Na današnji dan navršava se točno 20 godina koncerta ‘najvećeg svjetskog rock’n’roll benda’ u Hrvatskoj. Prije toga, Rolling Stonesi su nastupili u Zagrebu još u lipnju 1976., odsviravši dva koncerta i ostavivši kat tadašnjeg Hotela Intercontinental (današnji Westin) u ‘zanimljivom’ zdanju. Tadašnji zaposlenici su tvrdili da je sve uredno podmireno, a nekima se u neslužbenom razgovoru otelo: ‘i više od toga’.

No, Rolling Stonesi u Zagrebu 20.8.1998. su bili jedna posve druga priča. To je više bio poslovni summit s muzikom i pjevanjem, a manje sam koncert. Potpisnik ovih redaka je tek počinjao svoju karijeru obilaženja rock koncerata, i iako nisam imao neko iskustvo da procijenim koliko je to valjalo, bilo je jasno da je to prvo show, a onda koncert. S druge strane, bio je to prvi masovan koncert u Republici Hrvatskoj, koja je brojala tek mjesece kako je uspjela sve svoje dijelove reintegrirati u svoj ustavno-pravni poredak.

Muziku podržava

1998. godina je bila prva godina u kojoj se počeo primjenjivati sada toliko poznati sustav poreza na dodanu vrijednost, pa je možda i logično da te godine dođe sastav čija je dodana vrijednost veća od glazbene. Njihov u to doba aktualni album “Bridges to Babylon” je, s izuzetkom par pjesama, uglavnom zaboravljen, no teško je zaboraviti značaj koncerta i grupe. Čak je i bubnjar sastava Big Country, predgrupe Rolling Stonesa na zagrebačkom koncertu, za tu priliku odjenuo dres hrvatske nogometne reprezentacije, tada treće na svijetu. No najveći showman je bio Jagger, koji je ‘propričao’ hrvatski, netko je tada napisao, bolje je govorio hrvatski nego neki naši saborski zastupnici iz dijaspore.

Svojevrsni kompliment dobila je grupa Psihomodo pop, koja je 1993. objavila obradu pjesme Stonesa “Starfucker”, i koja je bila tako dobro primljena u Hrvatskoj, da je dobila najviše glasova na web-stranici Stonesa kao pjesma-želja publike na zagrebačkom koncertu. Stonesi su je naravno odsvirali, a meni iz publike se činilo da je posjetiteljima verzija Psihomoda ipak bila bolja. Gobac i društvo su od “Starfuckera” napravili alternativni rock mlažnjak u skladu sa svim pravilima rocka devedesetih, a ista pjesma u varijanti Jaggera i ekipe (i to pod imenom “Star Star”) bila je tek chuckberryjevski pocupkujući rock’n’roll.

The Rolling Stones, Zagreb, Hipodrom
foto: www.zbrdazdola.com

No, ima jedna tajna veza između tog datuma i ‘ovih prostora’. 20.8.1968. je u tadašnjoj Čehoslovačkoj počela intervencija zemalja Varšavskog pakta (s izuzetkom Rumunjske) protiv Čehoslovačke. 22 godine poslije, 19.8.1990. Stonesi u Pragu drže koncert koji se reklamirao pod sloganom ‘Tanks are rolling out, Stones are rolling in’, jer je počelo povlačenje tenkova tada onemoćalog i raspadnutog pakta, i taj je koncert bio obilježen emocijama iščekivanja jednog boljeg vremena.

Rolling Stones su točno prije 20 godina svirali na zagrebačkom Hipodromu 👅 Swipe 👉🏻 za majice s turneje! . Toga se dana skupilo oko 80.000 tisuća ljudi, a Stonesi su promovirali u to doba aktualan album “Bridges to Babylon”. Jagger je “propričao” hrvatski, ulaznica je bila 200kn a tadašnje vjerske zajednice su agitirale protiv koncerta zbog navodnog sotonizma 😅 . Odsvirali su 21 pjesmu, a koncert je trajao oko 2 sata i 20 minuta – “Satisfaction”, “Brown Sugar”, “Honky Tonk Woman” i “Jumping Jack Flash” sačuvane su za bis🤘🏻Više o koncertu pročitaj u top 5 vrućih tema na linku u opisu profila 👆🏻🔥 . Bio si na koncertu? Podjeli svoja sjećanja u komentaru 👇🏻 . . #rollingstones #zagreb #hipodrom

A post shared by Muzika.hr (@muzikahr) on

I u Zagrebu je 20.8.1998. taj koncert bio obilježen kao vjesnik jednog boljeg vremena. Koje nikad nije došlo. Prvi val pseudodemokratskog režima i povijesnog revizionizma je kopnio, tadašnje vjerske zajednice su (bezuspješno) agitirale protiv koncerta zbog navodnog sotonizma – uglavnom su njihove akcije bile praćene podsmijehom. Danas je novi val pseudodemokratskog režima na vlasti koji također želi instalirati povijesni revizionizam, kao i razne vjersko-fundamentalističke teze inkorporirati u zakonodavstvo. I nema općeg podsmijeha da koji bi takva, često radikalna razmišljanja stavio na marginu. I nema ni Stonesa…

479 Shares
Muziku podržava