ramones (kojima je to također bio prvi britanski nastup ikada) nastupaju na posebnom “American Bi-centennial Concertu” održanom u londonskoj Roundhouse.

Listopad: Ponovo nastupaju kao predgrupa Patti Smith tijekom njezine turneje po Velikoj Britaniji nakon koje je sljedećeg mjeseca uslijedila još jedna britanska samostalna turneja tijekom koje su također nastupali s Chelsea, The Damned, Tom Robinson Bandom te ponovo The Flamin’ Groovies, The Sex Pistols i The Vibrators što je većini glazbenih kritičara dalo povoda da ih okarakteriziraju kao punk grupu iako ih neke “ozbiljnije” glazbene novine zbog uporabe klavijatura nisu tako doživljavale.

Burnel: “U jednu sam ruku stvarno doživljavao bend kao dio tadašnjeg punk pokreta jer smo svi dolazili iz istoga miljea te slično razmišljali, iako bih osobno volio misliti da su The Stranglers bili više od punka te još štošta drugo.”

Prosinac (6): Gotovo neprestanim održavanjem iznimno energičnih i uzbudljivih koncerata u posljednje dvije godine stječu reputaciju uglednog londonskog rock benda i potpisuju snimateljski ugovor za etiketu United Artists Records čime su postali jedna od prvih punk-new wave grupa koje su potpisale snimateljski ugovor ikada.

1977.
Siječanj (21): Na londonskom Royal College Of Art nastupaju kao predgrupa za The Adverts.
(30): U londonskom Rainbow Theatreu svirajući kao predgrupa za The Climax Blues Band gradsko vijeće širega područja Londona isključivanjem struje prekinulo je nastup nakon što je Cornwell na stageu razotkrio svoju majicu na kojoj je pisalo ‘Fuck’.
Ožujak (1): Nakon što su završili još jednu mini turneju po Velikoj Britaniji u nizu, snimaju pjesme “Hanging Around”, “I Feel Like A Wog”, “Goodbye Toulouse” i “Something Better Change” za svoj prvi “John Peel Session” legendarnog britanskog DJ-a Johna Peela koji će BBC Radio 1 u svojem eteru emitirati 7. istog mjeseca.
(5): Svojim debitantskim izdanjem, singlom “(Get A) Grip (On Yourself)” kojim su također najavili svoj debitantski album, dosežu 44. mjesto UK charta.

(…)But the worst crime I ever did was playing rock’n’roll
* * *
Stranger from another planet, welcome to our hole
Just strap on your guitar and we’ll play some rock’n’roll
But the money’s no good
Just get a grip on yourself(…)

Travanj (16-17): Zajedno s The Jam i Cherry Vanilla u londonskoj Roundhouse održavaju dva koncerta za redom nakon kojih se tri dana kasnije u Le Havreu (Francuska) otiskuju na svoju prvu (mini) turneju po kontinentalnom dijelu Europe, koja je uključivala i Švicarsku.

Svibanj (7): Snimljen u samo šest dana te produciran od strane cijenjenog britanskog producenta Martina Rushenta, debitantski album, kritički iznimno hvaljen “The Stranglers IV : Rattus Norvegicus“, čije su limitirane inicijalne kopije također sadržavale besplatni 7-inčni singl “Peasant In The Big Shitty (Live)/Choosie Susie“, doseže 4. mjesto UK charta postavši jedan od najprodavanijih albuma koje je iznjedrio britanski punk pokret uopće, samo u Velikoj Britaniji prodavši se u više od pola milijuna primjeraka.

Tijekom mjeseca poduzimaju još jednu veliku britansku turneju koja se protegnula sve do konca sljedećeg mjeseca te za vrijeme koje su neki koncerti morali biti otkazani kada su zbog čestih nereda na njima lokalni gradski vijećnici i vlasnici dvorana diljem Velike Britanije počeli zabranjivati održavanje nastupa svim grupama koje su bile povezane s punkom.

Lipanj: Gostuju u singlu “Mony Mony” – obrada istoimenog standarda Tommya Jamesa i The Shondells – Celie Collin koju je otkrio njihov menadžer Dai Davies dok je nastupala zajedno s njima u londonskom Nashvilleu.

Srpanj (9): Potpomognut njihovim prvim pojavljivanjem u BBC-evoj emisiji “Top Of The Pops”, drugi te ujedno i posljednji singl s aktualnog debitantskog albuma, dvostruki “Peaches/Go Buddy Go”, kojega je zbog njegovog, po ženski rod, uvredljivog teksta dotična televizija zabranila puštati u svojem eteru te zbog kojega su se također našli na udaru feministkinja diljem Velike Britanije, doseže 8. mjesto UK charta. Tijekom mjeseca Burnel iz Francuske dobio je naređenje da u Rouenu odsluži vojni rok kojega je, kako bi i dalje mogao nastaviti svirati u bendu, uspješno izbjegao nakon što je pokazao potvrdu o svojem stalnom boravku u Velikoj Britaniji.

Cornwell: “Pjesma “Peaches” govori o tome kako 95% muškog roda
razmišlja o ženama. (…) Ovo je oduvijek bilo društvo u kojem su
muškarci dominirali. Većina žena je to prihvatila, bez želje da išta
mijenja. Još uvijek mladići prvi prilaze djevojkama. Kada će one prve
početi prilaziti nama? Mi ne kritiziramo žene, već samo opisujemo ono
što vidimo. I sigurno nam ne bi išlo u korist da se išta promijeni.
Muškarci zaista vide žene kao seksualne objekte. Ja tu ništa ne mogu.”

Strolling along minding my own business
There goes a girl and a half
She’s got me going up and down
She’s got me going up and down
Walking on the beaches looking at the peaches
Well I got the notion girl that
You got some sun tan lotion in that bottle of yours
Spread it all over my peeling skin baby
That feels real good
All this skirt
Lapping up the sun
Lap me up
(Why don’t you come on and)
Lap me up
Walking on the beaches looking at the peaches
There goes another one
Just lying down on the sand dunes
Better go and take a swim
And see if I can cool down a little bit
‘Cos you and me woman
We got a lotta things on our minds
(You know what I mean)
Walking on the beaches looking at the peaches
Will you take a look over there?
Where?
There
Is she trying to get out of that clitoris
Liberation for women
That’s what I preach
Preacher man
Walking on the beaches looking at the peaches
Oh shit! There goes the charabang
Looks like I’m gonna be stuck here the whole summer
Well what a bummer
I can think of a lot worse places to be
Like down in the street
Or down in the sewer
Or even on the end of a skewer
Down on the beaches looking at the peaches.

Kolovoz (20): Najavni singl nadolazećeg drugog studijskog albuma, također dvostruki “Something Better Change/Straighten Out”, doseže 9. mjesto UK charta.
(30): Snimaju pjesme “Dead Ringer”, “No More Heroes”, “Burning Up Time” i “Bring On The Nubiles” za svoj drugi te ujedno i posljednji “John Peel Session” koji će BBC Radio 1 u svojem eteru emitirati 13. sljedećeg mjeseca.
Rujan (23): U Corn Exchangeu u Cambridgeu započinju još jednu veliku britansku turneju u nizu koja će završiti na Coleraine University Of Ulster u Ulsteru 10. studenoga tijekom koje su ih naizmjenično pratile grupe poput The Only Ones, Penetration, The Drones, The Saints, Rezillos, Steel Pulse, The Dictators i Pop Group te nakon koje su do kraja godine uslijedili daljnji nastupi po Europi koji su uključivali Irsku i Nizozemsku.

Listopad (13): Nakon što su izjavili da se, prije nego što se počnu brinuti za punk glazbu, Trust House Forte trebaju koncentrirati na hranu koju poslužuju u svojim kafićima po autocestama, zabranjen im je nastup u mančesterskoj dvorani Belle Vue Elizabethan Rooms (današnjem Manchester Apollo Centru) čiji su (Trust House Forte) bili vlasnici.
(15): Također produciran od strane Martina Rushenta te kritički iznimno hvaljen, drugi studijski album “No More Heroes“, doseže 2. mjesto UK charta, iza kompilacije “20 Golden Greats” Diane Ross & The Supremes, ponovivši uspjeh svojega prethodnika.

