The Rolling Stones (za 26.3.2017)

Stjepan Vrečko
16

Bob Dylan ‘uštekao’ se u struju 1965. na Newportu, a iste su godine slično iskustvo doživjeli i The Rolling Stones: nisu se toliko ‘uštekali’ koliko su struji poslužili kao vodič.

Na današnji dan, 26. ožujka 1965., Stonesi su bili na početku svoje prve skandinavske turneje. Na krilima singla “Last Time” petorka je imala u planu svirati u Odensi i Kopenhagenu u Danskoj, a zatim u Goteborgu i Stockholmu u Švedskoj. Da je božica Fortuna zadrijemala na tonskoj probi u Fyens Forumu u Odensi, glazbena bi se povijest pisala drugačije.Detalji incidenta poprilično su šturi, no priča ide ovako: Mick Jagger dotaknuo je neuzemljeni mikrofon i 220 volta prostrujalo mu je tijelom bacivši ga na Briana Jonesa koji je odletio na Billa Wymana, a on je pak, kao zadnji u nizu, završio na podu pozornice u nesvijesti.

S vremenom je došao k sebi, no fotografije incidenta pokazuju da situacija nije bila nimalo bezazlena. Promotor koncerta kasnije je objasnio da je Wymana spasila puka sreća: pokušavajući doći k sebi, Jagger je ‘bauljao’ okolo po pozornici, zapeo za glavni kabel napajanja i iščupao ga iz utičnice.

Wyman, Jagger i Jones su se oporavili, no u prosincu iste godine stigao je novi, doslovno, šok. U Sacramentu u Kaliforniji, Keith Richards udario je gitarom u neuzemljeni mikrofon i – baš kao Wyman – završio na podu u nesvijesti. Sve je zaiskrilo, a udar je odjeknuo kao pucanj pa je promotor Jeff Hughson u prvi mah pomislio da je Richardsa netko ubio.

Neuništivi Keef došao je svijesti taman u trenutku da čuje liječnika kako govori ‘ili se probude ili se ne probude’. Jedan od onih koji su se probudili je i gitarist Ace Frehley iz grupe KISS kojeg je struja stresla 1976. i inspirirala za pjesmu “Shock Me”, no njegov kolega Leslie Harvey iz blues benda Stone the Crows nije bio te sreće. Kišni dan u svibnju 1972. ostavio je lokve vode na pozornici gdje je trajala tonska proba, a 27-godišnji Harvey na najgori je mogući način naučio da se neuzemljeni mikrofon ne smije dirati mokrim rukama.

Muziku podržava