Za samo tjedan dana, 22. veljače, u Vintage Industrial Baru sprema se koncert koji se ne propušta. Američki punk rockeri iz Chicaga i zli sinovi punka i rocka, The Dwarves, nastupaju u ovom zagrebačkom klubu.

Kao da nije dovoljno što ovi eksplicitni punk rockeri dolaze u našu metropolu, sve će dodatno pojačati i njihov član Nick Oliveri. Osim svirke s The Dwarvesima, on će nastupiti i sa svojim projektom Death Electric kroz koji će napraviti miks pjesama koje je napisao za Mondo Generator i Queens Of The Stone Age. Šećer na kraju je i ruski sastav Svetlanas, predvođen eksplozivnom pjevačicom Olgom.

S Nickom Oliverijem smo prije koju godinu već radili intervju, tako da smo sada iskoristili priliku i popričali s vokalom The Dwarvesa, Blag Dahliom. On nam je otkrio razne sočne detalje o bendu, kao što je primjerice obrazloženje zbog čega su upravo oni jedini preostali živući punk rock sastav koji nije podlegao dosadi i sterilnosti.

Muziku podržava

Može par solidnih argumenata zbog čega su The Dwarvesi posljednja prava punk grupa današnjice?

Dwarvesi su izmislili rock’n’roll, svaki drugi bend je totalna pušiona, tako da se više ne radi ni o natjecanju. U matematičkim okvirima može se izraziti ovako:

Punk = zastarjelo + dosadno = djevojke koje se ne tuširaju
Dwarves = Ispred svoga vremena + sjajni i ekstremno zgodni

Moramo uzeti u obzir i činjenicu da ste od sredine ’80-ih postali poznati po svojim live koncertima, u koje ste često znali ukomponirati elemente samoozljeđivanja, seksualnih odnosa na stageu i konzumiranja teških droga. Što se od tada do danas promijenilo kada pričamo o vašim nastupima?

Ne izgledamo više tako dobro bez odjeće na sebi, tako da ćete morati uzeti veće doze droge kako bi dobili potpuni efekt. Također, ovih dana je puno lakše zgroziti ljude.

Blag, jednom prilikom si izjavio da su nastupi Dwarvesa poput kutije čokoladica jer nikada ne znaš što možeš dobiti. O čemu točno ovise?

Uvijek smo odlični, sve ovisi o tome koliko je dobra publika, koliko se dopuštaju zabaviti. Također, ovisi i o tome je li Nick Oliveri večer prije našao odgovarajuću drogu.

Čini mi se da ovakvo uzbuđenje i luda vibra na stageu nije nešto čemu možemo svjedočiti tako često. Kako to da su današnji punk rock bendovi postali toliko sterilni i dosadni?

Ovakve stvari idu u krug. Počeo sam posjećivati punk koncerte ’80-ih godina, bilo je to nešto novo i zabavno tada. Sada postoje nove i zabavne stvari poput Instagrama i Donalda Trumpa. Jednoga dana punk će biti ponovno zabavan, ali do onda ćemo biti mrtvi i štovat će nas kao bogove.

Smatraš li da na današnjoj punk rock sceni nedostaje iskrenosti i humora?

Da i da. A mi ćemo odabrati humor umjesto iskrenosti bilo kada.

Možeš li po svom odabiru izdvojiti najurnebesniju anegdotu iz vaše dugogodišnje karijere? Sigurna sam da je toga na pretek…

Uključuje ljamu, 9-voltnu bateriju i HeWhoCanNotBeNamed. Nažalost, morali smo potpisati ugovor o nerazotkrivanju s cijelom zemljom Bolivijom.

Take Back The Night” LP je vani. Vidiš li još smisao u izbacivanju albuma, s obzirom da većina glazbenika tvrdi kako se takav format više ne isplati?

Volimo stvarati albume jer ih isto tako volimo i slušati. Srećom, što više bendova odustaje od ovakvog formata, manje je glupih albuma za slušati. “Take Back the Night” je još jedan od klasika Dwarvesa koji jurca iz jednog stila u drugi – punk, garage, pop, noise, sve je ondje. Kako smo uspjeli u tome?

Burger Records nam je organizirao sastanak sa Sotonom. Pojasnio je da svaki drugi bend kad ostari krene raditi dosadne albume, ali ako prodamo naše duše onda možemo nastaviti i dalje raditi nevjerojatne i inovativne albume kroz čitavu 35-godišnju karijeru. Složili smo se i evo ga, još jedan klasik albuma je ovdje. Sotona se zajebao doduše, nije shvatio da mi zapravo nemamo duše!

Dwarves, Nick Oliveri Death Electric i Svetlanas – kako bi opisao ovu kombinaciju ovogodišnje turneje s kojom i dolazite ubrzo u Zagreb?

Nick Oliveri je rock legenda! On desetljećima svira s Dwarvesima, a istovremeno radi klasike od solo albuma. Vole ga diljem svijeta, tako da smo sretni što ga imamo u bendu. Death Electric je njegova najnovija grupa, a Svetlanas su najbolji ruski bend od Katarine Velike!

Provjerite sve vijesti o Dwarvesima na www.thedwarves.com

Muziku podržava