(16): Tijekom nastupa u glasgowskom Apollo Theatreu Cornwell je uperivši reflektore prema njima iskazao svoj bunt protiv pripadnika lokalnoga gradskog vijeća koji su ispitivali njihovo ponašanje kako bi im dopustili održavanje koncerta također im posvetivši pjesmu “Ugly” s njihovog albuma prvijenca. Iako su ga dopustili te se dobro proveli na njemu, prisutna publika ih je izviždala.
(22): Drugi te ujedno i posljednji singl s aktualnog drugog studijskog albuma, naslovni “No More Heroes” u kojem je Cornwell spomenuo neke od slavnih osoba koje je respektirao kao što su Lav Trocki, Sancho Panza, Lenny Bruce i Hoffmann Elemer, doseže 8. mjesto UK charta postavši jedna od ultimativnih punk himni.

Whatever happened to Leon Trotsky?
He got an ice pick, that made his ears burn.
Whatever happened to dear old Lenny?
The great Elmyra, and Sancho Panza?
Whatever happened to the heroes?
Whatever happened to the heroes?
Whatever happened to all of the heroes? All the Shakespearoes? They watched their Rome burn.
Whatever happened to the heroes?
Whatever happened to the heroes?
No more heroes any more,
No more heroes any more(…)

(26): Zbog navodne opstrukcije te pomaganja dvojici nizozemskih obožavatelja, Burnel i Black bili su prisiljeni provesti noć u zatvoru netom nakon koncerta koji se upravo održao u brightonškom Top Rank Clubu.
Studeni (22): Nastupaju tijekom prvog dana trotjednoga “Hope & Anchor Front Row Festivala” održanog u Islingtonu (London).

1978.
Veljača (25): U trajanju od točno pet minuta, sljedeće izdanje, singl “5 Minutes” koji se ne pojavljuje na niti jednom studijskom albumu, doseže 11. mjesto UK charta. Krajem istog mjeseca otiskuju se na svoju prvu sjeverno-američku turneju koja će završiti u High School Of Commerce (Ottawa, Kanada) 15. travnja nakon koje je mjesec dana kasnije uslijedila još jedna (kratka) turneja po Europi koja je ovoga puta uključivala Island, Norvešku, Švedsku te Španjolsku.

Svibanj (20): Jedini singl s nadolazećeg trećeg studijskog albuma, “Nice ‘N’ Sleazy”, doseže 18. mjesto UK charta. Istoga dana u Brighton Centreu otiskuju se na još jednu britansku mini-turneju u nizu koja će završiti u Stafford Bingley Hall 30. istog mjeseca.

Lipanj (3): Podijeljen na dvije zvukovno različite strane (jednu ‘bijelu’, a drugu ‘crnu’) koje su označavale glazbeni stil i ugođaj na njima, snimljen unutar osamnaest mjeseci za vrijeme rada na prvijencu “The Stranglers IV: Rattus Norvegicus” te također produciran od strane Martina Rushenta, treći studijski album, kritički dobro prihvaćen “Black And White” kojim su označili ulazak u svoju eksperimentalniju fazu rada te čije su inicijalne kopije sadržavale besplatni 7-inčni singl “Walk On By” (efektnu obradu istoimenog standarda Burta Bacharacha i Halla Davida koji je također sadržavao pjesme “Mean To Me” i “Tits”), debitira na 2. mjestu UK charta po izlasku, iza soundtracka filma “Saturday Night Fever” ponovivši tako uspjeh svoja dva prethodnika.

Album također sadrži pjesmu “Sweden (All Quiet On The Eastern Front)” u kojoj se Cornwell osvrnuo na svoj život tijekom postdiplomskog studija u Švedskoj.

Let me tell you about Sweden
Only country
Where the clouds are interesting.
Big Brother says it’s the place to go. Too much time to think
Too little to do!
Cos it’s all quiet on the eastern front!(…)

Istoga mjeseca održavaju nekolicinu koncerata u Francuskoj, Belgiji i Zapadnoj Njemačkoj.

Srpanj: Tijekom mjeseca u sklopu svojih daljnjih nastupa po Europi također po prvi put posjećuju i Zagreb čime su postali jedan od prvih anglo-saksonskih punk-new wave bendova koji su ikada nastupili u Zagrebu i Hrvatskoj.

Rujan (2): EP “Walk On By” (uz naslovnu “Walk On By” također sadržava pjesme “Tank” i “Old Codger” na kojoj gostuje britanski jazz pjevač, George Melly) doseže 21. mjesto UK charta. Iz londonskog Hammersmith Red Cowa kreću na još jednu svoju dugu britansko-irsku turneju koja će završiti na Guildford Universityu 19. sljedećega mjeseca tijekom koje su ih na nekoliko nastupa pratili The Undertones i U2.

Kako bi izbjegli zabrane održavanja koncerata lokalnog gradskog vijeća, za potrebe londonskih nastupa dotične turneje također su bili primorani nastupati pod pseudonimima poput The Shakespearoes te The Old Codgers.
(16): Nastupajući kao predgrupa za Petera Gabriela u londonskom Battersea Parku, tijekom izvedbe pjesme “Nice ‘N’ Sleazy” na stageu su im se također pridružile i striptizete izvevši opako vruć i provokativan show.

1979.
Veljača (13): Iz Fukuoke (Syonenbunka Kaikan) otiskuju se na svoju prvu turneju po Japanu koja će završiti trima uzastopnim koncertima u Tokiu (Korakuen Hall) 17., 18. i 19. istoga mjeseca.
(25): Iz Sydney State Theatra kreću i na svoju prvu turneju po Australiji koja će završiti nastupom u Dallas Brooks Hall (Melbourne) 14. sljedećeg mjeseca te tijekom koje su 1. ožujka u Brisbaneu prouzročili nerede prilikom kojih je Burnel svojom bas gitarom po glavi izudarao lokalnoga punkera V2, a Cornwell si za vrijeme nastupa u gradskoj Festival Hall nehotice pivskom čašom razrezao arkade. Nakon koncerta su razbili svu svoju opremu te se zaputili u hotel što je rezultiralo njihovim daljnjim neredima i uhićenjima.

Ožujak (10): Sadržavajući nekolicinu pjesama izvedenih uživo u londonskoj Roundhouse u lipnju i studenom 1977. te londonskom Battersea Parku u rujnu 1978. godine, prvi službeni live-album, “Live (X Cert)“, debitira na 7. mjestu UK charta po izlasku.
Travanj (28): Burnelov debitantski solo album, “Euroman Cometh”, smješta se na 40. mjesto UK charta, a on se tijekom mjeseca također otiskuje na svoju prvu samostalnu turneju po Velikoj Britaniji.
Svibanj (26): Predvode škotski Loch Lomond Festival.
Kolovoz (18): Zajedno s AC/DC, Nilsom Lofgrenom te headlinerima The Who nastupaju na koncertu održanom na londonskom Wembleyu.
Rujan (8): Najavni singl nadolazećeg studijskog albuma, “Duchess” čiji je prateći videospot zbog ‘blasfemije’ BBC-TV zabranila puštati u svojem eteru, doseže 14. mjesto UK charta. 21. istoga mjeseca iz Taunton Odeona otiskuju se na još jednu dugu britansko-irsku turneju u nizu koja će završiti u londonskom Rainbow Theatreu 1. studenog.

Listopad (13): Napravljen u produkciji zajedno s Alanom Winstanleyem (toncem njihova prva tri studijska albuma) te prikazujući omot napravljen u 3-D tehnici, četvrti studijski album, također kritički dobro prihvaćeni “The Raven” kojim su označili prijelaz iz agresivnije u melodičniju fazu rada te na kojem su dominirale teme o usamljenom putovanju Vikinga, ovisnosti o heroinu, genetičkom inženjeringu, tadašnjim političkim prilikama u Iranu i Australiji te vanzemaljcima, doseže 4. mjesto UK charta uspjevši ponoviti uspjeh svojih prethodnika.
(27): Drugi singl skinut s njega, “Nuclear Device (The Wizard Of Aus)”, doseže 36. mjesto UK charta.

