Nakon prošlogodišnjeg spektakla u Areni Zagreb, ovoga ljeta (9. kolovoza) i pulsku Arenu će zahvatiti groznica ludih ’20-ih godina prošloga stoljeća uz baletni blockbuster The Great Gatsby koji spaja klasični balet, suvremeni ples i kinematografiju.

U pitanju je jedinstveni projekt koji će svim ljubiteljima plesa, ovog vremenskog razdoblja i modernog glazbenog izričaja ponuditi u potpunosti drugačiji doživljavaj istoimenog romana i jednog od najvažnijih djela svjetske književnosti iza kojega stoji F. Scott Fitzgerald.

Nada, prijateljstvo, ljubomora, pohlepa, ljubav, mržnja, sanjarenje, izdaja, strast, dekadencija i bogatstvo, ali i usamljenost, samo su neke od tema koje su pretočene i u ovaj plesni spektakl. Dokazi zbog kojih ga nipošto ne bi trebali propustiti ovoga ljeta slijede u nastavku:

1Koreografija bez premca

Pod najbitniju osobu kada je riječ o koreografiji ovoga baleta ubrajamo Dwighta Rhodena, jednog od najtraženijih suvremenih koreografa u svijetu, a ujedno i redatelja ovoga projekta, koji je do sada surađivao s nizom poznatih svjetskih umjetnika poput Princea, Lennyja Kravitza, U2 i Patricka Swayzea. Upravo je on osmislio koreografiju isključivo za ovaj show, a uzevši u obzir da je Rhoden u plesu od 17. godine, njegovo iskustvo je garancija za prvoklasnost ovog spektakla.

2Vrhunska imena baleta i kazališta

foto: ARTentainment (Facebook)

Uz vrhunsku plesnu postavu sastavljenu od osam plesača, svakako treba istaknuti Denisa Matvienka, nacionalnog baletnog prvaka Marijinskog kazališta u Sankt-Peterburgu i po mnogima ‘najboljeg baletana današnjice’, koji je ujedno i ravnatelj baleta ruskog Nacionalnog kazališta. Upravo on savršeno utjelovljuje plesne pokrete u glavnoj ulozi Jayja Gatsbyja, a u njegovo umijeće mogli smo se uvjeriti i pretprošle godine u rasprodanom Lisinskom kada je gostovao s baletom “Radio & Juliet”.

Osim Denisa, tu je i Clifford Williams, plesač koji je svoje umijeće iskovao u prestižnim plesnim školama kao što su Julliard i The School of American Ballet, što se sve može vidjeti i po njegovim fascinantnim pokretima.

3Jedinstvena glazba

Svakako vrijedi istaknuti i izvrsnog kompozitora Konstantina Meladzea koji potpisuje jedinstvenu glazbu ovoga baleta. On je jedan od vodećih glazbenih producenata, kompozitora i aranžera u Rusiji i Ukrajini, ali i stariji brat ruskog pjevača Valeriyja Meladzea.

4Pogledalo ga je preko 100.000 posjetitelja

foto: ARTentainment (Facebook)

Od svoje premijere 2014. godine ovaj balet, koji spaja moderno i tradicionalno, rasprodao je brojne dvorane u mnogim europskim gradovima. Do sada ga je pogledalo više od 100.000 ljudi, a brojka iznova raste.

5Pečat naše lokalne zvijezde u Areni Zagreb

U Areni Zagreb prošle godine ulogu u vokalnom dijelu dobila je naša pjevačica Franka Batelić i oduševila posjetitelje. Tek trebamo vidjeti kakva iznenađenja i gostovanja nas čekaju u pulskoj Areni.

94 Shares