The Quarrymen imaju najraritetniji britanski singl u povijesti

Muzika.hr
1042

Snimka “That’ll Be The Day/In Spite Of All The Anger” benda The Quarrymen iz 1958. godine proglašena je najraritetnijim britanskim singlom u povijesti britanske diskografije.

Vrijednost singla iznosi 200.000 funti, a skupa su ga snimili budući članovi The Beatlesa Paul McCartney, John Lennon i George Harrison te klavijaturist John ‘Duff’ Lowe i bubnjar Colin Hanlon.Singl je otisnut u samo jednom primjerku, a nakon raspada benda završio je u posjedu Lowea.

Najraritetnijim britanskim singlom u povijesti proglasio ga je britanski glazbeni mjesečnik Record Collector.

Muziku podržava

Na drugom ga mjestu slijedi njegova replika objavljena 23 godine kasnije, koju je uradio McCartney. Singl je tada otisnut u svega 20 do 25 kopija, od kojih svaka vrijedi 10.000 funti.

Nakon njegova izlaska Lowe je prodao original, a McCartney ga je odnio u studio Abbey Road kako bi otisnuo kopije koje je za Božić darovao svim živim članovima The Beatlesa.

Singlovi “God Save The Queen/No Feelings” i “Anarchy In The UK/No Fun” iz 1977. godine punk legendi Sex Pistols zauzeli su treće, četvrto i peto mjesto.

Vrijednost prvoga ovoga je puta procijenjena na 10.000 funti. Singl je prvotno u 20.000 kopija otisnula kuća A&M Records, no većinu ih je dala uništiti nakon što je prekinula suradnju s bendom prije njegove objave.

Vrijednost potonjega koji je otisnut u svega tri kopije, procijenjena je na 7.000 funti.

Muziku podržava