Studeni (16): Napravljen zajedno u suradnji s britanskim glazbenikom Robertom Williamsom, objavljen je Cornwellov debitantski solo album “Nosferatu”. Tijekom mjeseca u Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj i Zapadnoj Njemačkoj odrađuju još jedne nastupe po europskom kontinentu.
Prosinac (8): Objavljen u EP obliku, treći singl s aktualnog četvrtog studijskog albuma, “Don’t Bring Harry”, doseže 41. mjesto UK charta. Tijekom mjeseca otiskuju na još jednu turneju po Japanu.

1980.
Siječanj (7): Cornwell je optužen za posjedovanje heroina, kokaina i kanabisa za što je bio primoran platiti 300 funti te u londonskom zatvoru Pentonville provesti osam tjedana.
Ožujak (21): Nakon što nije uspio uvjeriti sud da ne posjeduje nikakve količine spomenute droge, Cornwell je poslan u zatvor na odsluženje kazne.
(29): Četvrti te ujedno i posljednji singl s albuma “The Raven”, “Bear Cage”, doseže 36. mjesto UK charta.
Travanj (24): Nakon što je odradio kaznu, Cornwell je pušten iz zatvora (vrijeme provedeno u zatvoru opisat će u svojoj knjizi, “Inside Information”, koja će biti objavljena do kraja godine).

Lipanj (11): Iz francuskog Caena otiskuju se na još jednu turneju po Europi koja će završiti u Parma Palasportu (Parma) 3. sljedećeg mjeseca tijekom koje su, zbog toga što im za nastup nije bio dostavljen generator struje, u Nici 20. tekućega mjeseca navodno ponovo prouzročili nerede zbog kojih su bili prisiljeni neko vrijeme provesti u zatvoru. Pušteni su 27. istoga mjeseca (cijeli će događaj Black opisati u svojoj knjizi, “Much Ado About Nothing”).
(14): Sljedeći singl koji se ne pojavljuje na niti jednom njihovom studijskom albumu, “Who Wants The World?”, doseže 39. mjesto UK charta.
Srpanj (7-8): Dvama uzastopnim nastupima u londonskom Rainbow Theatru započinju još jednu britansku turneju koja će završiti u liverpulskom Brady’s Clubu 20. sljedećeg mjeseca.

Listopad (10): Iz Cherry Hilla (Emerald City, New Jersey) otiskuju se na još jednu turneju po Sjedinjenim Državama koja će završiti u New Yorku (Irving Plaza) 29. sljedećeg mjeseca. Tijekom godine samo za područje Sjeverne Amerike na etiketi IRS Records objavljen je kompilacijski album “The Stranglers IV” koji između ostaloga sadržava nekolicinu odabranih pjesama s posljednjeg albuma “The Raven” (koji nije bio izdan u SAD-u) te dva zasebno izdana singla, “5 Minutes” i “Who Wants The World?”.

1981.
Veljača (7): Najavni singl nadolazećeg petog studijskog albuma, “Thrown Away”, doseže 42. mjesto UK charta.
(9): Iz bristolskog Locarna se otiskuju na još jednu turneju po Velikoj Britaniji koja će završiti u londonskom Rainbow Theatreu 7. sljedećeg mjeseca.
(21): Također sadržavajući pjesmu “Waltzinblack” čiji će dijelovi kasnije biti iskorišteni za potrebe BBC-TV-evog serijala “Floyd On Food” Keitha Floyda, produciran od strane Alana Winstanleya te zvukovno odudarajući od svega što su napravili dotad što je razbjesnilo mnoge njihove obožavatelje te također i kritičare koji su ga nespremni na njihovu promjenu zvuka dočekali na nož, njihov peti studijski album, konceptualno nastrojen “The Gospel According To The Meninblack” na kojem su postupno počeli uvoditi i tada sveprisutne synthesizere te na kojem su religijske i izvanzemaljske teme započete na prethodnom albumu dolazile još više do izražaja, debitira na 8. mjestu UK charta po izlasku.

Album je također bilo prvo izdanje objavljeno za etiketu Liberty Records nakon što je njezin vlasnik EMI u međuvremenu odlučio preimenovati United Artists Records, iznjedrivši još jedan singl, “Just Like Nothing On Earth” koji je dosegnuo 81. mjesto UK charta.

Ožujak (26): Iz New Yorka kreću na još jednu turneju po Sjevernoj Americi koja će završiti dvama uzastopnim koncertima u montrealskom Le Clubu (Kanada) 2. i 3. lipnja.
Studeni (11): Iz bristolskog The Granarya kreću na još jednu turneju po Velikoj Britaniji koja će završiti u londonskom Rainbow Theatru 4. sljedećeg mjeseca kojom su promovirali svoj netom izdani šesti studijski album, “La Folie“.
(14): Prvi singl skinut s njega, “Let Me Introduce You To The Family”, debitira na 42. mjestu UK charta.

1982.
Siječanj (21): Iz Sheffield Polytechnica se otiskuju na još jednu britansku turneju koja će završiti u londonskom Hammersmith Odeonu 8. sljedećeg mjeseca tijekom koje su za vrijeme izvedbe netom izdanog drugog singla “Golden Brown” u Leisure Centru (Swindon) 30. tekućeg mjeseca dobro ‘isprašili’ jednog posjetitelja nakon što je razočaran njihovim novim glazbenim smjerom pljuvao u publici.

Veljača (13): Označivši totalnu promjenu zvuka (također i imidža) u odnosu na njihove punk-new wave početke te privukavši veliki broj onih koji ih nikada ranije nisu slušali, valcerskog ugođaja, dotični singl (“Golden Brown”) za koji su većinu efektnog te upečatljivog pratećeg videospota snimili u Egiptu, doseže 2. mjesto UK charta, iza singla “A Town Called Malice/Precious” The Jama postavši njihov najveći hit singl u karijeri uopće te također godinama najprodavaniji singl koji su EMI objavili ikada.

Golden brown
texture like sun
Lays me down
with my mind she runs
Throughout the night
No need to fight
Never a frown
with golden brown(…)

Ožujak (6): Nalazeći se na UK chartu od sredine studenoga prošle godine, predstavljajući u komercijalnijem i prihvatljivijem svjetlu kritički vrlo hvaljen, šesti studijski album, kojega su napravili u produkciji zajedno sa Steveom Churchyardom te kojim su napravili veliki iskorak na internacionalno tržište, doseže 11. mjesto istoga također postavši veliki hit u cijelom svijetu.
Svibanj (1): Otpjevan na francuskom, a u Velikoj Britaniji medijski slabo eksponiran, treći te ujedno i posljednji singl skinut s njega, naslovni “La Folie” kojim je Burnel htio uvjeriti ostatak grupe u njegov mogući veliki hit potencijal, doseže (tek) 47. mjesto UK charta što je prouzrokovalo mnoge napetosti i neslaganja s matičnom etiketom Liberty Records/EMI oko njihovih daljnjih koraka u karijeri.

Kolovoz (21): Originalno snimljen još 1974. kada je kao demo snimak prvotno bio odbijen od strane United Artists Recordsa te nanovo snimljen najavljujući nadolazeću prvu službenu kompilaciju singlova, singl, “Strange Little Girl”, doseže 7. mjesto UK charta.

Listopad (2): Također izdana na istoimenom VHS-u (a devetnaest godina kasnije i DVD-u) na kojem se nalaze svi njihovi videospotovi snimljeni do tada, kompilacija, kritički vrlo hvaljena “The Collection 1977 – 1982” na kojoj se nalazi 14 esencijalnih singlova izdanih za EMI do tada, kojom su zaključili svoj šestogodišnji snimateljski ugovor s dotičnom etiketom, doseže 12. mjesto UK charta.
Studeni: Nakon što su ih zbog, u tom trenutku još uvijek važećih ugovornih obaveza, EMI spriječili da potpišu za konkurentski diskografski gigant Phonogram (zatim PolyGram, danas Universal), oslobođeni, svoj novi snimateljski ugovor potpisuju za CBS-ovu (danas Sonyevu) etiketu Epic Records.

1983.
Siječanj (22): Njihovo prvo izdanje za nju, najavni singl sedmog studijskog albuma, “European Female (In Celebration Of)”, doseže 9. mjesto UK charta.
(28): Iz Chippenham Goldiggersa (Chippenham) otiskuju se na još jednu britansku turneju u nizu koja će završiti u Brighton Centru 17. sljedećeg mjeseca, tijekom koje su, nakon što je publika prethodne večeri uništila sva sjedala dvorane, bili primorani otkazati svoj drugi uzastopni nastup u londonskom Hammersmith Odeonu koji se trebao održati 16. veljače.
(29): Napravljen u produkciji zajedno sa Steveom Churchyardom, donoseći još jednu promjenu njihovog zvuka u nizu te kritički dobro prihvaćen, sedmi studijski album, većinom synthesizerski nastrojen “Feline“, za koji su inspiraciju pronašli u glazbi kontinentalnog dijela Europe (gdje su još više učvrstili svoj položaj) te na kojem su po prvi put upotrijebili akustičnu gitaru i ritam mašinu, doseže 4. mjesto UK charta postavši im posljednji studijski album u karijeri koji je ušao u Top 10 istoga.

Veljača (19): Iz Antwerp Hofter 100-a otiskuju se na još jednu turneju po europskom kontinentu u nizu koja će završiti u pariškom Maubert Mutaliteu 28. istoga mjeseca.
Ožujak (12): Drugi singl skinut s aktualnog sedmog studijskog albuma, grandiozni “Midnight Summer Dream”, doseže 35. mjesto UK charta.

(…)I dreamt about an old man
Sat and watched the rain all night
He couldn’t sleep a wink as all the drops fell.
He told me of the beauty
Hidden in our foreheads
He told me of the ugliness
We show instead.(…)

Travanj (2): Iz The Ritza (New York) kreću na još jednu sjeverno-američku turneju koja će završiti u Winnipeg Playhouse (Winnipeg, Kanada) 25. istoga mjeseca nakon koje su tijekom sljedećeg mjeseca uslijedili daljnji nastupi po tamošnjim klubovima i dvoranama.
Svibanj (5): Singl “Golden Brown” proglašen je ‘Najizvođenijom pjesmom 1982. godine u Velikoj Britaniji’ tijekom odvijanja 28. dodjele godišnjih Ivor Novello Awards održane u londonskom Grosvenor House Hotelu.

Kolovoz (13): Treći te ujedno i posljednji singl s albuma “Feline”, “Paradise”, doseže 48. mjesto UK charta.
(26): Sljedeći nekolicinu nastupa po ljetnim festivalima u Nizozemskoj, Francuskoj i Belgiji, također nastupaju i na godišnjem Reading Festivalu (Engleska).
Rujan (21): Iz Studija 54 (Barcelona) otiskuju se na turneju po mediteranskom dijelu Europe koja će završiti u Chapiteauu u Nancyu 14. sljedećeg mjeseca.
Prosinac: Burnelov i Greenfieldov zajednički studijski album, “Fire And Water”, debitira na 94. mjestu UK charta po izdanju.

1984.
Listopad (20): Najavni singl nadolazećeg studijskog albuma, “Skin Deep”, doseže 15. mjesto UK charta.

(…)Some days there’s things on your mind you should keep
Sometimes it’s tougher to look than to leap
Better watch out for the Skin Deep(…)

Studeni (17): Napravljen zajedno s producentom Laurieom Lathamom te donoseći još jednu promjenu njihovog zvuka u nizu, osmi studijski album, kritički hvaljeni “Aural Sculpture” kojim su se probili i na australsko tržište te na kojem su uveli tročlanu trubačku sekciju koju će koristiti za sve svoje sljedeće albume i nastupe uživo do Cornwellova odlaska 1990. godine, debitira na 14. mjestu UK charta po izlasku.
Prosinac (7): Nastupaju u emisiji “The Tube” britanske televizijske stanice ITV voditeljskog para Joolsa Hollanda (ex-Squeeze) i Paule Yates.
(15): Drugi singl s aktualnog albuma, “No Mercy”, doseže 37. mjesto UK charta.

(…)Every day you’re working like a slave
Sweating buckets hoping that you get it right
Will it be as tough tomorrow
Have to wait and see
Life shows no mercy
* * *
Everybody has some secret wishes
Just keep your fingers crossed, maybe they’ll all come true
But don’t worry if they just remain a fantasy
Life shows no mercy(…)

1985.
Veljača (11): Iz Oxford Apolla otiskuju se na turneju po Velikoj Britaniji koja će završiti u Brighton Conference Centru 4. sljedećeg mjeseca i koja je također uključivala pet uzastopnih koncerata održanih u londonskom Dominion Theatru 25., 26., 27. i 28. veljače te 1. ožujka.
(23): Treći te ujedno i posljednji singl s albuma “Aural Sculpture”, “Let Me Down Easy”, doseže 48. mjesto UK charta.

Ožujak (15): Iz Osla kreću na turneju po Europi koja će završiti u Caenu 30. sljedećeg mjeseca, a koja je također obuhvatila Švedsku, Dansku, Zapadnu Njemačku, Austriju, Italiju i Švicarsku.
Svibanj (5): Na Canberra Univesityu održavaju prvi koncert na turneju po Australiji koja će završiti u Perth Entertainment Centru (Perth) 18. istog mjeseca.
(27): Nastupaju na PinkPop Festivalu (Geleen, Nizozemska).

Srpanj (26): Kako bi se obilježilo proglašenje Atene ‘Europskim gradom kulture’ aktualne 1985. godine, zajedno s Depeche Mode i Culture Club nastupaju prvog dana neimenovanog dvodnevnog grčkog rock festivala održanog na gradskom Pansthinai Panathinaikos stadionu na kojem su sljedećeg dana nastupili The Clash, The Cure, Talk Talk, Nina Hagen i Telephone.
Rujan: Izdan za podetiketu Portrait Records matične etikete grupe, Epic Records, objavljen je Cornwellov solo singl – “One In A Million”.

1986.
Rujan (6): Najavni singl nadolazećeg studijskog albuma, “Nice In Nice” kojim su se osvrnuli na svoje vrijeme provedeno u zatvoru u Nici 1980. godine, doseže 30. mjesto UK charta.
(20): Sadržavajući nekoliko do tada raritetnih A i B strana singlova izdanih za etiketu United Artists Records/Liberty Records, sljedeća kompilacija, “Off The Beaten Track“, debitira na 80. mjestu UK charta po izlasku.

Listopad (20): Iz Cardiff Universitya se otiskuju na 14-dnevnu turneju po Velikoj Britaniji koja će završiti u Brighton Centru 4. sljedećeg mjeseca.
Studeni (1): Medijski vrlo eksponiran, drugi singl s još uvijek nadolazećeg studijskog albuma, “Always The Sun”, doseže 30. mjesto UK charta, također postavši jedna od njihovih ultimativnih pjesama.

How many times have you woken up and prayed for the rain?
How many times have you seen the papers apportion the blame?
Who gets to say, who gets the work and gets to play?
I was always told at school, everybody should get the same
How many times have you been told, if you don’t ask you don’t get?
How many liars have taken your money, your mother said you shouldn’t
bet?
Who has the fun, is it always the man with the gun?
Someone must have told him, if you work too hard you can sweat
There’s always the sun
There’s always the sun
Always, always, always the sun
How many times have the weathermen told you stories that made you laugh?
Y’know it’s not unlike the politician and the leaders when they do
things by half
Who gets the job, of pushing the knob
That sort of responsibility you draw straws for, if you’re mad enough
There’s always the sun
There’s always the sun
Always, always, always the sun

(6): iz Utrecht Music Halla otiskuju se na turneju po Europi koja će završiti u Salle De La Citeu (Rennes) 10. sljedećeg mjeseca, a koja je također obuhvatila Zapadnu Njemačku, Švicarsku i Španjolsku.
(8): Oslanjajući se na klasični pop-rock zvuk s ponekim elementom countrya te također produciran od strane Lauriea Lathama, deveti studijski album, kritički osrednje primljen “Dreamtime“, kojim su dominirale teme o okolišu, debitira na 16. mjestu UK charta po izlasku.

Tijekom godine također je objavljen VHS naziva “Screentime” na kojem se nalaze svi njihovi promotivni videospotovi snimljeni za Epic Records do tada.

1987.
Siječanj (3): Treći singl s aktualnog albuma “Dreamtime”, “Big In America” (objavljen u prosincu 1986.), doseže 48. mjesto UK charta.
Ožujak (7): Iz Norwich UEA-a otiskuju se na turneju po Velikoj Britaniji koja će završiti trima uzastopnim koncertima u londonskom Hammersmith Odeonu 29., 30. i 31. istoga mjeseca.
(21): Četvrti te ujedno i posljednji singl s aktualnog albuma, “Shakin’ Like A Leaf”, doseže 58. mjesto UK charta.
Travanj (9): Iz Massey Hall u Torontu otiskuju se na jednomjesečnu turneju po Sjevernoj Americi koja će završiti u Warfield Theatru u San Franciscu (SAD) 10. sljedećega mjeseca.

Svibanj (9): Album “Dreamtime” doseže 172. mjesto US charta postavši jedini album benda koji se ikada našao na dotičnom chartu.
Srpanj (4): Nastupaju na godišnjem Roskilde Festivalu (Danska).
(6-8): Nastupaju kao predgrupa za Davida Bowiea tijekom njegova tri nastupa održanih na španjolskim stadionima Estadio Vicente Calderon (Madrid) i Miniestadio (Barcelona).
Kolovoz (30): Ponovo nastupaju na godišnjem Reading Festivalu.
Rujan (19): Nastupaju na B ‘Ol Dor Festivalu (Le Castellet, Francuska).

1988.
Siječanj (16): Sljedeće izdanje, singl “All Day And All Of The Night”, obrada istoimenog standarda The Kinksa, kojim su prekinuli jednogodišnju snimateljsku stanku te najavili svoj sljedeći live-album, doseže 7. mjesto UK charta.
Veljača (20): Uz spomenuti singl također sadržavajući neke od najsvjetlijih trenutaka s koncerata održanih između 1985. i 1987. godine, dotični live-album “All Live And All Of The Night“, debitira na 12. mjestu UK charta po izlasku. Tijekom sljedeća tri mjeseca praćeni grupom Purple Helmets (Burnelovim i Greenfieldovim side-projektom) održavaju nekolicinu koncerata po Londonu i Parizu.

Svibanj (7): Jedini singl s nadolazećeg Cornwellovog drugog studijskog solo albuma, “Another Kind Of Love”, provodi jedan tjedan na 71. mjestu UK charta.

Lipanj (6): Nastupaju na Hildesheim Festivalu u Badfaizsfuenu (Zapadna Njemačka).
(11): Prethodno tijekom mjeseca također održavši dva koncerta u Austriji, nastupaju na Göttingen Festivalu (Zapadna Njemačka) nakon kojega su tijekom sljedeća dva dana uslijedila još dva koncerta u Zapadnoj Njemačkoj.
(18): Nastupaju na Amnesty International Festivalu (Milton Keynes, Engleska), dok izdan za Virgin Records, Cornwellov drugi studijski solo album, “Wolf”, provodi jedan tjedan na 98. mjestu UK charta.
Srpanj (19): Nastupaju na Nyon Paleo Festivalu (Švicarska), a tijekom godine također je objavljen Burnelov drugi studijski solo album, “Un Jour Parfait”.

1989.
Veljača (4): “Grip ’89 (Get A) Grip (On Yourself) (Taff B. Dylan And Barry Cooder Remix)” – remiksirana te modernija verzija debitantskog singla koju su objavili EMI – doseže 33. mjesto UK charta.
(18): Sadržavajući sve njihove singlove objavljene za etiketu United Artists Records/Liberty Records, sljedeća kompilacija, “The Singles (UA Years)“, debitira na 57. mjestu UK charta po izlasku.
Travanj (5-6): Burnel održava dva samostalna koncerta u Francuskoj (Lyon i Bourges).
Lipanj (6): Praćen Pierceom Turnerom, Burnel u Belfastu započinje svoju kratku britansko-irsku solo turneju koja će završiti u londonskoj Brixton Academy 12. istog mjeseca.

1990.
Veljača (19): Iz bristolške Colston Hall otiskuju se na dvomjesečnu turneju po Velikoj Britaniji koja će završiti u londonskoj Brixton Academy 21. sljedećeg mjeseca.
(24): Najavni singl nadolazećeg studijskog albuma, “96 Tears”, obrada standarda ? & The Mysteriansa, doseže 17. mjesto UK charta.

Ožujak (17): Produciran od strane Roya Thomasa Bakera, deseti studijski album, kritički osrednje primljen “10“, čijim su amerikaniziranim zvukom htjeli kapitalizirati svoj prvi značajniji uspjeh na američkom tržištu te na čijem se omotu pokazuju prerušeni u deset najmoćnijih vođa svijeta u tom trenutku (Yassera Arafata, Rajiva Gandhija, Papu Ivana Pavla II., Mihajla Gorbačova, Margaret Thatcher, Georgea H. W. Busha, Fidela Castra, Muammara al-Gaddafija, Benazir Bhutto i Joshuu Nkomoa), debitira na 15. mjestu UK charta po izlasku.

Travanj (21): Drugi te ujedno i posljednji singl s njega, “Sweet Smell Of Success”, debitira na 65. mjestu UK charta.
Svibanj (18): Iz Linza se otiskuju a turneju po Europi koja će završiti u Beau Sejouru (Guernsey, Channel Islands, Engleska) 2. sljedećeg mjeseca te tijekom koje su 22. svibnja po drugi put posjetili Zagreb i Hrvatsku. Koncert je bio održan u Domu sportova.
Srpanj (24): Nastupaju na Nyon Paleo Festivalu.

Kolovoz (11): U londonskom Alexandra Palaceu održavaju svoj posljednji nastup u originalnoj postavi nakon kojega dan kasnije, nezadovoljan uspjehom posljednjeg studijskog albuma koji im nije osigurao toliko željeni proboj na američko tržište gdje su također na inzistiranje Epic Recordsa odbili održati promotivnu turneju, niza međusobnih nesuglasica s ostatkom grupe (napose Burnelom) te tvrdeći da se bend kreativno istrošio, Cornwell odlučuje napustiti grupu te se posvetiti svojim drugim projektima.

1991.
Siječanj (19): Remiks “Always The Sun (Sunny-Side Up Mix)” (objavljen u prosincu 1990.) doseže 29. mjesto UK charta.
Veljača (25): Uvevši u grupu Paula Robertsa (r. 31.12.1959., Chiswick, London) kao Cornellowu zamjenu te također pridodavši Johna Ellisa (r.1.6.1952., London; ex-The Vibrators) kao drugog gitaristu, iz Old Trouta (Windsor) otiskuju se na svoju prvu turneju po Velikoj Britaniji u svojoj novoj postavi koja će završiti u londonskom Town&Country Clubu 20. sljedećeg mjeseca.

Ožujak (30): Reizdan te remiksiran, singl “Golden Brown (Remix)” sada debitira na 68. mjestu UK charta.
Lipanj (15): Nastupom na Festival Chamu (Švicarska) također se otiskuju i na svoju prvu europsku turneju u svojoj novoj postavi koja će završiti u londonskoj Brixton Academy 23. istog mjeseca.

Srpanj (5): Nastupaju na Frauenfeld Festivalu (Švicarska).
(6): Popraćena VHS-om “The Meninblack In Colour 1983-1990” na kojem se nalaze svi videospotovi snimljeni između 1983. i 1990. te presijecajući cjelokupnu karijeru do tada, kompilacija, kritički vrlo hvaljena “Greatest Hits 1977-1990” (objavljena u studenom 1990.) koju su objavili Epic Records, doseže 4. mjesto UK charta, provevši na njemu impresivnih 47 tjedana te se samo u Velikoj Britaniji prodavši u više od milijun primjeraka.
(19): Nastupaju na Tallin Festivalu (Estonija).

Kolovoz (10): Na mančesterskoj Maine Road sviraju kao predgrupa za Simple Minds tijekom aktualne turneje po Velikoj Britaniji.
(17): Na Gateshead Stadiumu (Engleska) ponovo sviraju kao predgrupa za Simple Minds.
(24): Tijekom održavanja Milton Keynes Bowla kojega je uživo prenosio BBC Radio 1, ponovo nastupaju kao predgrupa za Simple Minds.
Rujan: Održavaju nekolicinu koncerata po Francuskoj i Portugalu.

1992.
Veljača (23): Epic Records objavljuje kompilaciju “All Twelve Inches” na kojoj se nalaze sve 12-inčne verzije singlova izdanih između 1983. i 1990. godine.
Travanj (10): Zajedno s Rogerom Cookom i Andyem Westom oformivši svoj novi bend, CCW, u Ronnie Scott’su (Engleska) Cornwell održava svoj premijerni nastup s novim bendom.
Srpanj: Nastupivši s novim bendom u Italiji na humanitarnom koncertu kojim se prikupljala pomoć za žrtve rata u Hrvatskoj, Cornwell objavljuje jedino izdanje dotičnoga benda, album “CCW Featuring Hugh Cornwell”.

Kolovoz (22): Najavni singl nadolazećeg studijskog albuma, “Heaven Or Hell”, debitira na 46. mjestu UK charta.
Rujan (18): Postaju prva grupa koja je ikada održala rock koncert u britanskom zatvoru Dartmoor.
(19): Produciran od strane Mikea Kempa te izdan za njihovu vlastitu etiketu Psycho, jedanaesti studijski album, “Stranglers In The Night“, provodi jedan tjedan na 33. mjestu UK charta također iznjedrivši još jedan singl, “Sugar Bullets” (objavljen u listopadu), koji nije uspio ući na britanski nacionalni chart singlova.
(28): Iz Tic Toca u Coventryu otiskuju se na turneju po Velikoj Britaniji koja će završiti u Corn Exchangeu (Cambridge) 12. sljedećeg mjeseca.
Listopad (17): Iz Nachtwerka (München) otiskuju se na turneju po Europi koja će završiti dvama uzastopnim nastupima u atenskom Rodon Clubu 27. i 28. sljedećeg mjeseca.

Prosinac (15): CCW gostuju u radijskoj emisiji BBC Radija 1 voditelja Richarda Skinnera gdje su također izveli pjesme, “EO11” i “Heaven And Hell”.
(17): Iz Club Cittaa (Kawasaki) otiskuju se na kratku turneju po Japanu koja će završiti dvama uzastopnim nastupima u Club Quattrou (Osaka) 21. i 22. istog mjeseca, a tijekom godine objavljen je i četverostruki CD box set “The Old Testament” koji uz sve uratke ikada snimljene za etiketu United Artists Records/Liberty Records također sadržava njihovu biografiju koju je napisao Chris Twomey.

1993.
Veljača (4): Iz Caird Halla (Dundee) otiskuju se na turneju po Velikoj Britaniji koja će završiti dvama nastupima u londonskom Town&Country Clubu 17. i 18. istog mjeseca.
Ožujak (4): Iz pariškog Passage du Nord Ouestu kreću na turneju po Francuskoj koja će završiti u Le Planu (Ris Orange) 26. istog mjeseca.
Svibanj: Dokumentirajući posljednji nastup grupe u originalnoj postavi u londonskom Alexandra Palaceu u kolovozu 1990., Castle Communications objavljuju VHS naziva “Saturday Night, Sunday Morning“.

Lipanj (9): Iz Hideawaya (St. Catherines, Ontario) otiskuju se na turneju po Sjevernoj Americi koja će završiti u Ventura Theatreu (Ventura, SAD) 10. sljedećeg mjeseca.
(30): Kako bi promovirao svoj netom izdani treći studijski album “Wired” kojega je gotovo u cijelosti isproducirao Gary Langan (ex-The Art Of Noise), Cornwell u londonskom Subterania Clubu održava jedan od svojih prvih solo nastupa ikada.
Kolovoz (7): Nastupaju na Estivale Festivalu.
(14): Nastupaju na Caracalla Festivalu (Vaart Zuid, Nizozemska).

Rujan (5-7): Održavaju tri uzastopna koncerta u Le Gartejou (Lisabon).
Listopad (30): Praćeni grupom 999, održavaju nastup u Fontwell Parku u blizini Chichestera.
Studeni (26-27): Ponovo održavaju dva uzastopna nastupa u atenskom Rodon Clubu.
Prosinac (3): Iz Rock Citya (Nottingham) otiskuju se na još jednu britansku turneju u godini u nizu koja će završiti u Civic Hall (Wolverhampton) 17. istog mjeseca.

1994.
Ožujak: Cornwell održava nekolicinu nastupa po Francuskoj. (Također se tijekom godine pojavio u britanskim televizijskim emisijama “Don’t Forget Your Toothbrush” voditelja Chrisa Evansa i “Rumble” te surađivao s izvođačima poput Morgana Fishera i DNA).
Svibanj (12): Nastupaju na Coimbra Festivalu (Portugal).
Lipanj (25): Nastupaju na Heineken Festivalu (Gateshead Stadium).

Srpanj (2): Nastupaju na Beech Pop Festivalu (Nizozemska).
(9): Nastupaju na Grensrock Festivalu (Belgija).
(10): Nastupaju na Heinken Festivalu (Roundhay Park, Leeds).
(29): Nastupaju na Langland Festivalu (Danska).
Kolovoz (6): Nastupaju na Plymouth Heinken Festivalu (Plymouth).
(12-13): Održavaju dva uzastopna koncerta u dublinskoj Olympiji.
(23): Nastupaju na Open Air Festivalu (Bilbao).

Studeni (7): Iz Northwick Theatrea (Worcester) kreću na četverodnevnu turneju po Velikoj Britaniji koja će završiti u londonskom Shepherd’s Bush Empireu 12. istog mjeseca.

1995.
Siječanj (6): Tijekom serije nastupa po SAD-u održavaju rasprodan koncert u Great American Music Hall (San Francisco).
Travanj: Zajedno s Joolsom Hollandom (ex-Squeeze), Cornwell u emisiji Virgin Radija voditelja Rolanda Rivronsa izvodi klasik grupe The Who, “My Generation”. Tijekom godine također je snimao glazbu za britansku televizijsku emisiju “Inside Art” te nastupao na nekolicini europskih ljetnih festivala.

Svibanj (15): Iz londonskog Tower Records Storea kreću na britansku turneju koja će završiti u liverpulskom Royal Court Theatreu 10. sljedećeg mjeseca.
(27): Izdan za etiketu When! Records te napravljen u produkciji zajedno s Alanom Winstanleyem, dvanaesti studijski album, “About Time“, provodi jedan tjedan na 31. mjestu UK charta.

Listopad (6): Iz Mylos Cluba (Solun) otiskuju se na turneju po Europi koja će završiti u dublinskoj Olympiji 25. sljedećeg mjeseca.
(12): Warmling pogiba u brodskoj nesreći u blizini Göteborga.
Studeni (30): Na Leicester Universityu odrađuju prvi koncert na još jednoj britanskoj turneji u godini koja će završiti u londonskom The Forumu 16. sljedećeg mjeseca.

1996.
Siječanj: Cornwell nastupa tijekom održavanja godišnjega glazbenog sajma Midem (Cannes).
Veljača: Održavaju dva koncerta u Francuskoj.
Travanj (5): iz Effenaara (Eindhoven) kreću na turneju po Europi koja će završiti u Dinslakenu (Jägerhof, Njemačka) 21. istog mjeseca.
Prosinac (13): U Eurodisneyu (Francuska) održavaju koncert kojim su najavili izlazak nadolazećeg trinaestog studijskog albuma.

1997.
Siječanj (21): Točno na dan izlaska trinaestog studijskog albuma, u HMV Record Storeu u Birminghamu započinju seriju od tri promotivna nastupa po dotičnim britanskim trgovinama ploča koja je tijekom sljedeća dva dana također obuhvatila Nottingham te Leeds.
Veljača (6): Iz francuskog Poitiers Confort Modera otiskuju se na turneju po Europi koja će završiti u Rockcafeu u Münchenu 5. sljedećeg mjeseca.
(8): Napravljen u produkciji zajedno s Andrewom Gillom i Cenzom Townsendom, trinaesti studijski album, “Written In Red“, debitira na 52., dok jedini singl skinut s njega, “In Heaven She Walks”, debitira na 86. mjestu UK charta po izlasku.

Ožujak (21): Iz San Juan Capistrano Housea otiskuju se na kratku turneju po SAD-u koja će završiti u njujorškom Wetlands Preserveu 27. istoga mjeseca.
Svibanj (27): Produciran od strane Lauriea Lathama, objavljen je Cornwellov četvrti studijski album, “Guilty”.
Lipanj (13): Kako bi proslavili 21. godišnjicu potpisivanja snimateljskog ugovora s United Artists Recordsom, u londonskoj Royal Albert Hall održavaju koncert tijekom kojega ih je također pratio osamnaesteročlani gudački orkestar. Koncert će do kraja godine biti objavljen na live-VHS-u “Friday The Thirteenth“.

Rujan (28): Zajedno s The Damned nastupaju na godišnjem Whitby Centenary Dracula Festivalu, popularno zvanom Dracfest, održanom na Stripes Farm u Whitbyu (North Yorkshire).
Studeni (11): U Halifax Victoria Theatreu u Halifaxu (West Yorkshire) započinju dvanaestodnevnu turneju po Velikoj Britaniji koja će završiti u Guildhall u Southamptonu 26. istoga mjeseca.

1998.
Travanj (20): Cornwell po Velikoj Britaniji i Irskoj započinje svoju solo turneju naziva “Heads & Tails ’98” koja će završiti 3. sljedećeg mjeseca.
Lipanj (27): Nastupaju na godišnjem Roskilde Festivalu gdje su zamijenili Echo & The Bunnymen.
Srpanj (24): Nastupaju na Ghent Festivalu (Belgija).
Kolovoz (9): Nastupaju na Eurorock Festivalu (Neerpelt, Belgija).

Listopad (22): U The Anvilu (Basingstoke) započinju turneju po Velikoj Britaniji koja će završiti u londonskom Shepherd’s Bush Empireu 21. sljedećeg mjeseca.
Studeni (1): Izdan za etiketu Eaglevision Records, četrnaesti studijski album, “Coup de Grace“, debitira na 171. mjestu UK charta po izlasku.
(21): Cornwell u Bristolu izvodi svoj poluakustični show, a tijekom godine također gostuje u britansko-australskoj televizijskoj emisiji “Roy & HG’s Planet Norwich” gdje izvodi standard Franka Sinatre “The Lady Is A Tramp” te surađuje s glazbenikom Sexom W. Johnstonom.

1999.
Ožujak: Cornwell provodi mjesec na svojoj prvoj solo turneji po SAD-u.
Travanj (29): Cornwellov poluakustični nastup održan na norveškom The Bergen Blues & Roots Festivalu uživo je prenašan putem Interneta.
Lipanj (19): Nastupaju na Kieler Woche Festivalu (Kiel).
Srpanj (17): Nastupaju na Atlantic Rock Festivalu (Bude).
(22 – 25): Održavaju četiri nastupa na Cipru.

Rujan (24): Cornwell nastupa prvog dana eventa The English Originals održanog u londonskom Barbican Arts Centreu.
Listopad (13): Iz Hexagona (Reading) se otiskuju na još jednu svoju tradicionalnu predbožićnu turneju po Velikoj Britaniji koja će završiti u glasgowskom Barrowlandsu 6. sljedećega mjeseca.

2000.
Siječanj (24): U Cannesu nastupaju na glazbenom sajmu Midem.
Veljača: Cornwell je prikazan u emisiji “Top Tens” britanske televizijske postaje Channel 4.
Ožujak – Travanj: Zajedno s grupom Sumyungise, Cornwell provodi vrijeme na zajedničkoj turneji po Velikoj Britaniji.
Svibanj (27): Nastupaju na Beveren Schwung 2000 Rock & Roots Festivalu (Belgija).
Lipanj (22): Cornwell nastupa na eventu Rebuild The Roundhouse održanom u londonskoj Roundhouse.
(24): Nastupaju na Lublin RMF FM Festivalu (Poljska).

Srpanj (7): Nastupaju na Dour Door Festivalu (Belgija).
(8): Nastupaju na Zottegem Marktrock Festivalu (Belgija).
(22): Nastupaju tijekom odvijanja Rats Rallya održanog u Devenu u Milky Way Adventure Parku (Engleska).
Kolovoz (6): Nastupaju na Sibton Park Festivalu (Suffolk).
Rujan (3): Nastupaju na Heiligenhafen Festivalu (Heiligenhafen, Njemačka). Tijekom godine Ellis odlučuje napustiti bend. Njegovo mjesto upotpunio je Baz Warne (r. 26.3.1964., Sunderland, Engleska; ex-The Toy Dolls / ex-The Troubleshooters / ex-Smalltown Heroes / ex-Sun Devil).
Listopad (2): Objavljen je Cornwellov peti studijski album, “hi fi”.

2001.
Veljača (1): Iz Karlsruhe Substagea otiskuju se na kratku turneju po Europi koja će završiti u Hamburg Fabrik 11. istoga mjeseca.
Srpanj (6): Nastupaju na Tollwood Festivalu (München).
(13): Održavaju svoj privatni koncert tijekom Grand Prix Balla u Stowea (Engleska). Tijekom mjeseca Cornwell gostuje u kriket emisiji BBC Radija 5 voditelja Jamiea Theakstona.

Kolovoz (20): Nastupaju na Wervik Festivalu (Belgija).
(21): Nastupaju na Boerenrock Festivalu (Kortenaken, Belgija).
Studeni: Objavljena je Cornwellova knjiga “The Stranglers – Song By Song” u kojoj se osvrnuo na deset albuma grupe izdanih između 1977. i 1990. godine koji su tijekom godine u svojim proširenim izdanjima s pregršt bonus materijala doživjeli i svoja reizdanja.

2002.
Veljača: Zajedno s Glenom Matlockom (ex-The Sex Pistols / ex-Rich Kids), Cornwell se pojavljuje u skeču emisije “Banzai” Channel 4-TV-a.
Ožujak (2): Iz londonskog Shepherd’s Bush Empirea otiskuju se na mini-turneju po Velikoj Britaniji i Irskoj koja će završiti u Limelightu u Belfastu 10. istoga mjeseca. Cornwell provodi vrijeme na dvomjesečnoj akustičnoj turneji po Velikoj Britaniji.

Travanj (13): U Studentskom centru održavaju svoj treći nastup u Zagrebu i Hrvatskoj. (Također su zajedno s Iggy Popom i Simple Mindsima 4. kolovoza trebali nastupiti i na krčkom festivalu Rock On Rock od kojega su odustali u posljednji tren.)
Istoga je mjeseca objavljen Cornwellov ‘izgubljen studijski album’, kompilacija rariteta i neobjavljenih uradaka do tada, “Footprints In The Desert”.
Svibanj (31): Cornwell nastupa na tribute koncertu za preminuloga Stuarta Adamsona (ex-The Skids / The Big Country) održanog u glasgowskom Barrowlandsu.

Lipanj (22): Također sadržavajući nekoliko uradaka snimljenih za Epic Records, kompilacija “Peaches – The Very Best Of The Stranglers“, koju je objavio EMI, debitira na 21. mjestu UK charta po izlasku.
(29): Nastupaju na Verdurock Festivalu (Belgija).
Srpanj (14): Cornwell nastupa na Royal Bath & West Showground Festivalu (Engleska).
(21): Nastupaju na guildfordškom Guilfestu.
Kolovoz (25): Nastupaju na Cantebury Festivalu (Engleska).

Rujan (25): U sklopu ad-hoc grupe Sons Of Shiva koju su uz njega i Johnstona također činili Chris Goulstone, Steve Lawrence i Windsor McGilvary, tijekom eventa The New Underground Experience, u brightonskom Concordeu Cornwell održava jedini nastup u karijeri ikada kojim su također promovirali svoje jedino izdanje u karijeri, album “Sons Of Shiva”.
Listopad (7): Cornwell gostuje u jutarnjoj emisiji netom lansirane BBC-eve digitalne radio stanice, BBC Radio 6 voditelja Philla Jupitusa.
(23-26): Održavaju četiri uzastopna akustična koncerta u Belgiji.

Studeni (7-9): Održavaju tri koncerta u Italiji.
(14): Iz Opera Housea (Newcastle) otiskuju se na turneju po Velikoj Britaniji koja će završiti u londonskom Shepherd’s Bush Empireu 24. istoga mjeseca.
(30): Nastupaju na Taksirat 4 Festivalu (Skopje).
Prosinac (7): Tijekom prethodnog mjeseca održavši još jednu solo turneju po Velikoj Britaniji, Cornwell predvodi humanitarni koncert održan u guildfordškoj Civic Hall čiji je prihod od prodaje ulaznica išao u svrhu suzbijanja raka.

2003.
Ožujak: Cornwell tijekom proljeća po Velikoj Britaniji odrađuje turneju naziva “Live And Alone – The Song By Song Tour” te gostuje u BBC2-TV-evoj emisiji “Never Mind The Buzzcocks” nakon koje se nekoliko dana kasnije također pojavio i u emisiji “Jammin” BBC Radija 2.
Travanj: Cornwellov show “The Hijack Show” emitiran je u eteru londonske radio stanice XFM.
Svibanj (3): Nastupaju na Big In Falkirk Festivalu (Falkirk), a tijekom istog mjeseca Cornwell odrađuje nastupe u Omanu te Dubaiu.

Lipanj: Cornwell gostuje u emisiji BBC Radija 5 voditelja Phila Tufnella.
Srpanj (8): Ponovo nastupaju na guildfordškom Guilfestu.
(26): Nastupaju na Rock’n’Blues Festivalu (Derby).
Kolovoz (16): Nastupaju na River Rock Music Revolution Festivalu (Lisburn, Sjeverna Irska).
Rujan (20): Nastupaju na Pukemarock Festivalu (Puurs).

Listopad (29): Cornwell gostuje u emisiji “Drivetime Show” BBC Radija 2.
Studeni (25): Zajedno s UB40 u Waterfront Hall u Belfastu otiskuju se na zajedničku turneju po Velikoj Britaniji i Irskoj koja će završiti dvama uzastopnim koncertima u birminghamškom National Exhibition Centreu 22. i 23. sljedećeg mjeseca. Tijekom istog mjeseca Cornwell se otiskuje na još jednu svoju kratku turneju po Velikoj Britaniji u nizu.

2004.
Veljača (13): Održavaju koncert u Beogradu.
(14): Najavni singl nadolazećeg studijskog albuma, “Big Thing Coming”, debitira na 31. mjestu UK charta postavši njihov prvi UK Top 40 hit-singl u 14 godina.
(18): Održavaju koncert u birminghamškom In Storeu.
(28): Izdan za starog im izdavača EMI, petnaesti studijski album, vrlo dobro prihvaćen i od kritike i od publike, “Norfolk Coast” kojim su započeli svoju glazbenu renesansu, debitira na 70. mjestu UK charta po izlasku.
Ožujak (4): Praćeni grupom Goldblade, iz Metro Radio Arene (Newcastle) otiskuju se na turneju po Velikoj Britaniji koja će završiti u Rock Cityu (Nottingham) 14. istoga mjeseca.
(21): U Kantini (Köln) održavaju prvi koncert na turneji po Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj i Belgiji koja će završiti u Lakenhalle (Leper) 3. sljedećeg mjeseca.

Travanj (24): Drugi te ujedno i posljednji singl s aktualnog studijskog albuma, “Long Black Veil”, debitira na 51. mjestu UK charta.
Svibanj (22): Prethodno tijekom mjeseca održavši dva nastupa u Grčkoj, nastupaju na Holland Festivalu (Nizozemska).
(28): Nastupaju na Skegness SHADOW Scooter Club Convention (Skegness).
Lipanj (4): Zajedno s Mousse T-em (s kojim je tijekom godine također i glazbeno surađivao) Cornwell nastupa na NDR2 Plaza Festivalu (Hannover).
(5): Nastupaju na festivalu u Le Mansu.
(25-27): Cornwell nastupa na godišnjem Glastonbury Festivalu (Somerset).
Srpanj (3): Nastupaju na Polo Rockfestivalu (Düsseldorf).
(8): Nastupaju na Move Festivalu (Manchester).
(9): Nastupaju na Silverstone Grand Prix Ballu (Silverstone).
(16): Zajedno s Blondie, ponovo nastupaju na guildfordškom Guilfestu. Istoga dana kao poseban gost, zajedno s Mousse T-em, Cornwell nastupa na Zipfer Zone Festivalu (Wiesen).
(17): Nastupaju na Kings Lynn Town Festivalu (Engleska).
(18): Nastupaju na Bristol Orange/Ashton Court Festivalu.

Kolovoz (6): Nastupaju na Sibdon Festivalu (Belgija).
(7): Nastupaju na Halesworth Suffolk Festivalu (Engleska).
(16): Nastupaju na Ross On Wye Festivalu (Wales).
(21): Nastupaju na Huntington Festivalu (SAD).
(22): Nastupaju na Devon Festivalu (Engleska).
Listopad (4): Cornwell istovremeno objavljuje svoj šesti studijski solo album, “Beyond Elysian Fields” te autobiografiju “A Multitude Of Sins: Golden Brown, The Stranglers And Strange Little Girls”, nakon čega se tijekom mjeseca otiskuje na dvomjesečnu turneju po Velikoj Britaniji.
(8): Iz The Tivolia (Brisbane) otiskuju se na četverodnevnu turneju po Australiji koja će završiti u The Look Outu (Perth) 14. istoga mjeseca.
(19): Iz Barrymore’sa (Ottawa) otiskuju se na također četverodnevnu turneju po Kanadi koja će završiti u In Storeu (Toronto) 23. istoga mjeseca.

Studeni (3): Iz Niort Espace Culturel Leclerca otiskuju se na turneju po Francuskoj koja će završiti u Theatre Lino Venturi (Nica) 27. istog mjeseca.
Prosinac (10): Ponovo nastupaju u londonskom Shepherd’s Bush Empireu.

2005.
Siječanj (31): Objavljen je Cornwellov singl, “(Under Her) Spell”.
Travanj (30): Nastupaju na Rock’n’Blues Festivalu (Holmfirth).
Svibanj (1): Nastupaju na cjelodnevnom punk festivalu održanom u birminghamškoj Academy.
(21): Nastupaju na Wasted Festivalu (Morecambe).
(29): Zajedno s Jethro Tull održavaju zajednički koncert u Wells Eridge Parku (Tunbridge).
Lipanj (12): Predvode cjelodnevni open-air festival održan u londonskom Brockwell Parku na kojem su također nastupili Stiff Little Fingers, Neville Staple (ex-The Specials / ex-Fun Boy Three), The Beat, The Selecter i Crunch.
(18): Nastupaju na Isle Of Skye Festivalu (Isle Of Skye).

Srpanj (13): Nastupaju na Festival Pont Audemer (Le Havre).
(22): Nastupaju na Wickerman Festivalu (Dundrennan).
Kolovoz (12): Zajedno s Kim Wilde, Toyah i T’Pau nastupaju na open-air koncertu održanom kod Culzean Castlea (Ayrshire).
(20): Nastupaju na Rock ’til You Drop Festivalu (Bailey).
(28): Zajedno s The Buzzcocks, Tonyem Christiem, The Christians i ostalima nastupaju na Matthew Street Festivalu (Liverpool).
Listopad (22) – Prosinac (18): Održavaju nekolicinu koncerata po Velikoj Britaniji.

Studeni (15): Zajedno s Blondie, iz kardifske St. Davids Hall Cornwell otiskuje se na zajedničku turneju po Velikoj Britaniji koja će završiti u mančesterskom Apollo Centreu 16. sljedećeg mjeseca.
(23): Film “Somewhere” s Cornwellom i Rasom Bakerom u glavnim ulogama doživljava svoju premijeru na Brighton Film Festivalu održanom u gradskoj Hanbury Arms Ballroom.

2006.
Ožujak: Cornwell se otiskuje na akustičnu turneju po Kanadi.
Lipanj (3): Nakon što je zbog osobnih problema početkom godine Roberts nakon 15 godina provedenih u nje

Muziku podržava